Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Ο πρώην επιστήμονας της Pfizer συνταξιούχος επιστήμονας Michael Yeadonπου έγινε ήρωας μιλώντας για το εμβόλιο [μέρος 1] / Former Pfizer Scientist Retired Scientist Michael Yeadon Became a Hero Speaking Out About the Vaccine [part 1] / L'ex scienziato Pfizer Scienziato in pensione Michael Yeadon è diventato un eroe parlando del vaccino [parte 1] / Бывший научный сотрудник Pfizer, учёный на пенсии Майкл Йидон стал героем, выступив за вакцину [часть 1]

 

 

Ο Michael Yeadon ήταν επιστημονικός ερευνητής και αντιπρόεδρος στον κολοσσό φαρμάκων Pfizer Inc. Συνίδρυσε μια επιτυχημένη βιοτεχνολογία. Τότε η καριέρα του πήρε μια απροσδόκητη τροπή.

Στα τέλη του περασμένου έτους, ένας ημισυνταξιούχος Βρεττανός επιστήμονας συνέγραψε μια αναφορά προς τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρώπης. Οι αναφέροντες έκαναν μια τολμηρή απαίτηση: Να σταματήσουν οι κλινικές δοκιμές εμβολίων COVID-19.

Ακόμη πιο τολμηρό ήταν το επιχείρημά τους για να το πράξουν: Υπέθεσαν, χωρίς να παρέχουν στοιχεία, ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να προκαλέσουν στειρότητα στις γυναίκες.

Το έγγραφο εμφανίστηκε σε γερμανικό ιστότοπο την 1η Δεκεμβρίου. Οι επιστήμονες κατήγγειλαν τη θεωρία. Ούτε οι ρυθμιστικές αρχές επηρεάστηκαν: Εβδομάδες αργότερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον COVID-19, το οποίο αναπτύχθηκε από κοινού από την Pfizer Inc. Αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διέδωσαν γρήγορα υπερβολικούς ισχυρισμούς ότι τα εμβόλια COVID-19 προκαλούν γυναικεία υπογονιμότητα. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, γιατροί και νοσοκόμες στη Βρεττανία άρχισαν να αναφέρουν ότι οι γυναίκες που ανησυχούσαν τις ρωτούσαν αν ήταν αλήθεια, σύμφωνα με το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων & Γυναικολόγων. Τον Ιανουάριο, μια έρευνα από το Kaiser Family Foundation (KFF), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, διαπίστωσε ότι το 13% των μη εμβολιασμένων στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε ακούσει ότι «τα εμβόλια για τον COVID-19 έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν στειρότητα».

Αυτό που έδωσε αξιοπιστία στον καταρριφθέντα ισχυρισμό ήταν ότι ένας από τους συν-συγγραφείς της αναφοράς, ο Michael Yeadon, δεν ήταν απλώς οποιοσδήποτε επιστήμονας. Ο 60χρονος είναι πρώην αντιπρόεδρος της Pfizer, όπου πέρασε 16 χρόνια ως ερευνητής αλλεργιών και αναπνευστικών οδών. Αργότερα ίδρυσε μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis αγόρασε για τουλάχιστον 325 εκατομμύρια δολάρια.

«Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς, επικίνδυνοι και βαθιά ανεύθυνοι».

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας της Βρεττανίας

Τους τελευταίους μήνες, ο Yeadon (προφέρεται Yee-don) έχει αναδειχθεί ως ένας απίθανος ήρωας των λεγόμενων anti-vaxxers, των οποίων οι υποστηρικτές αμφισβητούν την ασφάλεια πολλών εμβολίων, συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού. Το κίνημα κατά του Vaxxer ενίσχυσε τις σκεπτικιστικές απόψεις του Yeadon σχετικά με τα εμβόλια και τις δοκιμές για τον COVID-19, τα lockdown που επιβάλλονται από την κυβέρνηση και το τόξο της πανδημίας. Ο Yeadon είπε ότι προσωπικά δεν αντιτίθεται στη χρήση όλων των εμβολίων. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί στον τομέα της υγείας και κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι απόψεις όπως η διστακτικότητα του εμβολίου για τα καύσιμα - μια απροθυμία ή άρνηση εμβολιασμού - που θα μπορούσαν να παρατείνουν την πανδημία. Ο COVID-19 έχει ήδη σκοτώσει περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

«Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς, επικίνδυνοι και βαθιά ανεύθυνοι», είπε ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας της Βρεττανίας, όταν ρωτήθηκε για τις απόψεις του Yeadon. «Τα εμβόλια κατά του COVID-19 είναι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία των ανθρώπων από τον κορωνοϊό και θα σώσουν χιλιάδες ζωές».

Πρόσφατες αναφορές για θρόμβους αίματος και ανώμαλη αιμορραγία σε μικρό αριθμό ληπτών του εμβολίου COVID-19 της AstraZeneca έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια αυτού του εμβολίου, οδηγώντας πολλές ευρωπαϊκές χώρες να αναστείλουν τη χρήση του. Οι εξελίξεις είναι πιθανό να τροφοδοτήσουν περαιτέρω τη διστακτικότητα του εμβολίου, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις αιτιολογικής σχέσης μεταξύ του προϊόντος AstraZeneca και των προσβεβλημένων ασθενών.

Ο Yeadon δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια για αυτό το άρθρο. Κατά την αναφορά αυτής της ιστορίας, το Reuters εξέτασε χιλιάδες tweets του τα τελευταία δύο χρόνια, μαζί με άλλα γραπτά και δηλώσεις. Πήρε επίσης συνέντευξη από πέντε άτομα που τον γνωρίζουν, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων πρώην συναδέλφων του στην Pfizer.

Ένας εκπρόσωπος της Pfizer αρνήθηκε να σχολιάσει τον Yeadon και τη θητεία του με την εταιρεία, πέρα ​​από την υπογράμμιση ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο της, που ανέπτυξε με τον Γερμανό συνεργάτη της BioNTech, προκαλεί στειρότητα στις γυναίκες.

Αναφορές στην αναφορά του Yeadon εμφανίζονται στον ιστότοπο μιας ομάδας που ιδρύθηκε από τον ισχυρό σκεπτικιστή για τα εμβόλια Robert F. Kennedy Jr., γόνο της αμερικανικής πολιτικής δυναστείας, ο οποίος πρόσφατα απαγορεύτηκε στο Instagram λόγω των αναρτήσεών του στο εμβόλιο COVID-19. Η συνδικαλιστική συγγραφέας και σκεπτικίστρια για τα εμβόλια Michelle Malkin ανέφερε την ανησυχία του Yeadon για τη γονιμότητα σε μια στήλη τον περασμένο μήνα υπό τον τίτλο, "Έγκυες γυναίκες: Προσοχή από τους πυροβολισμούς COVID". Και ένα ιστολόγιο με έναν ανησυχητικό τίτλο – «Επικεφαλής της έρευνας της Pfizer: Το εμβόλιο Covid είναι γυναικεία στείρωση» – κοινοποιήθηκε χιλιάδες φορές στο Facebook.

Το πρόσωπο και οι απόψεις του Yeadon, που αναγνωρίζεται ευρέως ως «Πρώην Αντιπρόεδρος της Pfizer», μπορούν να φανούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε γλώσσες όπως γερμανικά, πορτογαλικά, δανικά και τσέχικα. Μια ανάρτηση στο Facebook μεταφέρει ένα βίντεο από τον Νοέμβριο στο οποίο ο Yeadon ισχυρίστηκε ότι η πανδημία «θεμελιωδώς… έχει τελειώσει». Η ανάρτηση έχει προβληθεί πάνω από ένα εκατομμύριο φορές.

Τον Οκτώβριο, ο Yeadon έγραψε μια στήλη για την εφημερίδα Daily Mail του Ηνωμένου Βασιλείου που εμφανίστηκε επίσης στο MailOnline, έναν από τους πιο δημοφιλείς ειδησεογραφικούς ιστότοπους στον κόσμο. Δήλωσε ότι οι θάνατοι που προκλήθηκαν από τον COVID-19, ο οποίος τότε ανήλθε σε περίπου 45.000 στη Βρεττανία, σύντομα θα «εξαφανιστούν» και οι Βρεττανοί «θα πρέπει να έχουν αμέσως τη δυνατότητα να ξαναρχίσουν την κανονική ζωή τους». Από τότε, η ασθένεια έχει σκοτώσει περίπου άλλους 80.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Yeadon δεν είναι ο μόνος σεβαστός επιστήμονας που αμφισβήτησε την επιστημονική συναίνεση για τον COVID-19 και εξέφρασε αμφιλεγόμενες απόψεις.

Ο Μάικλ Λέβιτ, νικητής του βραβείου Νόμπελ χημείας, είπε στην εφημερίδα Stanford Daily το περασμένο καλοκαίρι ότι περίμενε ότι η πανδημία θα τελείωνε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020 και θα σκότωνε όχι περισσότερους από 175.000 Αμερικανούς – το ένα τρίτο του τρέχοντος συνόλου – και «όταν Ελάτε να κοιτάξουμε πίσω, θα πούμε ότι δεν ήταν τόσο τρομερή ασθένεια». Και ο Luc Montagnier, ένας άλλος νικητής του βραβείου Νόμπελ, είπε πέρυσι ότι πίστευε ότι ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε σε ένα κινεζικό εργαστήριο. Πολλοί ειδικοί αμφιβάλλουν για αυτό, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τρόπος να το αποδείξουμε ή να το διαψεύσουμε.

Ο Levitt είπε στο Reuters ότι οι προβλέψεις του για την πανδημία στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν λανθασμένες, αλλά εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο COVID-19 τελικά δεν θα θεωρηθεί ως "μια τρομερή ασθένεια" και ότι τα lockdown "προκάλεσαν μεγάλη παράπλευρη ζημιά και μπορεί να μην έχουν χρειαζόταν.» Ο Montagnier δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Αυτό που δίνει στον Yeadon ιδιαίτερη αξιοπιστία είναι το γεγονός ότι εργάστηκε στην Pfizer, λέει ο Imran Ahmed, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου για την Καταπολέμηση του Ψηφιακού Μίσους, ενός οργανισμού που καταπολεμά την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο. "Το ιστορικό του Yeadon δίνει στα επικίνδυνα και επιβλαβή μηνύματά του ψευδή αξιοπιστία."

 ---------------------------------


Ο
Μάικλ Λέβιτ, νικητής του βραβείου Νόμπελ Χημείας, πιστεύει ότι ο COVID-19 δεν θα θεωρηθεί τελικά ως μια τρομερή ασθένεια και ότι τα lockdown «ίσως να μην χρειάζονταν». REUTERS/Στίβεν Λαμ  

---------------------------------

 


Δρ Luc Montagnier
, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για τη συμμετοχή του στην ανακάλυψη του HIV, είπε πέρυσι ότι πιστεύει ότι ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε σε κινεζικό εργαστήριο. REUTERS/Γιούρι Γκρίπας 

-----------------------------------

Σε μια συζήτηση το περασμένο φθινόπωρο στη Βουλή των Κοινοτήτων της Βρεττανίας σχετικά με την απάντηση της κυβέρνησης στην πανδημία, ο βουλευτής Richard Drax αποκάλεσε τον Yeadon «διαπρεπή» επιστήμονα και ανέφερε την άποψή του «ότι ο ιός είναι και διαχειρίσιμος και πλησιάζει στο τέλος του». Ο Drax δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Πιο πρόσφατα, ο Ντέιβιντ Κούρτεν, μέλος της Συνέλευσης του Λονδίνου – ένα εκλεγμένο σώμα – έγραψε στο Twitter ότι υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος» τα εμβόλια για τον COVID-19 να αφήσουν τις γυναίκες στείρες. «Η «θεραπεία» δεν πρέπει να είναι χειρότερη από την «ασθένεια», έγραψε ο Kurten. Επίσης, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Το γιατί ο Yeadon μετατράπηκε από επιστήμονας επιστήμονας σε σκεπτικιστή για το εμβόλιο COVID-19 παραμένει μυστήριο. Χιλιάδες tweets του που εκτείνονται από την αρχή της πανδημίας τεκμηριώνουν μια δραματική αλλαγή στις απόψεις του - από νωρίς, υποστήριξε μια στρατηγική εμβολίων. Αλλά προσφέρουν λίγες ενδείξεις για να εξηγήσουν τη ριζοσπαστική στροφή του.

Μερικοί πρώην συνάδελφοι στην Pfizer λένε ότι δεν αναγνωρίζουν πλέον τον Mike Yeadon που ήξεραν κάποτε. Τον περιέγραψαν ως έναν ενημερωμένο και έξυπνο άνθρωπο που πάντα επέμενε να βλέπει στοιχεία και γενικά απέφευγε τη δημοσιότητα.

Ένας από αυτούς τους πρώην συναδέλφους είναι ο Στέργιος Α. Μόσχος, ο οποίος είναι πτυχιούχος της μοριακής βιολογίας και της φαρμακευτικής. Τον Δεκέμβριο, ο Yeadon δημοσίευσε στο Twitter μια παραπλανητική πινακίδα που έγραφε: «ΞΕΚΑΝΕ ΤΗ ΜΑΣΚΑ». Ο Μόσχος έγραψε στο Twitter: «Μάικ, τι διάολο;! Είστε έξω για να σκοτώσετε ενεργά ανθρώπους; Καταλαβαίνετε ότι αν κάνετε λάθος, οι προτάσεις σας θα οδηγήσουν σε θανάτους;;»

----------------------


ανταλλαγή
Twitter μεταξύ του Michael Yeadon και ενός πρώην συναδέλφου της Pfizer από τον Δεκέμβριο του 2020. Twitter/Screenshot  

----------------------

«Όλα θα εξαφανιστούν»

Ο Yeadon εντάχθηκε στο Twitter τον Οκτώβριο του 2018 και σύντομα έγινε παραγωγικός χρήστης της πλατφόρμας. Τα χιλιάδες tweets του που εξετάστηκαν από το Reuters παρασχέθηκαν από το archive.org, το οποίο αποθηκεύει ιστοσελίδες, και το FollowersAnalysis, μια εταιρεία ανάλυσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Όταν η πανδημία του κορωνοϊού έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο του 2020, ο Yeadon εξέφρασε αρχικά την υποστήριξή του για την ανάπτυξη ενός εμβολίου. Ο ίδιος έγραψε στο Twitter: «Ο Covid 19 δεν φεύγει. Μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο ή ανοσία αγέλης» – φυσική αντίσταση που προκύπτει από προηγούμενη έκθεση στον ιό – «το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να επιβραδυνθεί η εξάπλωσή του». Μια εβδομάδα αργότερα έγραψε στο Twitter: «Ένα εμβόλιο μπορεί να είναι έτοιμο προς τα τέλη του 2021, αν είμαστε πραγματικά τυχεροί».

Όταν ένας συνάδελφος χρήστης του Twitter είπε ότι τα εμβόλια «βλάπτουν πολλούς, πολλούς ανθρώπους», ο Yeadon απάντησε: «Εντάξει, παρακαλώ αρνηθείτε το, αλλά μην εμποδίζετε τη ροή του σε ουδέτερους ή σε όσους θέλουν να το κάνουν, ευχαριστώ».

Αφού ο Mathai Mammen, ο παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης για την Janssen, το φαρμακευτικό τμήμα της Johnson & Johnson, δημοσίευσε στο LinkedIn το περασμένο καλοκαίρι ότι η εταιρεία του είχε ξεκινήσει κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου, ο Yeadon απάντησε: «Χαίρομαι που βλέπω αυτό το ορόσημο, Mathai! Το Mammen δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Αλλά ήδη από τον Απρίλιο, ο Yeadon είχε αρχίσει να εκφράζει ανορθόδοξες απόψεις.

Πηγή :

https://www.reuters.com/investigates/special-report/health-coronavirus-vaccines-skeptic/

https://ygeiaerwtaspsyxikhygeia.blogspot.com/ -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.