Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Ασημένιο ιωδίδιο, τι είναι χαρακτηριστικά και χρήσεις, είναι είναι τοξικό για τους ανθρώπους, τα ζώα και τα φυτά / Lo ioduro d'argento, quali sono le sue caratteristiche e gli usi, è tossico per l'uomo, gli animali e le piante / Silver iodide, what are its characteristics and uses, is it toxic to humans, animals and plants / Йодид серебра, каковы его характеристики и применение, токсичен ли он для человека, животных и растений.

 


Μία από τις χημικές ενώσεις που δημιούργησε την πιο διαμάχη τα τελευταία χρόνια είναι ιωδιούχο άργυρο. Είναι μια ανόργανη ένωση που αποτελείται από ένα άτομο αργύρου και ένα άτομο ιωδίου. Είναι ένα ανοιχτόχρωμο κίτρινο κρυσταλλικό στερεό που τείνει να σκουραίνει όταν εκτίθεται στο φως για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν είναι διαλυτό στο νερό, αλλά μπορεί να διαλυθεί παρουσία υψηλής συγκέντρωσης ιόντων ιωδιούχου.

Σε αυτό το άρθρο θα σας πούμε για όλα τα χαρακτηριστικά, τις ιδιότητες και τις χρήσεις του ιωδιούχου αργύρου.

Κύρια χαρακτηριστικά

σπορά σύννεφων

Μιλάμε για μια ανόργανη ένωση που περιέχει μια κρυσταλλική δομή παρόμοια με αυτήν του πάγου. Με τα χρόνια, η εμπειρία με αυτήν την ένωση έχει ωριμάσει και έχει δοθεί πολλές χρήσεις. Ένας από αυτούς είναι να χρησιμεύσει ως σπόρος για την παραγωγή βροχής και την αλλαγή του κλίματος. Αυτή η χρήση έχει αμφισβητηθεί ευρέως λόγω του πιθανή ζημιά μπορεί να προκαλέσει ιωδιούχο άργυρο όταν διαλύεται σε νερό. Επιπλέον, δεν υπάρχουν γνωστές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η τροποποίηση του κλίματος μιας περιοχής.

Από τον δέκατο ένατο αιώνα χρησιμοποιείται στη φωτογραφία χάρη στην ικανότητα να σκουραίνει με το φως. Χρησιμοποιείται επίσης σε αντιμικροβιακές θεραπείες. Πρόσφατα υπάρχουν μερικές μελέτες σχετικά με τη χρήση ιωδιούχου αργύρου στην απομάκρυνση του ραδιενεργού ιωδίου στα απόβλητα που παράγονται σε πυρηνικούς σταθμούς.

Είναι μια ένωση που είναι τοξικό για τους ανθρώπους, τα ζώα και τα φυτά. Για αυτόν τον λόγο, υπάρχει μεγάλη διαμάχη σχετικά με τη χρήση ιωδιούχου αργύρου για την τροποποίηση του κλίματος και τη δημιουργία βροχής. Η δομή αυτής της ένωσης σχηματίζεται από την κατάσταση οξείδωσης του αργύρου και του ιωδίου με σθένος -1. Ο δεσμός μεταξύ των δύο ιόντων είναι πολύ ισχυρός και σταθερός. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που είναι σχεδόν αδιάλυτο στο νερό. Η κρυσταλλική δομή εξαρτάται από τη θερμοκρασία στην οποία βρισκόμαστε. Κάτω από 137 μοίρες υπάρχει κυβικό σχήμα, μεταξύ 137 και 145 μοιρών έχουμε ένα συμπαγές με πρασινωπό-κίτρινο ή βήτα σχήμα χρώματος. Τέλος, εάν η θερμοκρασία αυξηθεί πάνω από 145 μοίρες, θα παρουσιάσει αυτό το ιωδιούχο άργυρο με κίτρινο χρώμα και σε άλφα μορφή.

Ιδιότητες ασημιού ιωδίου

 επιδράσεις του ιωδιούχου αργύρου

Γνωρίζουμε ότι στη φυσική του φυσική κατάσταση είναι ένα στερεό με ανοιχτό κίτρινο χρώμα που σχηματίζει εξαγωνικούς ή κυβικούς κρυστάλλους. Το μοριακό βάρος του είναι 234.773 γραμμάρια για κάθε γραμμομόριο και το σημείο τήξης του είναι 558 μοίρες. Για να βράσει ο Heliodorus ασήμι πρέπει να φτάσει σε θερμοκρασίες 1506 βαθμούς.

Όπως έχουμε αναφέρει προηγουμένως, είναι μια ανόργανη ένωση πρακτικά διαλυτή στο νερό. Είναι αδιάλυτο σε οξέα εκτός από το υδροϊωδικό οξύ και είναι διαλυτό σε συμπυκνωμένα διαλύματα όπως αλκαλικά βρωμίδια και αλκαλικά χλωρίδια. Μεταξύ των χημικών ιδιοτήτων του έχουμε οξέα που συμπυκνώνονται όσο είναι υψηλές θερμοκρασίες και επιτίθενται αργά. Διαλύματα στα οποία υπάρχει περίσσεια ιόντων ιωδίου διαλύονται, σχηματίζοντας ένα σύμπλοκο ιωδίου και αργύρου. Μία από τις ιδιότητες για τις οποίες ξεχωρίζει είναι ότι είναι ευαίσθητη στο φως. Εάν το φως εκτίθεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, σκουραίνει αργά και σχηματίζει μεταλλικό ασήμι.

Χρήσεις ιωδιούχου αργύρου


Αυτή η ένωση λαμβάνεται στη φύση με τη μορφή του ορυκτού ιωδαργυρίτη. Μόλις βρεθεί στο εργαστήριο, μπορεί να παρασκευαστεί με θέρμανση του διαλύματος νιτρικού αργύρου με αλκαλικό ιωδιούχο διάλυμα όπως ιωδιούχο κάλιο. Με αυτόν τον τρόπο, το ιωδιούχο άργυρο δημιουργείται τεχνητά.

Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες χρήσεις ιωδιούχου αργύρου σε όλη την ιστορία είναι η δημιουργία βροχής. Ξέρω Μπορείτε να κάνετε αίτηση σε σύννεφα για να αλλάξετε το ποσό ή τον τύπο της υετού. Μπορεί να προκαλέσει διαδικασίες χαλάζι, να διαλύσει κρύες ομίχλες ή να αποδυναμώσει τους τυφώνες. Για να γίνει αυτό, μπορεί να διασκορπιστεί σαν να ήταν ένας σπόρος μέσα σε ένα κρύο σύννεφο που περιέχει υπερψυκτικό υγρό νερό. Eta σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες είναι κάτω από 0 βαθμούς. Έχοντας μια κρυσταλλική δομή παρόμοια με αυτήν του πάγου, ευνοεί την κατάψυξη του υπερψυκμένου νερού.

Το πρόβλημα της χρήσης ιωδιούχου αργύρου για την παραγωγή βροχής είναι οι δυσμενείς επιπτώσεις του. Και είναι ότι μετά τη διασπορά ως σπόρος στα σύννεφα βρίσκεται μέσα σε αυτό και πλένεται με καθίζηση. Η παρουσία ενός διαλυτού αργύρου σκληρού στα νερά της βροχής είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη δεδομένου ότι ρυπαίνει και είναι τοξικό για τα φυτά, τα ζώα και τους ανθρώπους. Το θαλάσσιο περιβάλλον επηρεάζει επίσης όλα τα ζώα και τα φυτά.

Το Cloud Seeding είναι ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές δεκαετίες. Εάν τα σύννεφα φυτεύονται αντίστοιχα στην ίδια περιοχή, μπορεί να δημιουργήσει ένα αθροιστικό αποτέλεσμα ιωδιούχου αργύρου. Σύμφωνα με αρκετές πρόσφατες μελέτες, η συγκέντρωση ιωδιούχου αργύρου που βρέθηκε σε περιοχές όπου χρησιμοποιήθηκε η τεχνική σποράς νέφους είναι πολύ υψηλότερη από το όριο από το οποίο είναι τοξικό για ορισμένα ψάρια και χαμηλότερους οργανισμούς.

Μπορεί να ειπωθεί ότι η μόνη ορθολογική χρήση ιωδιούχου αργύρου θα ήταν η αποδυνάμωση των τυφώνων, μειώνοντας έτσι τις συνέπειές τους.

Άλλες χρήσεις

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, λόγω της ευαισθησίας του φωτός χρησιμοποιήθηκε στη φωτογραφία. Είναι ένα υλικό ικανό να αντιδράσει παρουσία φωτός. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιείται για τη λήψη φωτοευαίσθητων υλικών όπως φωτογραφικών κυλίνδρων στους οποίους εφαρμόστηκαν οι κρύσταλλοι. Χάρη στο ασημένιο ιωδίδιο καταφέραμε να τραβήξουμε φωτογραφίες από μια παλιά κάμερα.

Μια άλλη χρήση είναι στην απομάκρυνση του ραδιενεργού ιωδίου. Επειδή έχει υψηλή αδιαλυτότητα, έχει προταθεί η απομάκρυνση του ραδιενεργού ιωδίου που βρίσκεται στα υδατικά απόβλητα που παράγονται σε πυρηνικούς σταθμούς.

Ελπίζω ότι με αυτές τις πληροφορίες μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το ιώδιο αργύρου και τις χρήσεις του.

Πηγή : https://www.meteorologiaenred.com/el/yoduro-de-plata.html?fbclid= IwAR2OSZK0OL-CFdFxMLyNfH_hfSVifxCZxU2MMUT9xtlew14sIAubjnrQ6dM

https://ygeiaerwtaspsyxikhygeia.blogspot.com/ -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.