Κυριακή 7 Απριλίου 2024

1 - Φθόριο: Ένα Ποντικοφάρμακο στα Δόντια σου [μέρος 1] / Fluoride: A Rodenticide on Your Teeth [part 1] / Fluoruro: un rodenticida sui denti [parte 1] / Фтор: родентицид для ваших зубов [часть 1]

 

Φθόριο: Ένα Ποντικοφάρμακο στα Δόντια σου

Φθόριο, από δηλητήριο, απαραίτητο στοιχείο για την υγεία και την ομορφιά των δοντιών! Παρόλο που τα φθοριούχα είναι γνωστά τοξι­κά δηλητήρια, ωστόσο επιτρέπεται να υπάρχουν στα τρόφιμα, στο νερό και σε άλλα προϊόντα καθημερινής χρήσης,...

Φθόριο, Ένα Ποντικοφάρμακο Στα Δόντια Σου!

Από δηλητήριο, απαραίτητο στοιχείο για την υγεία και την ομορφιά των δοντιών!

Η φθορίωση είναι ένας θρίαμβος όχι της ιατρικής επιστήμης, αλλά της αμερικανικής κυριαρχίας. Παρόλο που τα φθοριούχα είναι γνωστά τοξι­κά δηλητήρια, ωστόσο επιτρέπεται να υπάρχουν στα τρόφιμα, στο νερό και σε άλλα προϊόντα καθημερινής χρήσης, με το βολικό επιχείρημα πως προστατεύουν από την τερηδόνα των δοντιών. Όμως, την ίδια προστασία από την τερηδόνα μπορούν να προσφέρουν κι όλα τα άλλα βαρεά μέταλλα όπως ο άργυρος, ο μόλυβδος και το αρσενικό, ακόμα και το ουράνιο.

Γιατί το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε ειδικά στο φθόριο και στα φθοριούχα;

Στο σημείο αυτό, έχουμε να κάνουμε με μια μοναδική ιστορία πετυχημένου marketing

Αρχικά, πώς, με την αλλαγή της δημόσιας εικόνας ενός τοξικού προϊόντος, οι βιομηχανίες προστατεύθηκαν από τις μηνύσεις που θα μπορούσαν να τους γίνουν για την απελευθέρωση του και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ακολούθως, πως ένα τοξικό απόβλητο των βιομηχανιών σιδήρου, χαλκού, αλουμινίου και λιπασμάτων, που κανονικά θα έπρεπε να τις επιβαρύνει σημαντικά με κόστος για την αποθήκευση και αδρανοποίηση του, μετατρέπεται σε ένα προϊόν με εμπορική αξία, που η πώληση του προσφέρει ένα επιπλέον κέρδος στις βιομηχανίες αυτές. Υπενθυμίζουμε ότι τα φθοριούχα συγκαταλέγονται ανάμεσα στα κυριότερα και πιο επικίνδυνα τοξικά βιομηχανικά απόβλητα και κανείς δεν τελείως προστατευμένος από αυτά. Μόνον στις ΗΠΑ, με βάση στοιχεία του 1989, 155.000 τόνοι φθοριούχων απελευθερώνονται κάθε χρόνο στον αέρα, ενώ 500.000 τόνοι φθοριούχων μολύνουν το νερό των ποταμών, των λιμνών και την θάλασσα!

Το φθόριο (Fluorum) είναι χημικό στοιχείο με σύμβολο F και ατομικό αριθμό 9. Δύο άτομα φθορίου σχηματίζουν ομοιοπολικό δεσμό μεταξύ τους, όταν το φθόριο βρίσκεται στη στοιχειακή του μορφή, σχηματίζοντας το διατομικό του μόριο, που γι” αυτό έχει το χημικό τύπο F2 και ονομάζεται «διφθόριο». Είναι ανοικτοκίτρινο δηλητηριώδες αέριο, το πιο δραστικό από όλα τα στοιχεία. Π.χ. οξειδώνει ταχύτατα υδρογονάνθρακες σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ το οξυγόνο χρειάζεται και κάποιο σπινθήρα για να αρχίσει την καύση. Γι’ αυτό το F2 είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, πολύ περισσότερο από τα άλλα αλογόνα, ακόμη και από το χλώριο που χρησιμοποιήθηκε ως χημικό όπλο κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επιπλέον, το φθόριο εμφανίζει την μεγαλύτερη ηλεκτραρνητικότητα.

Το ορυκτό φθορίτης, που αποτελείται κυρίως από φθοριούχο ασβέστιο (CaF2), περιγράφηκε το 1530 από τον Georgius Agricola για τη χρήση του ως ρευστοποιητή. Οι ρευστοποιητές χρησιμοποιούνται για να διευκολύνουν την τήξη μετάλλων ή ορυκτών. Η ετυμολογία του ονόματος του στοιχείου στα αγγλικά αντανακλά την ιστορία του: Είναι «fluorine», από το «fluere», που σημαίνει ρέω. Το 1670 o Schwanhard βρήκε ότι το γυαλί διαβρώνεται όταν εκτίθεται σε φθορίτη, κάτι που σήμαινε ότι συμπεριφερόταν σαν οξύ. O Καρλ Βίλχελμ Σέελε και πολλοί μεταγενέστεροι ερευνητές, που περιλαμβάνουν τους Χάμφρι Ντέιβι (Humphry Davy), Καρολίν Μενάρ (Caroline Menard) Ζοζέφ Λουΐ Γκέι-Λισσάκ, (Joseph Louis Gay-Lussac), Αντουάν Λαβουαζιέ (Antoine Lavoisier) και Λουΐ-Ζακ Τενάρ (Louis Jacques Thenard). Όλοι αυτοί πειραματίστηκαν με το υδροφθορικό οξύ (HF) που εύκολα παράγεται με την επίδραση πυκνού θειικού οξέος (H2SO4) σε φθορίτη.

Η ιστορία των προβλημάτων με τα φθοριούχα τοξικά απόβλητα ξεκινάει το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, όταν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ αρχίζουν να δημιουργούνται τα μεγάλα εργοστάσια επεξεργασίας μετάλλου -σιδήρου και χαλκού- τα διυλιστήρια και τα εργοστάσια λιπασμάτων. Καθώς εκείνη την εποχή δεν χρησιμοποιούνταν φίλτρα και διαδικασίες που περιορίζουν την απελευθέρωση των τοξικών συστατικών, γρήγορα δημιουργήθηκε πρόβλημα στις περιοχές που υπήρχαν τέτοια εργοστάσια. Και, δυστυχώς για τις βιομηχανίες, οι άνθρωποι που ζούσαν στις περιοχές αυτές αντέδρασαν.

Καθώς όμως ξεκίνησε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, οι κανονισμοί «ξεχάστηκαν», όπως «ξεχάστηκαν» και για κάποια χρόνια μετά το τέλος του, προκειμένου να επανορθωθούν οι καταστροφές που ο πόλεμος είχε επιφέρει. Αυτή η κατάσταση ανακωχής κράτησε σχεδόν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1920. Τότε συνέβησαν δύο γεγονότα, σχεδόν ταυτόχρονα στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Στην Ευρώπη, το 1930 έγινε η πρώτη από τις μεγάλες οικολογικές καταστροφές που έχουν προκληθεί από τα φθοριούχα και η οποία είχε άμεσα ανθρώπινα θύματα. Στην Meuse Valley του Βελγίου, εξακόσιοι άνθρωποι δηλητηριάστηκαν και εξήντα πέθαναν από διαρροή τοξικών φθοριούχων.

Το Φθόριο είναι το όνειρο κάθε αυτοκράτορα που επιθυμεί πειθήνιους υπηκόους.

Το Φθόριο (fluoride) το γνώριζαν πριν τον πόλεμο για τη χρήση του σαν ποντικοφάρμακο. Εξ’ ου και η προέλευση του ονόματος από την Φθορά. Οι Ναζί γνωρίζοντας τις «ευεργετικές» του ιδιότητες το χρησιμοποιούσαν ως κατευναστικό στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Επετύγχαναν έτσι, νωθρότητα, απώλεια μνήμης, μειωμένη αντίληψη και σκέψη. Το ίδιο έκαναν και οι Κομμουνιστές στα δικά τους στρατόπεδα, το ίδιο κάνουν σήμερα στα διάφορα σαρκοπέδια, στρατόπεδα, φυλακές, για την καταστολή. Γιατί νομίζεις ότι φθοριωνουν το νερό στα στρατόπεδα συγκέντρωσης – φυλακές; Για να μην έχουν οι αιχμάλωτοι – κρατούμενοι προβλήματα με τα δόντια τους;

Γιατί άραγε χρησιμοποιούν παντού ένα δηλητήριο όπως το φθόριο; Το φθόριο καταστρέφει μια ουσία που είναι υπεύθυνη για την ορθή λειτουργία του νευρικού συστήματος, την ακετυλοχολίνη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αδράνεια στη μεταβίβαση εντολών προς τον εγκέφαλο, την αποδυνάμωση της μνήμης ενώ η έλλειψη της ευθύνεται και για τη νόσο Alzheimer.

Το φθόριο είναι ανάλογο σε τοξικότητα με το αρσενικό. Δηλητηριάζει τον οργανισμό, προκαλώντας νεφρική ανεπάρκεια, μεταλλάξεις, προβλήματα αναπαραγωγής και διάφορα άλλα όμορφα. Καταπιείτε μία μικροποσότητα και ύστερα από λίγο βάλτε θερμόμετρο … θα καταλάβετε και μην ξεχνάτε ότι οδοντόκρεμα με ασπαρτάμη είναι ιδανικό ποντικοφάρμακο.

Συν τοις άλλοις, ευθύνεται για μια σειρά καρκινογενέσεις ιδιαίτερα στα οστά καθώς και για οστεοπόρωση και αρθρίτιδα. Από το 1990 το φθόριο έχει συγκαταλεγεί στις καρκινογόνες ουσίες από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ με ένδειξη καρκίνου των οστών και οστεοσαρκώματος. Η Διεθνής Ακαδημία Στοματικής Ιατρικής και Τοξικολογίας κατέταξε το φθόριο ως μη αποδεκτό οδοντικό φάρμακο, λόγω της υψηλής τοξικότητάς του.

Οι ιατροί προειδοποιούν: «Ερευνες έδειξαν ότι αν ένα παιδί καταναλώσει 50ml οδοντόκρεμας μεγάλης περιεκτικότητας φθορίου μπορεί να πεθάνει. Γι’ αυτό γράφουν ότι απαγορεύεται η κατάποση κι έχουν καπάκια ασφαλείας. Οι παιδικές οδοντόκρεμες  χωρίς φθόριο προορίζονται κυρίως για βρέφη και παιδιά κάτω των 2-3 ετών. Οι οδοντίατροι συστήνουν να αποφεύγεται η χρήση οδοντόκρεμας με φθόριο από παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει το 2ο έτος ή και ακόμη μεγαλύτερα αν δεν έχουν ακόμη μάθει να φτύνουν και να μην καταπίνουν την οδοντόκρεμα. Η κατάποση της οδοντόκρεμας οδηγεί σε  υπερβολική λήψη φθορίου από το παιδί. Αν και η περίπτωση εμφάνισης τοξικότητας φθορίου είναι μόνο σε περιπτώσεις που το παιδί θα φάει ολόκληρο το σωληνάριο, η εμφάνιση φθορίασης είναι επικίνδυνα συνήθης. Το φθόριο βλάπτει  τα κύτταρα που δημιουργούν τα μόνιμα δόντια και προκαλεί βλάβες στο σμάλτο των δοντιών όπως αποχρωματισμό, λευκές ή καφέ κηλίδες, ή ανωμαλίες στην επιφάνεια της αδαμαντίνης.

Οι παιδικές οδοντόκρεμες υψηλής περιεκτικότητας σε φθόριο (500-1000ppm) απευθύνονται σε παιδιά άνω των 2 ετών που χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία, είτε γιατί έχουν ήδη εμφανίσει τερηδόνα ή ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου λόγω συχνής κατανάλωσης γλυκών, γενετικών προβλημάτων κλπ. Σήμερα λόγω των σύγχρονων διατροφικών συνηθειών σχεδόν όλα τα παιδιά στις αναπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο τερηδόνας, γι’ αυτό και οι περισσότερες παιδικές οδοντόκρεμες ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία και περιέχουν 900-1000ppm φθορίου.

Δεν πρέπει να δίνουμε σε παιδιά μικρότερα των 6 ετών την κανονική οδοντόκρεμα που χρησιμοποιούμε και εμείς (ακόμη και αν το παιδί δεν έχει πρόβλημα με την γεύση) γιατί η μεγαλύτερη περιεκτικότητα τους σε φθόριο μπορεί να είναι επικίνδυνη γι’ αυτά. Από 7 ετών και άνω τα παιδί μπορεί να χρησιμοποιεί χωρίς κίνδυνο οδοντόκρεμα ενηλίκων με έως 1.450ppm φθορίου. Για παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν τις παιδικές φθοριούχες οδοντόκρεμες με υπερβολικά ευχάριστη γεύση γιατί μπορεί να είναι πειρασμός για το παιδί να την καταπιεί, κάτι είναι επικίνδυνο όταν πρόκειται για οδοντόκρεμες που περιέχουν φθόριο.» !!! ε μα τα λένε και μόνοι τους!

Η ένταξη της γλυκιάς γεύσης, αλλά τοξικής διαιθυλενογλυκόλης (diethylene glycol) στην κινεζική παρασκευή οδοντόκρεμας, οδήγησε το 2007 αρκετά έθνη, να ανακαλέσουν πολλές μάρκες οδοντόκρεμας. Η παγκόσμια κατακραυγή έκανε τους Κινέζους αξιωματούχους να απαγορεύσουν τη χρησιμοποίηση της διαιθυλενογλυκόλης (diethylene glycol) στις οδοντόκρεμες.

Μελέτες έχουν εισηγηθεί την τρικλοζάνη (triclosan), ως ένα ενεργό συστατικό σε πολλές οδοντόκρεμες, το οποίο συνδυαζόμενο με το χλώριο στο νερό της βρύσης σχηματίζει το χλωροφόρμιο (chloroform), και που η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος το κατατάσσει ως μια πιθανή ανθρώπινη καρκινογόνο ουσία (carcinogen). Μια μελέτη σε ζώα έδειξε ότι η χημική ουσία μπορεί να τροποποιήσει τη ρύθμιση των ορμονών, καθώς και πολλές άλλες εργαστηριακές έρευνες απέδειξαν ότι τα βακτήρια μπορεί να είναι σε θέση να αναπτύξουν αντίσταση στη τρικλοζάνη (triclosan) με έναν τρόπο που μπορεί επίσης να τα βοηθήσει να αντισταθούν στα αντιβιοτικά.

Με την εξαίρεση της οδοντόκρεμας που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για τα κατοικίδια όπως σκύλους και γάτες (!!) και της οδοντόκρεμας που χρησιμοποιείται από τους αστροναύτες, οι περισσότερες οδοντόκρεμες δεν προορίζονται προς κατάποση και κάτι τέτοιο προκαλεί ναυτία ή διάρροια. Οι οδοντόκρεμες “καταπολέμησης της πλάκας” έχουν αμφισβητηθεί. Εκθέσεις υποθέσεων του κυττάρου πλάσματος ουλίτιδας (plasma cell gingivitis) έχουν αναφερθεί με τη χρήση της φυτικής οδοντόκρεμας που περιέχει κανέλα. Το λαυρυλοθειικό νάτριο (SLS) έχει αναφερθεί ότι σε ορισμένα άτομα, αυξάνει τη συχνότητα των ελκών στο στόμα, καθώς μπορεί να στεγνώσει το προστατευτικό στρώμα των ιστών του στόματος, προκαλώντας τους υποκείμενους ιστούς να πάθουν βλάβη.

Πηγή:  https://terrapapers.com/fthorio-ena-pontikofarmako-sta-dontia-sou/?fbclid=IwAR1zByxPmBY3xgTHcb1EvPGFy0wWYw_U8QuF4NWj6cpGiVWefiQdY7e7wcU_aem_AeqI6BFAsowouNBu_HSojO2olwvUC150mxsqjEaqLb4GnSTeTnLUlrECDWNMrxBTK3_pWe0-73mUBd7WCPsVgWs0

https://ygeiaerwtaspsyxikhygeia.blogspot.com/ -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.