Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Η Γευσιγνωσία [μέρος 4ον ] Oι απόψεις των προγόνων μας για την διατροφή, του Όμηρου Ερμείδη / Tasting [part 4] The views of our ancestors on nutrition, by Homer Ermeidis / Degustazione [parte 4] / Дегустация [часть 4] Взгляды наших предков на питание, автор Гомерос Эрмейдис

 

 

 

[συμπόσιο εξ αγγείου ευρισκομένου εις το μουσείον του Λούβρου]
Ο υγιεινός τρόπος διατροφής - δίνει δύναμη που δεν φαντάζεστε

Η Γευσηγνωσία (μέρος 4ον )


Σαλάτες

η Θαλασσαία
Σπανάκι, κρεμμύδι φρέσκο, κάππαρη, πλοκάμι χταποδιού με γαρίδες, μύδια και καλαμάρια
Ο
Άλεξις στην Κράτεια του είπε: Πρώτον μεν οστρακοειδή, χταπόδια, γαρίδες... διότι αυτά είναι προοίμιο δείπνου με χάρη ετοιμασμένου [Δειπνοσοφισταί Γ/... b]
η Πρασσαία
Λάχανο, ρόκα, σέλινο, σπαράγγια, αυγά με κουκουνάρι, καρύδια, βολβούς, σταφίδες και ρόδια
  Ο
Ηρακλείδης από τον Τάραντα στο «Συμπόσιό» του λέγει: «Ο βολβός, το σαλιγκάρι, το αυγό και τα παρόμοια φαίνεται ότι παράγουν σπέρμα, όχι επειδή είναι πολύτροφα, αλλ' επειδή η πρωταρχική τους φύση είναι όμοια με το σπέρμα».
η Κυκλωπαία
Ρόκα με κατσικίσιο ξυστό τυρί, ελαιόλαδο, και ξύδι
Ο
Αντιφάνης εις το έργο του «Ακέστρια» λέγει στον Κύκλωπα ι: Και ξύνοντας γιδίσιο τυρί πάνω σε ρόκα...[Δειπνοσοφισταί Θ/… d]
η Ωραία
Μαρούλι, αγγούρι, αχλάδια και μήλα, με δαμάσκηνα, σταφίδες και μυρωδάτο δυόσμο

Ο
Νίκανδρος ο Κολοφώνιος λέγει : ...σειρές από λαχανικά αναμειγμένα με ξηρούς καρπούς. [Δειπνοσοφισταί Θ/… j]
η Τραγασιαία
Μαρούλι, σπόροι παπαρούνας, μάραθος, αγκινάρα, μαστίχα, πράσο, ραπανάκι.
  Σαφώς μας διδάσκει ο
Επίχαρμος συμπεριλαμβάνοντας έτσι και την αγκινάρα στα λαχανικά που τρώγονται παπαρούνα, μάραθα, αγριαγκινάρες είναι να τρώει κάποιος μαζί με άλλα λαχανικά... αν τα τρίψει κάποιος καλά και τα προσφέρει είναι νόστιμα»[Δειπνοσοφισταί B/.. f]
η Αρχαία
Κομμένα λαχανικά με κυνήγι πουλιών, καραβίδες, μύδια, κολίανδρο, μανιτάρια, ελιές και ραπανάκια.
  Ο
Αριστοφάνης στη Δηλία του λέγει : τα κομμένα λαχανικά, κνιστά ή στέμφυλα»[Δειπνοσοφισταί Θ/… a]

Κρύα πιάτα

Σουπιά με το μελάνι της με κουκουνάρια και πληγούρι.
Η σουπιά όταν γίνεται βραστή είναι απαλή, νόστιμη και εύπεπτη. Το «σηπίας υπόσφαγμα» είναι το μελάνι σουπιάς. Το υπόσφαγμα είναι, όπως λέει ο
Ερασίστρατος στον «Οψαρτυτικό» του, ζουμί. [Δειπνοσοφισταί Ζ/… a]
Ξιφίας με σάλτσα από μούρα και γλυκά χόρτα
  Έχω πάρει ένα μεγάλο ξυφία. Έψησα το μέσα του. Το υπόλοιπο σώμα του θα το κάνω βραστό αφού τρίψω μούρα. [
Δειπνοσοφισταί Ζ/… b].
Γεμιστές φέτες χοιρινού φιλέτου με δαμάσκηνα με σκούρο ζωμό, συνοδευόμενες με αγκινάρες και πουρέ αρακά.
  Ο
Επικράτης στον «Eμπορό» του αναφέρει: «...είδα τα καλύτερα χοιρινά κρέατα να ροδοψήνονται πάνω στις φλόγες». [Δειπνοσοφισταί ΙΔ/… f]
Μπούτι κατσικιού με σκορδαλιά ρεβιθιών & πράσσα.
Ο
Αριστοφάνης στο έργο του «Πελαργοί» αναφέρεται σε: «Μπούτια κατσικιών». [Δειπνοσοφισταί Θ/368 e].
Χοιρινό ψημένο στη γάστρα με αχλαδόμηλα και λαχανικά
Όταν σερβιρίστηκαν κάποια κρέατα μαγειρεμένα σε κλειστό αγγείο με ζωμό κάποιος είπε: «Δώσε μου από τα πνικτά κρέατα που μαγειρεύτηκαν σε καλοκλεισμένο δοχείο». [
Δειπνοσοφισταί Θ/… a]
Πανσέτα χοιρινού με γλυκόξινη σάλτσα από μέλι, θυμάρι, ξύδι & σκορδαλιά ρεβιθιών.
  Κομμένα κρέατα, ο ονομαζόμενος κρεωκάκκαβος, με λίπος σε ζουμί γλυκό από μέλι και ξύδι, έτσι γράφει ο
Αριστοφάνης. [Δειπνοσοφισταί Θ/… d]
Κουκιά ωμά ή ψητά
«...τα κουκιά τα τρώνε βραστά και ωμά και ψητά... [Δειπνοσοφισταί Γ/.. d]
Τηγανητά συκωτάκια περιτυλιγμένα με μπόλια αρνιού συνοδευόμενα με σπαράγγια, αυγά και τυρί
  Μετά έφεραν τηγανητά συκωτάκια περιτυλιγμένα με μπόλια αρνιού που ο
Φιλέταιρος από την Τηρό αναφέρει εις το έργο του «Επίπλοιο». Ο Μυρτίλος είπε: «Η μπόλια αναφέρεται από τον Επίχαρμο στο έργο του «Βάκχες». [Δειπνοσοφισταί Γ/… f]
  Στο τέλος ο Κύνουκλος λέγει στο έργο του «Ουλπιανό»: Έχεις λοιπόν, σοφέ μου Ουλπιανέ, την μπόλια να τυλιχτείς μ' αυτήν να κατακαείς και να μας απαλλάξεις όλους από τις ερωτήσεις σου. [Δειπνοσοφισταί Γ/… a]
Γαρίδες με Ξύδι και μέλι συνοδευόμενες με κολοκύθια και κουνουπίδι
Ονομάσθηκαν «καρίδες» από το «καρά» [κεφάλι] διότι το κεφάλι πιάνει το μεγαλύτερο μέρος του σώματος [
Δειπνοσοφισταί Γ/... b]
Συναγρίδα στον ατμό με λαχανικά και καρυκεύματα
Ο
Επαίνετος στο έργο του «Οψαρτυτικό» του λέγει : Μύμα από κάθε ψάρι... και με άρτυμά τους ξύδι με ψημένο τυρί, κύμινο, φρέσκο και ξερό κολίανδρο, με καθαρό ψημένο κρεμμύδι και σταφίδες ή μέλι. [Δειπνοσοφισταί ΙΔ/…. e]
Κότα σε χοντροαλεσμένο κριθάρι                      
Με αυτά, ο
Νίκανδρος, τονίζει τη χρήση του πληγουριού και του ξεφλουδισμένου κριθαριού συνιστώντας να χύνουμε από πάνω ζωμό κόττας. Τρίψε λοιπόν λέγει χοντροαλεσμένο κριθάρι μέσα σε γουδί και ανακάτευέ το με λάδι όσο βράζει... [Δειπνοσοφισταί Γ/… c,d]
Σουβλάκι από χοιρινό και μοσχάρι σε σκούρο ζωμό, με πουρέ μπιζελιών και κρουτόν
  Ο
Στράτης στο έργο του «Καλλιπίδη» λέγει δια τον Ηρακλή, αμέσως άρπαξε ζεστά κομμάτια κρέας χοιρινά και μοσχαρίσια και τα έτρωγε όλα μαζί... [Δειπνοσοφισταί ΙΔ/… b]
Μπριζόλα σταβλίσια με πουρέ ρεβιθιών και πράσα
  Ο
Χαιρεφώντας κάποτε ψώνιζε κομμάτια κρέας, ο κρεοπώλης, λένε, κατά τύχη έκοβε γι' αυτόν ένα κομμάτι κρέας με πολύ κόκκαλο, τότε του είπε: «κρεοπώλη, μη ζυγίζεις σε βάρος μου το κόκκαλο αυτό». Εκείνος του είπε: «Όμως είναι νόστιμο. Πραγματικά λένε πως το κρέας κοντά στο κόκκαλο είναι νόστιμο». Ο Χαιρεφώντας είπε: «Αναμφισβήτητα, καλέ μου, είναι νόστιμο αλλά ζυγισμένο μαζί με στενοχωρεί στο κάθε τι». [Δειπνοσοφισταί Σ/… a]
Γουρουνόπουλο ψητό γεμιστό με κυνήγι, αυγά, τυρί, τηγανητά συκωτάκια, μήλα, κάστανα, κουκουνάρια, σταφίδες και μυρωδικά.
  Κάποτε μας σερβιρίστηκε ένα γουρουνόπουλο, η κοιλιά του ήταν γεμισμένη με κάθε είδους αγαθά. Διότι έχει μέσα του τσίχλες και άλλα μικρά πουλιά και κρόκους αυγών και κομματάκια κρέατος μαγειρεμένα με πιπέρι
[Δειπνοσοφισταί Θ/… c,d]
Γλυκίσματα Μεταδόρπια
Όποιος πρώτος επινόησε τα επιδόρπια ήταν έξυπνος. Γιατί ανακάλυψε τρόπο παρατάσεως του συμποσίου και για να μη μένουν αδρανή τα σαγόνια. [Δειπνοσοφισταί ΙΔ/…. c]
Ποικιλία ξηρών καρπών όπως τα δαμάσκηνα, τα ξερά σύκα, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τους χουρμάδες, τα φυστίκια με μέλι αττικό και αυτά με ή χωρίς γιαούρτι.
  Ο
Πλάτων στο έργο του «Ατλαντικός» τα λέγει μεταδόρπια μ' αυτά τα λόγια: «Η γη τότε έδινε στους κατοίκους της όλα τα ευωδιαστά πράγματα και άφθονο καλλιεργημένο καρπό και πλήθος φρούτα και όσα μεταδόρπια είναι ερεθίσματα ηδονής». [Δειπνοσοφισταί ΙΔ/…. e]
Κομματάκια μήλου και ρόδια με γιαούρτι και μέλι.
Ο
Επίλυκος εις το έργο του «Κωραλίσκος», εις το απόσπασμα 2 λέγει :.. Μήλα και ρόδια λέγεις...
Κόκκωρα  ξερά σύκα με καρύδια και μέλι
 Οι Δήλιοι θυσιάζουν στην Ίριδα και τα ονομαζόμενα «κόκκωρα» δηλαδή ένα ξερό σύκο και τρία καρύδια... [
Δειπνοσοφισταί ΙΔ/… b]
Σταιτίτας: Είδος κρέπας από ζυμάρι και μέλι
  Είναι κουρκούτι που χύνεται σε τηγάνι, περιχύνεται με αγνό μέλι, και πασπαλίζεται με σουσάμι και τριμμένο τυρί, όπως λέει ο Ιατροκλής. [
Δειπνοσοφισταί ΙΔ/… b]
Ίτριο: Παστέλι
Είναι λεπτό γλύκισμα που γίνεται με σουσάμι και μέλι, το γνωστό μας παστέλι. Το μνημονεύει ο Ανακρέοντας έτσι: Γευμάτισα κόβοντας ένα μικρό κομμάτι παστέλι. [
Δειπνοσοφισταί ΙΔ/… d]
Φρούτα
Πιατέλα φρέσκων φρούτων, όπως σύκα, πεπόνι, αχλάδια, μήλα, κεράσια, ροδάκινα, σταφύλια και άλλα
 Άρθρο του συγγραφέως Ομήρου Ερμείδη εις το περιοδικό ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ – Μαΐου 2005 
Εμπεριέχεται επίσης εις το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ 1998-2010
Τέλος δ μέρους
https://ygeiaerwtaspsyxikhygeia.blogspot.com/ -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.