Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Ασθένειες και θεραπεία μέσω βοτάνων [μέρος 1] / Diseases and herbal treatment [part 1] / Malattie e cure erboristiche [parte 1]

 

Βότανα που καταπολεμούν τον ιό της γρίπης - Healthia

Ασθένειες και θεραπεία μέσω βοτάνων [μέρος 1]
Ωφέλιμα στην αντιμετώπιση δεκάδων παθήσεων είναι τα βότανα. Από την καταγραφή μας, προέκυψε χρησιμότητα των φυτικών φαρμάκων σε 121 προβλήματα υγείας. Με σκοπό να κάνουμε πιο εύχρηστο το λεξικό που δημοσιεύσαμε στα προηγούμενα τεύχη, παραθέτουμε έναν πίνακα με τις ενδείξεις των βοτάνων ανά πάθηση. Πρόκειται για ένα "ευρετήριο": Στην αριστερή του στήλη αναγράφονται με αλφαβητική σειρά οι παθήσεις και στη διπλανή στήλη βρίσκονται τα βότανα που έχουν δράση σε αυτές.

Η πιο συστηματική προσπάθεια κατηγοριοποίησης των φυτικών φαρμάκων, με βάση τον θεραπευτικό τους ρόλο, έγινε από τους αρχαίους Eλληνες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος, καθηγητή κ. Στέφανο Γερουλάνο, πρώτοι απ' όλους τους λαούς τα είχαν κατατάξει σε κατηγορίες, ανάλογα με τη χρήση τους. Eκαναν, μάλιστα, ακριβείς μετρήσεις, ώστε να καθορίσουν τη δοσολογία.

Ο πίνακας που ακολουθεί δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως υπόδειξη θεραπείας. Είναι ενδεικτικός. Τον καθοριστικό ρόλο στην επιλογή της θεραπείας έχει πάντα ο θεράπων ιατρός. ΕΝΔΕΙΞΗ ασθένειας σε αλφαβητική σειρά) - ΒΟΤΑΝΑ που αντιστοιχούν στην αντιμετώπιση της ένδειξης)

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΝΔΕΙΚΝΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ (ασθένειας σε αλφαβητική σειρά)

Τρόφιμα που θωρακίζουν την υγεία

Έκζεμα Ναυτία Κυστίτιδα Διαβήτης Πονοκέφαλος Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου Πονόδοντος Άφθες (ασθένειας σε αλφαβητική σειρά).

Θεραπευτικοί θησαυροί στην κουζίνα μας

Το φαρμακείο της γιαγιάς... Ρεπορτάζ: Μαίρη Κατσανοπούλου

Βότανα, λεμόνι, μέλι, μαγειρική σόδα, αλάτι, ξίδι και σκόρδο επιστρατεύονται για να ανακουφίσουν από τον πόνο, να απαλύνουν τον βήχα, να απαλλάξουν από τις ψείρες στα μαλλιά και να ρίξουν τον πυρετό. Τα σύγχρονα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν αρκετά από τα γιατροσόφια της γιαγιάς μας (ασθένειας σε αλφαβητική σειρά).

Τα 20 γιατρoσόφια της γιαγιάς από γενιά σε γενιά

Συμβουλές των γιαγιάδων

Τα βότανα στην υπηρεσία της χαλάρωσης (Τίλιο, χαμομήλι-Πασιφλόρα-Μελισσόχορτο-Βαλεριάνα-Φασκόμηλο, δεντρολίβανο, μαντζουράνα-Δυόσμος-Λουίζα) & 12 ΒΟΤΑΝΑ ΠΟΥ ΧΑΛΑΡΩΝΟΥΝ (ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ ΠΑΣΣΙΦΛΟΡΑ ΥΠΕΡΙΚΟ ή ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ ΧΑΜΟΜΗΛΙ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ MΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ ΜΠΕΛΑΝΤΟΝΑ ΣΚΟΥΤΕΛΑΡΙΑ ΤΙΛΙΟ ΠΡΙΜΟΥΛΑ ΛΥΚΙΣΚΟΣ)

Ανανεωθείτε με βότανα!

ΕΞΙ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΠΩΣΗΣ Τονώνουν τον οργανισμό και του χαρίζουν ευεξία (Φλαμουριά Δενδρολίβανο Πικραλίδα Λάχανο Κετραρία Τζίνσενγκ)

14 βότανα για τις παθήσεις του αναπνευστικού (ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ ΘΥΜΑΡΙ ΙΝΟΥΛΑ ΜΟΛΟΧΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΠΕΥΚΟ ΠΟΥΛΜΟΝΑΡΙΑ ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ ΝΕΡΟΚΑΡΔΑΜΟ ΒΕΡΒΕΡΙΔΑ ΜΠΟΡΑΝΤΖΑ ΦΛΟΜΟΣ ΙΠΕΚΑ  ΛΕΒΑΝΤΑ)

10 βότανα για λοιμώξεις, μολύνσεις και φλεγμονές (Βερβερίδα Ινούλα  Λυκίσκος Θυμάρι Μάραθος Καρυδιά Μελιτζάνα Αλόη Βελανιδιά Πορτοκαλιά)

Πόνος και φλεγμονές στο αυτί. Αντιμετωπίστε τα με βότανα (Κρεμμύδι Λάδι σκόρδου Χαμομήλι, χαμόμηλο, λουλούδι του Αγ. Γεωργίου, Παναιρίτσα Φλόμος, καλάνθρωπος, mullein Λομπέλια-Lobelia Λυκίσκος-Hops)

14 βότανα που τονώνουν τη λειτουργία της καρδιάς (Τζίνσενγκ Σπάρτο Πεντάνευρο Πεπόνι Μπάμια Κρεμμύδι Κράταιγος Γκι Αχιλλαία Αλχεμίλη Αγκινάρα Αγγελική Αδωνις)

10 ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ (Αγκινάρα Αχλαδιά Γκι Ηλιος Κερασιά Κρεμμύδι Μπάμια Πικραλίδα Ροδιά Σουσάμι)

Βότανα κατά της Υπέρτασης (Κράταιγος Φύλλα ελιάς Τίλιο Βίσκο το λευκό Μελισσόχορτο Κρόκος Δεσποινόχορτο Τρώτε σκόρδο!)

10 βότανα-ασπίδα κατά του σακχαρώδους διαβήτη (Ξηροί καρποί Μήλο Λάχανο Καρότο Αλόη Μαντζουράνα Κανέλα Σκόρδο Βρώμη)

7 ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ (Πεντάνευρο Λάχανο Πράσο Κολλητσίδα Φραουλιά Χελιδόνιο Κερασιά)

12 βότανα «αντίδοτο» για έντομα και ερπετά (Το γαρίφαλο Η λεβάντα Το σπάρτο Το βάλσαμο Το σπανάκι Το πεντάνευρο Η μολόχα Το λάχανο Η αμαμελίδα Η καλέντουλα Ο μαϊντανός Το κρεμμύδι)

ΒΟΤΑΝΑ... ΑΝΤΙΔΟΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕ  Φρεσκάρουν τη μνήμη και χαρίζουν διαύγεια (ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ ΑΧΙΛΛΑΙΑ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ ΓΚΙΓΚΟ ΓΚΙΝΣΕΝΓΚ ΜΙΓΚΕ ΜΑΡΟΥΛΙ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ ΡΟΔΙΑ)

15 ΒΟΤΑΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟ ΣΩΜΑ (Αβρωνία Αλόη Φλαμουριά Ροδιά Πεντάνευρο Καλεντούλα Συκιά Λεβάντα Κισσός Βερόνικα Πεύκο Νούφαρο Λάππα Λευκαγκάθι Υοσκύαμος)  Λαμπερή επιδερμίδα με φυσικά μέσα

ΑΝΤΙΔΟΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΗΞΙΜΟ 10 βότανα που μπορούν να νικούν τις φλεγμονές (Αγριοκαστανιά  Βελανιδιά Ευκάλυπτος Καρυδιά Κολοκυθιά Λεμονιά Μελιτζάνα Σκόρδο Πορτοκαλιά Αλόη)

14 ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΨΩΡΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ (Καλέντουλα Λάππα Ντομάτα Αγριοπανσές Πεύκο Ινουλα Κισσός Κολλητσίδα Δελφίνιο Φουμάρια Πράσο Λάχανο Μελιτζάνα Λεμονιά)          Bότανα – Ψωρίαση

Βότανα για τους νεφρούς και το πεπτικό σύστημα (Αγκινάρα Καρότο Καλαμπόκι Κρεμμύδι Μαϊντανός Σκόρδο Φλαμουριά Ηλιος Ονωνίδα Αχλαδιά Λεμόνι) και το ουρικό οξύ   Βότανα  πεπτικού συστήματος   Βότανα για τη χολή

Τα βότανα της ευτυχίας (κρόκος ή σαφράν ταραξάκο τζίνσενγκ, γλυκόριζα πράσινο τσάι δεντρολίβανο λεβάντα βαλσαμόχορτο θυμάρι, βασιλικό πασιφλόρα Ginkgo biloba )

Τα αντικαταθλιπτικά της φύσης (πασιφλόρα μελισσοβότανο τζίνσενγκ  γλυκύρριζα κρόκος Κοζάνης βαλσαμόχορτο)

Αφροδισιακά βότανα που ανεβάζουν τη... διάθεση (Η αγκινάρα Ο άκορος Η γλιστρίδα Η μέντα Ο δίκταμος Η δρακοντιά Η κανέλα Το κόλιαντρο Η κυδωνιά Ο λυκίσκος Ο μαϊντανός Ο μάραθος Η ροδιά Το σερνικοβότανο Η τριγωνέλλα Η τσουκνίδα Κάππαρη Πιπεριά Το γαρίφαλο Τριόλι: το... Βιάγκρα που δίνει η ελληνική φύση)

8 ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΑ - ΒΑΛΣΑΜΟ για το γεννητικό σύστημα (Απήγανος Αμαμελίδα Βελανιδιά Ηλιος Θυμάρι Καρυδιά Λυκοπόδιο Μπέλλα)

8 βότανα κατά της μελαγχολίας (Βάλσαμο Γκίγκο ΤζίνσενγκΕρυθραία Μελισσόχορτο Τριγωνέλλα Φασκόμηλο Πεύκο)

10 + 4 βότανα που ανακουφίζουν από τις ρευματοπάθειες (Γωλθερία-Gaultheria procumbens Ερίγκερο Ερυθραία (κενταύριο) Ονωνις Μαύρο σινάπι Ματζουράνα Τσουκνίδα Αχιλλέα Σύμφυτο Φλισκούνι Ιτιά Πιπερόριζα (τζίνζτερ) κουρκουμάς ή χρυσόριζα Κολχικό)

9 αντίδοτα για την κακοσμία σώματος & στόματος (Μαϊντανός Λεμονιά Θυμάρι Κανέλα Βελανιδιά Ανηθος Ευκάλυπτος Δυόσμος Δενδρολίβανο)

14 τροφές και βότανα για αποτοξίνωση του ήπατος (Γκρέιπφρουτ. Πράσινο Τσάι. Μήλα. Καστανό Ρύζι. Μπρόκολο. Σπανάκι. Λεμόνια. Καρότα. Ελαιόλαδο. Σκόρδο. Γαϊδουράγκαθο. Ρίζα πικραλίδας – ταραξάκο. Αγκινάρα. κουρκουμάς ή κουρκούμη)

Βότανα Αδυνατίσματος

Γιατροσόφια

Κατά πάσα πιθανότητα, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι ο κάθε άνθρωπος έχει χρησιμοποιήσει σε κάποια στιγμή τής ζωής του, κάποιο γιατροσόφι, συνήθως με την προτροπή κάποιου μεγαλύτερου σε ηλικία μέλους τής οικογένειας.

Το γιατροσόφι, ή «ιατροσόφιον» στην καθαρεύουσα, είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα -αλλά ακόμη και στη σημερινή εποχή- προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Τα περισσότερα γιατροσόφια βασίζονται στη χρήση τών φαρμακευτικών φυτών, ενώ σε πολλά μέρη της Ελλάδας αποτελούν αξιόλογο μέρος τής λαογραφικής παράδοσης τού τόπου. Αν και η χρήση τους έχει αμφισβητηθεί από τούς οπαδούς της κλασικής ιατρικής, τα περισσότερα γιατροσόφια δεν παύουν να έχουν στέρεη επιστημονική τεκμηρίωση και να αποτελούν τον «πρόδρομο» τών δημοφιλών φυτικών καλλυντικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο και στα φαρμακεία στις μέρες μας.

Παρά το γεγονός ότι τα γιατροσόφια συνήθως βασίζονται επί το πλείστον σε σχετικά αγνές και ακίνδυνες πρώτες ύλες, οι γιατροί συνιστούν προσοχή στην χρήση τους, ειδικά αν το άτομο που πρόκειται να τα χρησιμοποιήσει έχει ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων.

Ακόμη κι αν επιστημονικά διαπιστωμένα, είναι πιθανόν να μην είναι τόσο (ή και καθόλου) αποτελεσματικό κάποιο γιατροσόφι, σύμφωνα και με τον Ρομπ Χικς, έναν από τους πιο γνωστούς γιατρούς στο Λονδίνο, «εφ’ όσον αυτό δεν βλάπτει όποιον το εφαρμόζει και εκείνος καταλαβαίνει πως η θετική επίδρασή του μπορεί κάλλιστα να οφείλεται στην αυθυποβολή, δεν υπάρχει λόγος να μην το δοκιμάσει».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα γιατροσόφια, δεν θα πρέπει να υποκαθιστούν την ιατρική επιστήμη και θα πρέπει να εκλαμβάνονται μόνο ως μια προσωρινή λύση (εάν μπορούν να την δώσουν), εάν δε τα συμπτώματα επιμένουν ή πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα, η κλασική ιατρική θεραπεία, έχει πάντα την αυτονόητη προτεραιότητα… (ασθένειας σε αλφαβητική σειρά).    περισσότερα ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ

Ιαματικά και εύγευστα Ορισμένα μεσαιωνικά ιαματικά παρασκευάσματα είναι εύγευστα. Και όντως βοηθούν, όπως ένα συγκεκριμένο για τα γαστρεντερικά προβλήματα. Εξίσου εκπληκτική με την επίδραση είναι και η σύνθεσή του - κύμινο βουτηγμένο σε ξίδι, χουρμάδες μαριναρισμένοι σε κόκκινο κρασί, αποξηραμένη πιπερόριζα και πράσινο πιπέρι· όλα δουλεμένα στο γουδί κι' ανακατμένα με νιτρίτη (ορυκτό ένυδρο ανθρακικό νάτριο κρυσταλλικής μορφής) και μέλι σε μια κολλώδη μάζα. Ακόμη και η ονομασία του γιατρικού είναι παράξενη -«διάσπολις»- και «κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει τη σημασία της», λέει χαρακτηριστικά ο ιστορικός των ιατρικών επιστημών.

Ένας υπερπλήρης οδηγός για όλους όσους θέλουν  να χρησιμοποιήσουν φυτά για φαρμακευτικούς – θεραπευτικούς σκοπούς Σημείωση: Το βιβλίο είναι προϊόν αναδημοσίευσης και διατίθεται ελεύθερα στο διαδίκτυο μέσω του λογισμικού Scribd. Με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας. 
https://ygeiaerwtaspsyxikhygeia.blogspot.com/ -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.    
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.