Η Ιατρική της ψυχής. Α μέρος.[5]
Ο Ιπποκράτης1 στο βιβλίο του «Περί φύσιος ανθρώπου»2, αναφέρει:
ΑΦΩΝΙΑ
Μετά από ένα συγκινησιακό χτύπημα που οφείλεται γενικά σε συναισθηματικούς λόγους, το οποίο κλονίζει την ευαισθησία, μπορεί να συμβεί ν’αφήσουμε,είτε λόγω ελλείψεως συνέσεως,είτε λόγω εσωτερικής ηρεμίας, μια υπερβολικά μεγάλη δόση ενέργειας να διασκορπιστεί.<<Μοιάζουμε με φυτό>>, λόγω της ανησυχίας και της ελλείψεως ικανοποιήσεως. Αυτός ο διασκορπισμός ενέργειας, που υπαγορεύεται από μια εσωτερική απελπισία,προκαλεί ένα κενό,αδειάζει τον μεσημβρινό των Πνευμόνων,ο οποίος δεν έχει πια ένταση στη φωνή, ο ήχος δεν έχει πια ισχύ.
Λέγεται:<<Δεν μπορεί πια να αρθρώσει λέξη, οι ήχοι δεν βγαίνουν πια,του κόπηκε η αναπνοή>>.
Οι λόγοι δεν βρίσκουν πια <<δονητική τροφή>>,την οποία έχει ανάγκη η φωνή προκειμένου να εκφραστεί.Δεν θέλουμε πια να επικοινωνήσουμε.
Η φωνή είναι μουγκή…Μήπως η αφωνία χρησιμεύει για να ακούσουμε τη<<Φωνή της Σιγής>>;
Βρήκα ένα άρθρο το οποίο σχετίζεται με την Ιατρική της Ψυχής, το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η καθαρή και υγιή σκέψη …
Μπορεί το μυαλό να θεραπεύσει το σώμα;
Ο σύγχρονος πολιτισμός παραδέχεται ως αληθινό, ότι είναι ορατό και μετρήσιμο. Η ύπαρξη ενός φαινομένου αποδεικνύεταιμέσα από την ανάλυση του μηχανισμού του και κρίνεται από τα αποτελέσματα και τις συνέπειές του.
Όμως η επιστήμη…στέκει πολλές φορές αμήχανη μπροστά σε περιπτώσεις για τις οποίες δεν υπάρχει λογική εξήγηση όπως συμβαίνει στα περιστατικά αυτοίασης που αναφέρονται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια.
Το γεγονός ότι το σώμα επηρεάζεται από το πνεύμα είναι γενικά παραδεκτό και αποτυπώνεται ακόμα και στη γλώσσα αφού στην καθημερινότητά μας είναι συχνές οι φράσεις «μου έκοψε τη χολή», όταν τρομάζουμε, «ράγισε η καρδιά μου», όταν λυπόμαστε και άλλες προτάσεις που συνδέουν το συναίσθημα με το σώμα.
Τι συμβαίνει όμως όταν δύσκολες ιατρικές υποθέσεις βρίσκουν τη λύση τους χωρίς την παρέμβαση της επιστήμης ή όταν αρκεί ένα χαπάκι πλασίμπο για να διορθώσει μια βλάβη που έχει υποστεί ο ανθρώπινος οργανισμός; Πρόκειται για τη δύναμη της θέλησης ή της πίστης, είναι άραγε θαύματα ή πράγματι ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να αυτοθεραπεύεται;
Κάποιοι πρωτοπόροι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με μελέτες που έγιναν στον κυτταρικό και μοριακό τομέα αποδείχτηκε η ύπαρξη αλληλεπιδράσεων ανάμεα στο νευρικό, ορμονικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Η μαγνητική τομογραφία και η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων δίνουν τη δυνατότητα να δούμε ποιές εγκεφαλικές δομές ενεργοποιούνται όταν κάποιος παίρνει ένα φάρμακο που δεν περιέχει καμμιά δραστική ουσία και στη συνέχεια να καταγράψουμε την αντίδραση του οργανισμού του.
Παρά τη διστακτικότητα της παραδοσιακής ιατρικής απέναντι στα φαινόμενα αυτοίασης, όλο και περισσότεροι γιατροί αναγνωρίζουν ότι τα τραυματικά γεγονότα που συμβαίνουν σε ένα άτομο, επηρεάζουν το ανοσοποιητικό του σύστημα, ότι η καλή ψυχολογία και η πίστη στη θεραπεία δρουν ευεργετικά στην πορεία της υγείας ενός ασθενούς με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται ο τρόπος σκέψης της επιστημονικής κοινότητας.
Γεγονός παραμένει ότι η φαντασία, η χαλάρωση και ο διαλογισμός, ορισμένες φορές ακόμα και η προσευχή μπορούν να επιφέρουν μεταβολές στο σώμα. Ίσως στο μέλλον, η μεγαλύτερη ανακάλυψη να είναι ο μηχανισμός αυτοθεραπείας του ανθρώπου.
ΒΗΧΑΣ
Ο βήχας είναι μια νευρική ερεθιστικότητα: Δεν αντέχουμε πια το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε,αμφιβάλλουμε για κάτι,μια ένωση δεν προχωράει.
Η νευρική ένταση δίνει την διανοητική διαταραχή,η οποία κουράζει και μας κάνει να βήχουμε,γιατί ο μεσημβρινός των Πνευμόνων ,ο υπουργός των ανταλλαγών,είναι άρρωστος.
<<Φτύνουμε>> την εσωτερική μας απελπισία,επειδή δυσκολευόμαστε να εκφραστούμε με λόγια,γιατί η ευπρέπεια ,η εκπαίδευση ή το περιβάλλον (οικογένεια ή εργασία) δεν θα δέχονταν μια τέτοια εξήγηση.
Ο βήχας προέρχονται από τον μεσημβρινό:
-
Των Πνευμόνων,λόγω εξέγερσης της ενέργειας,έλλειψης τρυφερότητας,όταν νοιώθουμε μόνοι.
-
Της Καρδιάς,όταν δεν μας καταλαβαίνουν οι άλλοι:Ο φάρυγγας πρήζεται,η στηθάγχη μπορεί να εμφανιστεί.
-
Του Ήπατος,λόγω απώλειας του προσανατολισμού:Δεν ξέρουμε πια τι να κάνουμε,δεν βλέπουμε πια,υπάρχει μια δυσαρέσκεια και μια πικρία που μπορούν να μας κάνουν να ξεράσουμε χολή.
-
Της Σπλήνας-Παγκρέατος,λόγω θλίψης και αποθάρρυνσης,γιατί οι επιθυμίες δεν πραγματώνονται:Πόνοι κάτω από την δεξιά πλευρά.
-
Των Νεφρών,λόγω αυταρχισμού που δεν μπορούμε να εκφράσουμε:Βήχουμε με πολύ σάλιο.
-
Της Ουροδόχου Κύστης,λόγω πίκρας και αναταραχής:Μαζί με τον βήχα έρχεται και η ακράτεια ούρων.Αναζητήστε την προέλευση,δηλαδή <<τον τόπο επιβιβάσεως>>(το σημείου Λυ ενός μεσημβρινού),απ’όπου διείσδυσε η διεστραμμένη ενέργεια.Διορθώστε το σφάλμα που προκάλεσε το ελάττωμα,είτε πρόκειται για εξέγερση,πικρία ή θλίψη και ο βήχας θα εξαφανιστεί.
ΒΛΑΒΗ ΤΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ
Η στεφανιαία νόσος είναι μια φλεγμονή των αρτηριών,αυτών που περιβάλλουν τα όργανα σχηματίζοντας ένα στέμμα.
Προκαλεί σπασμούς και αγωνία στο στήθος. Οι πόνοι είναι οδυνηροί,γιατί έρχονται κατά κύματα και συνοδεύονται από μια αγωνία μαζί με το αίσθημα του θανάτου.Ο πόνος είναι οξύς στο καρδιακό πλέγμα.
Για τους Ινδούς,αυτό το πλέγμα είναι:<<Το δέντρο που εισακούει τις επιθυμίες>>.Αυτές οι επιθυμίες είναι το δηλητήριο που καταλαμβάνει την ψυχή και την κρατάει υπό το έλεος του,γιατί δεν έχουν όρια.Και εδώ πάλι συναντάμε τον σοφό που<<Οι σκέψεις του είναι σαν την συνεχή φωτιά που είναι προφυλαγμένη από τον άνεμο>>.
Αυτό το πήγαινε-έλα ανάμεσα στις επιθυμίες και τις γαληνεμένες σκέψεις αφήνει ένα ευρύ περιθώριο στην στεφανιαία αρτηρία του καρδιακού πλέγματος.Πυρακτώνεται όταν δεν έχουμε πετύχει την ισορροπία.
Μονάχα βήμα βήμα μπορούμε να μάθουμε πως να απαλλασσόμαστε από τις φλογερές και άχρηστες επιθυμίες.Και μονάχα με ακόμα αργότερο βηματισμό μπορούμε να νοιώσουμε τα ευεργετήματα των καταπραϋμένων σκέψεων που δεν ζητούν πλέον τίποτα από το <<Δέντρο που εισακούει τις επιθυμίες>>.
Ευαγγέλου Μαριάννα
Βιοχημικός Μsc
Πηγή: https://fytro.wordpress.com/2014/04/18/%ce%b7-%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%88%cf%85%cf%87%ce%ae%cf%82-%ce%b1-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%bf%cf%82/
https://ygeiaerwtaspsyxikhygeia.blogspot.com/
- Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του
περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει
ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που
ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση
της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων,
παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι
απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς
απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’
οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.