Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Ασθένειες και θεραπεία μέσω βοτάνων [μέρος 13] / Diseases and herbal treatment [part 13] / Malattie e cure erboristiche [parte 13]

 

Βότανα που καταπολεμούν τον ιό της γρίπης - Healthia

Εκουιζέτο
Διουρητικό και αντισηπτικό
Λέγεται επίσης πολυκόμπι και είναι πλούσιο σε πυρίτιο. Είναι διουρητικό, σταματά την αιμορραγία, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, τονώνει τους ιστούς, ενώ δρα ευεργετικά στα μαλλιά και τα εύθραυστα νύχια. Το αφέψημά του είναι κατά της ατροφίας του δέρματος και του πόνου στα αυτιά ,ενώ το βάμμα του χρησιμοποιείται κατά της εφίδρωσης των ποδιών.
Ερίγκερο
Ως αφέψημα για το λουμπάγκο
Το βρίσκουμε από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο ακόμη και μέσα σε καλλιεργημένα χωράφια, έχει χνουδωτή υφή και πολλά κλαδιά. Εχει γκριζοπράσινα φύλλα, τα οποία περιέχουν αιθέριο έλαιο, ενώ τα άνθη του είναι μικρά και συνήθως κίτρινα. Χρησιμοποιείται ως αφέψημα για το λουμπάγκο, τους ρευματισμούς, τις αιμορροΐδες, είναι διουρητικό και αντιδιαρροϊκό.
Ερυθραία
Για την αναιμία και τα αρθριτικά
Φυτρώνει στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, σε χέρσα ή αμμώδη εδάφη και σε λιβάδια, τους καλοκαιρινούς μήνες. Το ύψος του μπορεί να φτάσει έως 50 εκατοστά, τα λουλούδια του είναι ρόδινα και φέρουν μία μακρουλή κάψα, όπου περιέχονται οι σπόροι. Είναι πολύ πικρή και χορηγείται ως αντιπυρετικό, για την αναιμία, τα αρθριτικά, την υπέρταση και την πέτρα στους νεφρούς. Είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του φουσκώματος της κοιλιάς και τις καούρες.
Ευκάλυπτος
Ανακουφίζει από τον βήχα
Η προέλευσή του είναι από την Τασμανία, αλλά τους τελευταίους δύο αιώνες καλλιεργείται και στις ευρωπαϊκές χώρες. Τα φύλλα του περιέχουν ευκαλυπτέλαιο, το οποίο είναι αντισηπτικό και αντιπυρετικό, ανακουφίζει από
τον βήχα, τον πονόλαιμο, το άσθμα, είναι χωνευτικό, βοηθά στην επούλωση τραυμάτων και ελαφρών εγκαυμάτων. Η αντιβιοτική του δράση βοηθά στην αντιμετώπιση λοιμώξεων του αναπνευστικού, του πεπτικού και του ουροποιητικού, ενώ αντιμετωπίζει και τα παράσιτα του εντέρου.
Ευώνυμο
Καθαρτικό και δηλητηριώδες
Εχει χαρακτηριστικά μικρά κιτρινωπά άνθη σε φούντες και ανθίζει από το Μάιο έως τον Ιούνιο. Πρόκειται για θάμνο, ύψους δύο έως και έξι μέτρων που φύεται στις άκρες των δασών και σε θαμνόφυτες πλαγιές. Είναι δηλητηριώδες και χρησιμοποιείται ως εντομοκτόνο, διουρητικό και καθαρτικό, ενώ φέρεται να αντιμετωπίζει και τις ψείρες.
Εφέδρα
Για το άσθμα και τις αλλεργίες
Το βρίσκουμε κυρίως στη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο, από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. Είναι ένας μικρός θάμνος, με μικρά κίτρινα άνθη. Έχει ένδειξη κατά του άσθματος και των αλλεργιών και είναι νευροτονωτικό.
Εχινάκεια: άγνωστη πριν από μερικά χρόνια στην ελληνική κοινωνία, η εχινάκεια είναι από τα πλέον δημοφιλή βότανα στην αντιμετώπιση των ιώσεων και της γρίππης. Διαθέτει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντικαταρροϊκή δράση και θεωρείται πολύ δραστική στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Θα τη βρείτε σε διάφορες μορφές: ως ρίζα, βάμμα ή ως αποξηραμένη δρόγη σε κάψουλα. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έγχυμα, συνιστάται - ως πιο δραστική - σε βάμμα. Για προληπτικούς λόγους, συστήνεται καθημερινή χρήση για 10 έως 20 ημέρες το μήνα, με μια δεκαήμερη διακοπή προτού αρχίσετε ξανά τη λήψη της. Θέλει πάντως προσοχή η χρήση της! Η λήψη για παρατεταμένα διαστήματα μπορεί να προκαλέσει αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων και κάμψη του ανοσοποιητικού.
Εγκαύματα Αβρωνία, αλόη, αμυγδαλιά, βάλσαμο,βελανιδιά, ευκάλυπτος, καλέντουλα, καρότο, μελιτζάνα, κισσός, κολοκυθιά, λάχανο, λεβάντα, λεμονιά, μαρούλι, πατάτα, πεπόνι, συκιά, τσάι, φραουλιά.
Έκζεμα Αγκινάρα, αγριάδα, άμπελος, δενδρολίβανο, εφέδρα, καλέντουλα, καρότο, κολλιτσίδα, λάππα, λάχανο, μαϊντανός, μηλιά, πικραλίδα, πράσο, τσουκνίδα
Ελκη Αγιάγκαθο, αμαμελίδα, αψιθιά, βάλσαμο,γλυκόριζα, δάφνη, δίκταμο, δυόσμος,ευκάλυπτος, θυμάρι, ιτιά, καρότο,καρυδιά, κολλιτσίδα, πράσο, τσουκνίδα
Έντερο Αγκινάρα, αλθαία, βασιλικός, βελανιδιά,δίκταμος, δρυς, θυμάρι, κολοκυθιά,κρεμμύδι, μέντα, μηλιά, πράσο,ροδακινιά, ροδιά, φλισκούνι, φλόμος
Εξανθήματα Αλόη, ιτιά, λευκαγκάθι, μαρούλι,πεύκο, τσουκνίδα, φλόμος
Ερπης Αγριοπανσές, θυμάρι,ίνουλα, λάππα, χελιδόνιο
Εφιδρωτικά Αγιάγκαθο, απήγανος, αχιλλαία, δάφνη,δυόσμος, θυμάρι, καλέντουλα,πορτοκαλιά, σαμπούκος, φασκομηλιά
Το φαρμακείο της γιαγιάς...Πληγές, εγκαύματα Ο γάλλος καθηγητής Μπ. Ντεκότ, διευθυντής του χειρουργικού τμήματος στο νοσοκομείο Λιμόζ, απέδειξε ότι το θυμαρίσιο μέλι (περιέχει θυμόλη, μια φαινόλη με αντισηπτικές ιδιότητες) βοηθά στην ταχύτερη επούλωση πληγών και εγκαυμάτων, δύο φορές μάλιστα πιο γρήγορα απ' ό,τι η ειδική γάζα.
Έκζεμα: (βλέπε Δερματίτιδα).
Έλκος στομάχου και δωδεκαδάκτυλου: καρότο, λάχανο, λεμόνι, μήλο, πατάτα, μυζήθρα, φασκόμηλο, γιαούρτι.
Εμετός: γλυκάνισο, μάραθο, μελισσόχορτο, μέντα.
Εντερικά παράσιτα: σκόρδο, κανέλλα, καρότο, λάχανο, ρεβίθι, γαρύφαλλο, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, μάραθο (φινόκιο), λεμόνι, μήλο, μέντα, φουντούκι, καρύδι, πράσο, μαϊντανός, θρούμπι, θυμάρι, σπόροι κολοκύθας.
Εντερικές σήψεις (αέρια): (βλέπε Ζυμώσεις του εντέρου).
Εντερίτιδα: (βλέπε Κολίτιδα).
Ευθραυστότητα των τριχοειδών: πορτοκάλι, λάχανο, μαυροσίταρο, λεμόνι, πιπεριά, κόκκινη πιπεριά, γκρέιπ φρουτ, μαϊντανός.
https://ygeiaerwtaspsyxikhygeia.blogspot.com/ -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.    
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.