CHEMICALSΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ που μπορούν να προκαλέσουν αναπαραγωγικά προβλήματα και μαθησιακά προβλήματα στα παιδιά έχουν βρεθεί στα τρόφιμα σε μερικές από τις αγαπημένες σας αλυσίδες, αποκάλυψε μια μελέτη.
Τα δείγματα που ελήφθησαν από τα γεύματα McDonald's, Burger King, Pizza Hut, Domino's και Chipotle βρέθηκαν να περιλαμβάνουν βιομηχανικές χημικές ουσίες.Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι θα μπορούσατε να καταναλώνετε πλαστικό όταν βάζετε τα αγαπημένα σας γεύματα γρήγορου φαγητού Πίστωση: Getty
Μια νέα μελέτη, βασισμένη σε δείγματα από εστιατόρια στο Σαν Αντόνιο των ΗΠΑ, βρήκε μικρές ποσότητες φθαλικών ενώσεων. Αυτές οι χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα πλαστικά μαλακά και βρέθηκαν στο 80 τοις εκατό των δειγμάτων που συλλέχθηκαν.
Η χημική ουσία συνδέεται με μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων στο ενδοκρινικό σύστημα, το οποίο είναι μια σειρά από αδένες που παράγουν και εκκρίνουν ορμόνες στο σώμα, σύμφωνα με μια προηγούμενη μελέτη.
Οι φθαλικές ενώσεις συνδέονται επίσης με ζητήματα γονιμότητας και αναπαραγωγής, με μια μελέτη του 2020 να έχει βρει ότι η χημική ουσία μπορεί να «προκαλέσει αλλαγές στην εφηβεία, την ανάπτυξη συνδρόμου δυσγένεσης των όρχεων, καρκίνο και διαταραχές γονιμότητας τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες».
Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, ζήτησε επίσης «κρίσιμες» μεταρρυθμίσεις πολιτικής για τα χημικά, αφού διαπίστωσε ότι αυξάνει τον κίνδυνο διαταραχών προσοχής, συμπεριφοράς και μάθησης στα παιδιά.
Οι φθαλικές ενώσεις χρησιμοποιούνται για διάφορα πράγματα και είναι συχνά σε λαστιχένια γάντια και βιομηχανικούς σωλήνες, η επεξεργασία τροφίμων είναι διαφορετική σε διάφορες χώρες και ο τρόπος παραγωγής φαστ φουντ στις ΗΠΑ θα διαφέρει από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.
Οι ερευνητές λένε ότι το έλαβαν υπόψη τους καθώς η χημική ουσία μπορεί να μεταναστεύσει από αυτά τα προϊόντα στο φαγητό - πράγμα που σημαίνει ότι το καταναλώνουμε.
Τα τρόφιμα που πωλούνται από τις περισσότερες αλυσίδες γρήγορου φαγητού συνήθως περνούν από μια τεράστια διαδικασία συσκευασίας, χειρισμού και μαγειρέματος προτού καταλήξουν οι καταναλωτές.
Τα γάντια που χρησιμοποιούσαν οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια γρήγορου φαγητού ελήφθησαν επίσης για τη μελέτη και βρέθηκαν επίσης ότι είχαν ίχνη της επιβλαβούς χημικής ουσίας.
Οι ειδικοί στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον ανακάλυψαν ότι τα τρόφιμα που περιέχουν κρέας είχαν υψηλότερα επίπεδα χημικών ουσιών με δημοφιλή είδη όπως μπουρίτο κοτόπουλου και μπιφτέκια τυριού να έχουν υψηλή δοκιμή για πλαστικοποιητή που ονομάζεται DEHT.
Το DEHT είχε αρχικά σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει τις φθαλικές ενώσεις.
Προϊόντα όπως πίτσες με τυρί και πατάτες τηγανητές έχουν τη χαμηλότερη ποσότητα χημικών.
Όταν παρήγγειλαν προϊόντα όπως μπιφτέκια, οι ερευνητές τα παρήγγειλαν με τυρί, ντομάτες, τουρσιά, κρεμμύδια, μαρούλι και επιλεγμένα καρυκεύματα, ενώ τα μπιφτέκια για χάμπουργκερ παρήγγειλαν χωρίς επικάλυψη.
Παρήγγειλαν δύο διαφορετικά μπουρίτο, ένα με λευκό ρύζι, μαύρα φασόλια, τυρί, απαλή σάλσα και μαρούλι και το άλλο με τηγανητά φασόλια pinto, τυρί, κρεμμύδια, κρέμα γάλακτος, ντομάτες, μαρούλι και σάλτσα με βάση την ντομάτα.
Πηγή : https://www.the-sun.com/health/3957369/dangerous-chemicals-mcdonalds-burger-pizza-meals/