Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Ο πρώην επιστήμονας της Pfizer συνταξιούχος επιστήμονας Michael Yeadon που έγινε ήρωας μιλώντας για το εμβόλιο [μέρος 2] / ex-Pfizer scientist retired scientist Michael Yeadon who became a hero by speaking out about the vaccine [part 2] / l'ex scienziato Pfizer scienziato in pensione Michael Yeadon che è diventato un eroe parlando del vaccino [parte 2] / Бывший научный сотрудник Pfizer, учёный на пенсии Майкл Йидон стал героем, выступив за вакцину [часть 2]

 

 

Ενώ η Βρεττανία βρισκόταν ακόμη στο πρώτο της lockdown την περασμένη άνοιξη, δήλωσε: «Δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερα επιθετικό ή τρομακτικό σχετικά με τον Covid 19… όλα θα εξαφανιστούν… Απλώς ένας κοινός ιός και κήπος, στον οποίο ο κόσμος αντέδρασε υπερβολικά». Και προέβλεψε σε ένα επόμενο tweet ότι ήταν «απίθανο» ο αριθμός των νεκρών στο Ηνωμένο Βασίλειο να φτάσει τους 40.000.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, οι δηλώσεις του Yeadon τραβούσαν την προσοχή πέρα ​​από το Twitter. Εκείνη την εποχή, είχε εμφανιστεί ένα κίνημα στη Βρεττανία ενάντια στα lockdown και άλλους περιορισμούς που είχαν σκοπό να περιορίσουν την ασθένεια. Συνέγραψε ένα εκτενές άρθρο σε έναν ιστότοπο που ονομάζεται Lockdown Sceptics. Δήλωσε ότι η «πανδημία ως γεγονός στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ουσιαστικά πλήρης». Και, «Δεν υπάρχει καμμία βιολογική αρχή που να μας οδηγεί να περιμένουμε ένα δεύτερο κύμα». Η Βρεττανία εισήλθε σύντομα σε ένα πολύ πιο θανατηφόρο δεύτερο κύμα.

Στις 16 Οκτωβρίου, έγραψε ένα άλλο εκτενές άρθρο για τον ίδιο ιστότοπο: «Δεν υπάρχει απολύτως καμία ανάγκη για εμβόλια για την κατάσβεση της πανδημίας. Δεν έχω ξανακούσει τέτοιες ανοησίες να μιλούν για εμβόλια. Δεν εμβολιάζετε άτομα που δεν κινδυνεύουν από ασθένεια».

Τον Νοέμβριο, ο Yeadon εμφανίστηκε σε ένα βίντεο διάρκειας 32 λεπτών για την ομάδα antilockdown, Unlocked, καθισμένος σε ένα υπόστεγο με ένα μηχανάκι πίσω του. Μια συντομότερη έκδοση εμφανίστηκε στο Facebook με τίτλο «Η πανδημία τελείωσε».

Ο Yeadon ζήτησε να σταματήσουν οι μαζικές δοκιμές και ισχυρίστηκε ότι το 30% του πληθυσμού είχε ήδη ανοσία στον COVID-19 ακόμη και πριν ξεκινήσει η πανδημία. Μέχρι τη στιγμή της καταγραφής, είπε, υπήρχαν λίγα περιθώρια για περαιτέρω εξάπλωση του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν ήδη μολυνθεί ή είχαν ανοσία.

Αυτές οι απόψεις ήταν αντίθετες με τα ευρήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τον Δεκέμβριο – εννέα μήνες μετά την κήρυξη της επιδημίας του COVID-19 σε πανδημία – ο οργανισμός είπε ότι οι δοκιμές έδειξαν ότι λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού είχε δείξει στοιχεία μόλυνσης.

Το αίτημα του Yeadon προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για διακοπή των δοκιμών εμβολίων ακολούθησε την 1η Δεκεμβρίου. Ο οργανισμός δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό για αυτό το άρθρο.

Στα τέλη του 2020, ο Michael Yeadon συνέγραψε μια αναφορά προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, μια ρυθμιστική αρχή, για να σταματήσει τις δοκιμές εμβολίων COVID-19. Πάνω, η έδρα του πρακτορείου στο Άμστερνταμ. REUTERS/Piroschka van de Wouw 

---------------------------------------

«Δεν μοιάζει με τον τύπο που ήξερα πριν από 20 χρόνια».

Mark Treherne, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Michael Yeadon στην Pfizer

Είναι αδύνατο να μετρηθεί ο αντίκτυπος του ισχυρισμού του Yeadon ότι τα εμβόλια COVID-19 θα μπορούσαν να προκαλέσουν γυναικεία υπογονιμότητα. Ανέκδοτα, όμως, πολλές γυναίκες το έχουν αγοράσει.

Η Bonnie Jacobson, μια σερβιτόρα στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, δεν μπορεί να θυμηθεί πού άκουσε για πρώτη φορά για το θέμα της γονιμότητας. Ωστόσο, είπε στο Reuters ότι την έχει κάνει να διστάζει να κάνει εμβόλιο, καθώς θα ήθελε να κάνει παιδιά «αργά παρά αργότερα».

«Αυτό είναι το κύριο μέλημά μου», είπε. «Ας βγει περισσότερη έρευνα». Αφού αρνήθηκε πρόσφατα να εμβολιαστεί, είπε, η ταβέρνα όπου δούλευε την απέλυσε. Ο εργοδότης του Jacobson δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Καλός επιστήμονας

Σύμφωνα με το προφίλ του Yeadon στο LinkedIn, εντάχθηκε στην Pfizer το 1995. η εταιρεία είχε μια μεγάλη επιχείρηση τότε στο Sandwich στη νότια Αγγλία. Έγινε αντιπρόεδρος και επικεφαλής της αλλεργικής και αναπνευστικής έρευνας.

Πολλοί πρώην συνάδελφοι λένε ότι είναι μπερδεμένοι από τη μεταμόρφωσή του.

Ο Mark Treherne, πρόεδρος της Talisman Therapeutics στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας, είπε ότι επικαλυπτόταν με τον Yeadon στην Pfizer για περίπου δύο χρόνια και μερικές φορές έπινε καφέ μαζί του. «Φαινόταν πάντα γνώστης, κατανοητός, καλός επιστήμονας. Εκπαιδευτήκαμε και οι δύο ως φαρμακολόγοι… έτσι είχαμε κάτι κοινό».

«Προφανώς διαφωνώ με τον Μάικ και τις πρόσφατες απόψεις του», είπε. Η εταιρεία του Treherne ερευνά τη φλεγμονή του εγκεφάλου, η οποία, όπως είπε, μπορεί να προκληθεί από κοροναϊούς. «Δεν μοιάζει με τον τύπο που ήξερα πριν από 20 χρόνια».

Ο Μόσχος, ο πρώην συνάδελφος που αντιμετώπισε ένα από τα tweets του Yeadon, είπε ότι τον θεωρούσε μέντορα όταν δούλευαν μαζί στη φαρμακοβιομηχανία από το 2008 έως το 2011. Πιο πρόσφατα, ο Moschos ερευνούσε εάν είναι δυνατό να γίνει τεστ για COVID-19 με δείγματα αναπνοής. Είπε ότι οι απόψεις του Yeadon είναι «μια τεράστια απογοήτευση». Διηγήθηκε ότι άκουσε τον Yeadon σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη πέρυσι.

«Υπήρχε ένας τόνος στη φωνή του που δεν θυμόμουν ποτέ τον Μάικ», είπε ο Μόσχος. «Ήταν πολύ θυμωμένο, πολύ πικρό».

Ο John LaMattina, πρώην πρόεδρος της Pfizer Global Research and Development, γνώριζε επίσης τον Yeadon. «Η ομάδα του ήταν πολύ επιτυχημένη και ανακάλυψε μια σειρά από ενώσεις που μπήκαν στην πρώιμη κλινική ανάπτυξη», είπε ο LaMattina στο Reuters σε ένα email. Είπε ότι ο Yeadon και η ομάδα του αφέθηκαν να φύγουν από την Pfizer, ωστόσο, όταν η εταιρεία πήρε τη στρατηγική απόφαση να φύγει από τη θεραπευτική περιοχή που ερευνούσαν.

Ο LaMattina είπε ότι είχε χάσει την επαφή με τον Yeadon τα τελευταία χρόνια. Εμφανιζόμενοι σύνδεσμοι στο βίντεο του Yeadon που κηρύσσει την πανδημία λήξει και ένα αντίγραφο της αίτησής του για διακοπή των κλινικών δοκιμών COVID-19, ο LaMattina απάντησε: «Αυτά είναι όλα νέα για μένα και λίγο σοκ. Αυτό φαίνεται εκτός χαρακτήρα για το άτομο που ήξερα».

----------------------------

Ενα Tweet που δημοσιεύτηκε από τον Michael Yeadon τον Μάιο του 2020. Ένα δεύτερο θανατηφόρο κύμα COVID-19 έπληξε το Ηνωμένο Βασίλειο λίγους μήνες αργότερα. Twitter/Στιγμιότυπο οθόνης

Chutzpah

Αφού έχασε τη δουλειά του στην Pfizer το 2011, ο Yeadon δημιούργησε μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που ονομάζεται Ziarco με τρεις συναδέλφους της Pfizer. Ήθελαν να συνεχίσουν την έρευνα για πολλά υποσχόμενες θεραπείες που στόχευαν στις αλλεργίες και τις φλεγμονώδεις ασθένειες, ιδέες που είχε αναπτύξει η Pfizer αλλά κινδύνευε να εγκαταλειφθεί. Ο Yeadon υπηρέτησε ως διευθύνων σύμβουλος της Ziarco.

«Απλώς έδειξα τον chutzpah και ζήτησα από τους ανώτερους ανθρώπους στην ερευνητική γραμμή» στην Pfizer να υποστηρίξουν το εγχείρημα, θυμάται αργότερα ο Yeadon σε μια συνέντευξη στο Forbes. «Και είπαν: «Εντάξει, αν υποθέσουμε ότι θα συγκεντρώσετε ιδιωτικό κεφάλαιο».

Το 2012, η ​​Ziarco ανακοίνωσε ότι είχε αρχικά εξασφαλίσει χρηματοδότηση από πολλούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του βραχίονα επιχειρηματικών κεφαλαίων της Pfizer. Αργότερα προσχώρησαν και άλλοι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου ενός εταιρικού κεφαλαίου επιχειρηματικού κεφαλαίου της Amgen Inc. Η Amgen δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

«Η ένταση της προσπάθειας με απομάκρυνε σχεδόν εντελώς από την οικογένειά μου και άλλα ενδιαφέροντα για σχεδόν πέντε χρόνια και έχεις μόνο μία ζωή», είπε ο Yeadon στο Forbes.

Στο Twitter, ο Yeadon είπε ότι είναι παντρεμένος και έχει δύο ενήλικες κόρες και περιέγραψε μια δύσκολη παιδική ηλικία – είπε ότι η μητέρα του αυτοκτόνησε όταν ήταν 18 μηνών και ο πατέρας του, γιατρός, τον εγκατέλειψε όταν ήταν 16 ετών. σώθηκε από έναν τοπικό κοινωνικό λειτουργό και υιοθετήθηκε από μια εβραϊκή οικογένεια της οποίας η «αγάπη με ανοιχτά χέρια άλλαξε τη ζωή μου».

Ενώ στη Ziarco, ο Yeadon εργάστηκε επίσης ως σύμβουλος για αρκετά χρόνια σε δύο εταιρείες βιοτεχνολογίας της Βοστώνης, την Apellis Pharmaceuticals και την Pulmatrix Inc. Και οι δύο εταιρείες είπαν ότι δεν τις συμβουλεύει πλέον. Εκπρόσωπος του Απελλή είπε: «Οι απόψεις του δεν αντικατοπτρίζουν αυτές του Απελλή». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.


Αφού έχασε τη δουλειά του στην Pfizer το 2011, ο Yeadon ίδρυσε μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που ονομάζεται Ziarco. Αργότερα αγοράστηκε από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis. REUTERS/Charles Platiau

---------------------------

Η σκληρή δουλειά στο Ziarco απέδωσε καρπούς. Τον Ιανουάριο του 2017, η Novartis εξαγόρασε την εταιρεία έναντι προκαταβολής 325 εκατομμυρίων δολαρίων, με την υπόσχεση 95 εκατομμυρίων δολαρίων επιπλέον εάν εκπληρωθούν ορισμένα ορόσημα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Novartis για το 2017. Η Novartis στοιχηματούσε στην υπόσχεση ενός φαρμάκου Ziarco , γνωστό ως ZPL389, που είχε τη δυνατότητα να είναι μια «πρώτης κατηγορίας από του στόματος θεραπεία για μέτριο έως σοβαρό έκζεμα», ένα κοινό και μερικές φορές εξουθενωτικό εξάνθημα.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει πόσα χρήματα έβγαλε ο Yeadon από την αγορά της Ziarco από τη Novartis . Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2020, έγραψε στο Twitter: «Περίεργα, κέρδισα εκατομμύρια από την ίδρυση και την ανάπτυξη μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας, δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας με υψηλό κόστος, χρησιμοποιώντας το διδακτορικό μου και την πειθώ σε όλο τον κόσμο».

Τον περασμένο Ιούλιο, η Novartis αποκάλυψε ότι είχε διακόψει το πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης ZPL389 και είχε υπογράψει 485 εκατομμύρια δολάρια. Ένας εκπρόσωπος της Novartis είπε ότι η εταιρεία αποφάσισε να τερματίσει το πρόγραμμα μετά από απογοητευτικά δεδομένα αποτελεσματικότητας σε μια κλινική δοκιμή πρώιμου σταδίου.

«Σύντομα θα φύγω»

Νωρίτερα φέτος, μια ομάδα πρώην συναδέλφων του Yeadon της Pfizer εξέφρασαν την ανησυχία τους σε ιδιωτική επιστολή, σύμφωνα με ένα προσχέδιο που εξετάστηκε από το Reuters.

«Έχουμε συνειδητοποιήσει πλήρως τις απόψεις σας για τον COVID-19 τους τελευταίους μήνες… η ενιαία νοοτροπία, η έλλειψη επιστημονικής αυστηρότητας και η μονόπλευρη ερμηνεία των συχνά κακής ποιότητας δεδομένων απέχει πολύ από τον Mike Yeadon που τόσο σεβαστήκαμε και μας άρεσε να συνεργαζόμαστε .»

Σημειώνοντας το «μεγάλο κοινό του στα social media» και ότι ο ισχυρισμός του για τη στειρότητα «έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως», η ομάδα έγραψε: «Ανησυχούμε πολύ που βάζετε την υγεία των ανθρώπων σε κίνδυνο».

Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει εάν ο Yeadon έλαβε την επιστολή.

Στις 3 Φεβρουαρίου, ο λογαριασμός του Yeadon στο Twitter είχε ένα μήνυμα για τους 91.000 ακόλουθούς του: «Ένα tweet εμφανίστηκε πρόσφατα κάτω από την ταυτότητά μου, το οποίο ήταν φρικτά προσβλητικό. Ως αποτέλεσμα, ο λογαριασμός μου κλειδώθηκε. Φυσικά και το διέγραψα. Θέλω να ξέρεις φυσικά ότι δεν το έγραψα εγώ». Εκπρόσωπος του Twitterαρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Yeadon δεν ξεκαθάρισε σε ποιο tweet αναφερόταν. Αλλά λίγο μετά, αρκετοί χρήστες του Twitter και ένα ιστολόγιο με το όνομα Zelo Street δημοσίευσαν στιγμιότυπα οθόνης πολλών προσβλητικών αντιμουσουλμανικών tweetς από τον λογαριασμό του Yeadon πριν από περίπου ένα χρόνο. Πολλοί συνελήφθησαν εκείνη την εποχή από το archive.org.

Την επόμενη μέρα, στις 4 Φεβρουαρίου, ο tweet ανέφερε κρυπτικά σε ένα tweet , «Σύντομα θα φύγω».

Δύο μέρες αργότερα, ήταν εκτός Twitter . Οι ακόλουθοί του χαιρετίστηκαν με αυτό το μήνυμα: «Αυτός ο λογαριασμός δεν υπάρχει». Το προφίλ του στο LinkedIn άλλαξε επίσης σύντομα, δηλώνοντας τώρα ότι είναι "Πλήρης συνταξιούχος".

Η Clare Craig, Βρεττανίδα παθολόγος, συνέκρινε τη θεραπεία του Yeadon στο Twitter όπου ορισμένοι χρήστες χλεύασαν τις απόψεις του ως ανοησίες και επικίνδυνες – με μεσαιωνικές κοινωνίες που καίνε αιρετικούς στην πυρά.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το δεις από το κάψιμο των μαγισσών», είπε ο Κρεγκ, ο οποίος έχει επικρίνει τα lockdown και τα τεστ COVID-19. «Η επιστήμη είναι πάντα μια σειρά ερωτήσεων και η δοκιμή αυτών των ερωτήσεων και όταν δεν επιτρέπεται να κάνουμε αυτές τις ερωτήσεις, τότε η επιστήμη χάνεται».

Είπε ότι μίλησε στον Yeadon αφού έκλεισε τον λογαριασμό του στο Twitter . «Θα σκεφτεί πώς θα συνεισφέρει στο μέλλον», είπε.

Γκράφιτι σε ένα κατάστημα στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας. REUTERS/Φιλ Νόμπλ

Πηγή :

https://www.reuters.com/investigates/special-report/health-coronavirus-vaccines-skeptic/

https://ygeiaerwtaspsyxikhygeia.blogspot.com/ -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.