Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Η Ιατρική της ψυχής του Ιπποκράτους, της Μαριάννας Ευαγγέλου Βιοχημικού [μέρος 3] / The Medicine of the Soul of Hippocrates, by Marianna Evangelos Biochemist [part 3] / La Medicina dell'Anima di Ippocrate, di Marianna Evangelos Biochimica [parte 3]

Η Ιατρική της ψυχής. Α μέρος.[3]

 Ο Ιπποκράτης1 στο βιβλίο του «Περί φύσιος ανθρώπου»2, αναφέρει:

ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ

Οι συγκινήσεις και τα σοκ που τα αντέχουμε επί μακρόν με θάρρος μπορούν ξαφνικά να γίνουν ανυπόφορα,όταν έχουμε την εντύπωση πως συσσωρεύονται.

Αυτός ο σωρός συγκινήσεων οδηγεί στον σωματικό πόνο.

Εμφανίζεται στις αρθρώσεις όταν το άτομο κουρασμένο από ζωή,δεν νοιώθει πια την ανάγκη για δράση.Αν σκέψεις κατάθλιψης και απαισιοδοξίας υπερβάλλουν τα βάσανα τότε προκαλούν μπλοκαρίσματα…και τα μέλη κινούνται όλο και λιγότερο.

Κατά τρόπο παράδοξο, αυτοί οι πόνοι στις αρθρώσεις μπορούν επίσης να προέρχονται από αντίθετες σκέψεις, δηλαδή από μια υπερβολή ενδοιασμών,συνειδήσεων ή υπερβολικού αλτρουισμού ,που όλα τους αρνούνται αυτή την ιδέα της παραίτησης.

Οι πόνοι στα χέρια δείχνουν μια επιθυμία αναδιπλώσεως στον εαυτό μας ή μια κόπωση για μια εργασία που δεν θέλουμε πια να την συνεχίσουμε,αλλά που διάφοροι ενδοιασμοί μας πιέζουν να την συνεχίσουμε.

Όταν εκδηλώνονται στα πόδια και στις κνήμες, την επιθυμία σημειοδοτούν την επιθυμία να μην προχωρήσουμε μακρύτερα ,μια επιθυμία που την καταπολεμά η συνείδηση μας.

Οι επίπονες σκέψεις που έχουν κολλήσει στο ίδιο σημείο εκπέμπουν μιαν ομίχλη που καθώς γίνεται όλο και πυκνότερη μέχρι του σημείου που δεν επιτρέπει πια στον αέρα να περάσει,μετατρέπεται σε πέτρα αν δεν φροντίσουμε έγκαιρα να σταματήσουμε τη διεργασία αυτή.

ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΑΣ

Κάποτε υποχρέωσαν τα παιδιά που ήταν αριστερόχειρες να γίνουν δεξιόχειρες. Τα <<εκπαίδευσαν>> για να είναι όπως και τα άλλα. Τώρα πια τους αφήνουν στην επιλογή τους.

Η δεξιά πλευρά αντιπροσωπεύει την κοινωνική πλευρά: Δίνουμε το δεξί χέρι για να πούμε καλημέρα. ξεκινάμε τον βηματισμό με το δεξί πόδι. Η αριστερή πλευρά αντιπροσωπεύει την εσωτερική πλευρά του όντος. Αυτή που σιωπά απέναντι στην κοινωνία. Δεν δίνουμε αυτό το χέρι για να απευθυνθούμε σε άλλους.

Στον στρατό ξεκινά η πορεία με το αριστερό πόδι, γιατί οι στρατιώτες σχηματίζουν μια μονάδα μέσα στην οποία ο καθένας χάνει την προσωπικότητα του, για να είναι όλοι ομοιόμορφοι. Δίνουν την προσωπική τους ζωή γι το σύνολο.

Η αριστερά πειθαρχεί και υπακούει στις εντολές :<<Αριστερά-δεξιά>>, λέει ένας στρατιώτης καθώς ακολουθεί τον στρατιωτικό βηματισμό. Το παιδί που χρησιμοποιεί το αριστερό χέρι εκφράζει την επιθυμία να στραφεί προς τα μέσα του και να αναδιπλωθεί στον εαυτό του, γενικά είναι σιωπηλό, επιφυλακτικό και η φύση του είναι εσωστρεφής.

Το να είσαι αριστερόχειρας δεν αποκαλύπτει καμμία ασθένεια, κανένα ελάττωμα: Είναι μια ιδιοσυγκρασία που θα ήταν συνετό να μην την καταπολεμήσουμε, αλλά είναι σοφό να μην την αποθαρρύνουμε. Πρέπει να καταλάβουμε.

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

Η αρτηριακή πίεση είναι η πίεση υπό την οποία το αίμα κυκλοφορεί στις αρτηρίες. Ο μεσημβρινός Τριπλός Θερμαστής δρα επί της εντάσεως των νευρικών φορτίων και είναι ένα θαυμάσιο αγγείο που ρυθμίζει την πίεση του.

Μια οργή, μια υπερβολική νευρική ένταση, ένας ενδοιασμός, θερμαίνουν την πίεση ,που ανεβαίνει άμετρα, και έχετε υπέρταση. Η παραίτηση, η καταθλιπτική αδιαφορία, μια πολύ βαθιά θλίψη, ρίχνουν την πίεση και έχετε υπόταση.

Η ψυχή ,που διοχετεύεται δια του αίματος,έχει ανάγκη από εσωτερική ηρεμία,από ειρήνη,και από μια αρτηριακή πίεση χωρίς σκαμπανεβάσματα.

ΑΡΤΗΡΙΕΣ

<<Οι αρτηρίες είναι αγγεία που οδηγούν σε όλα τα μέρη του σώματος το αίμα,που εκτοξεύουν οι κοιλίες της καρδιάς>>, λέει το Ιατρικό Λεξικό Larousse . Η Κινέζικη ιατρική τις αποτελεί:<<Ακαταπόνητα αγγεία>>.

Μονάχα οι πνευμονικές αρτηρίες οδηγούν το φλεβικό αίμα,όλες οι άλλες έχουν κόκκινο αίμα που οξυγονώνεται στους πνεύμονες. Στην ασιατική παράδοση το αίμα είναι το όχημα της ψυχής.Λένε:<<Περιθάλψτε την ενέργεια(την ψυχή) και το αίμα θα θεραπευτεί>>.

Το ανθρώπινο ον συντίθεται από τρία στοιχεία,σε όλες τις αρχαίες φιλοσοφίες.Τα στοιχεία αυτέ είναι: Το σώμα,η ψυχή και το πνεύμα,δονητικές μάζες διαφορετικής έντασης.

Σύμφωνα με την ίδια εικόνα,οι αρτηρίες έχουν ιστούς.Αν τις συγκρίνουμε με τα τρία περιβλήματα που περιβάλλουν το κεντρικό νήμα του νωτιαίου μυελού της σπονδυλικής στήλης ,αντιλαμβανόμαστε ότι τα ακαταπόνητα αγγεία(οι αρτηρίες) προστατεύουν το αίμα που διοχετεύει η ψυχή,ακριβώς όπως ο νωτιαίος μυελός προστατεύει το πνεύμα,το οποίο έχει ως όχημα το κεντρικό νήμα της σπονδυλικής στήλης.

Οι αρτηρίες και οι τρεις ιστοί τους θα παίζουν ,άρα τον ίδιο ρόλο που παίζουν η σπονδυλική στήλη και τα τρία είδη μυελού της ο εξωτερικός ιστός θα μπορούσε να συγκριθεί με την Σκληρή Μητέρα (την Τάε-Μω που περιζώνει, περιέχει, προστατεύει), ο μέσος ιστός θα ήταν Αραχνοειδής (τα Οέ που ισορροπούν, μεταδίδουν, παράγουν),ο εσωτερικός ιστός θα αντιστοιχούσε με την Ευσεβή Μητέρα(την Τσονγκ-Μω που ελέγχει την κυκλοφορία,τρέφει και διανέμει) κατ’ευθείαν με την επαφή του αίματος. Αυτός ο τρόπος θεάσεως των πραγμάτων είναι πολύ προσωπικός, όμως,στην ιατρική της ψυχής, μας κάνει να διακρίνουμε πολλά από τα αίτια των ασθενειών των αρτηριών.

Όταν ασθενεί η ψυχή, το αίμα, που της χρησιμεύει ως όχημα, ανακλά τα ίδια συμπτώματα και οι ιστοί υπακούουν τροποποιώντας την συμπεριφορά τους.

Έτσι, μια ψυχή που συσπάται αρνούμενη μια δοκιμασία της ζωής,βαραίνει το αίμα,μειώνει τον ρυθμό του και συσπά τις αρτηρίες,που <<κινούνται>> λιγότερο.

Ο πρώτος ιστός που θα αντιδράσει θα είναι η Ευσεβής Μητέρα (Τσονγκ-Μω) που επαναστατεί συσπώμενη.

Ο δεύτερος ιστός θα ήταν ο Αραχνοειδής (τα Οέ), ο οποίος χάνει την ισορροπία του και παραλύει τον τρίτο, την Σκληρή Μητέρα (Ταε-Μω).

Γενικά, οι ασθένειες αυτών των ιστών προέρχονται από μια υπερβολή σωματικής, ψυχικής ή ηθικής κόπωσης, από άγχος, από σύγκρουση μεταξύ του πνεύματος και της ύλης, του καθήκοντος και της ηδονής.

Όλες οι φιλοσοφίες, όλες οι θρησκείες έχουν κηρύξει την ειρήνη της ψυχής δια του αφήματος στην Θεία Πρόνοια και δια της αντιστάσεως στους πειρασμούς των επιθυμιών…Δρόμος δύσκολος στην σημερινή μας εποχή,που ακολουθεί τον εκφυλισμό.

ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

Αυτή η ασθένεια όπου σκληραίνουν οι αρτηρίες,συναντάται στους γέρους ή σ’αυτούς που γερνούν πρόωρα.

Κολάνε μέσα σε μια στάση που αντανακλά την κούραση τους από τη ζωή, μπλοκάρουν την εσωτερική τους θέρμη αρνούμενοι να χρησιμοποιήσουν την ικανότητα γονιμοποιήσεως που έχουν. Έχουν άγχος και τους λείπει η αντίσταση στην κόπωση.

Το αίμα,όχημα ψυχής, βαραίνει εάν η επιθυμία για ζωή μειωθεί,τα δε τρία στρώματα των αρτηριών ακολουθούν την κίνηση.

Το μέσο στρώμα επαναστατεί συστελλόμενο, το έσω στρώμα χάνει την ισορροπία του και την ευλυγισία του και δεν επικοινωνεί πια, το δε έξω στρώμα σκληραίνει,και έτσι ξεκινάει η αρτηριοσκλήρυνση. Το αίμα μεταφέρει μια ψυχή που έχει όλο και περισσότερο άγχος,που δεν νοιώθει άνετα μέσα σ’αυτή την σκληρυνθείσα και στενή σωλήνα που δεν δέχεται πια τα στοιχεία της ζωής τα οποία χρειάζεται.

Το ηλικιωμένο άτομο, όντας φυλακισμένο από την αρτηριοσκλήρυνση, πρέπει να κοιτάξει το πρόσωπο του σ’έναν καθρέπτη, όχι για να μετρήσει τις ρυτίδες του, αλλά για να κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν.

Με το πέρασμα της ηλικίας, μήπως έχει γίνει πικρόχολο;Ή γέρασε σαν ένα καλό αρωματικό κρασί; Είναι πάντοτε δυνατόν ν’αλλάξουμε την κατεύθυνση, αν έχουμε κάνει ένα σφάλμα: Χαλαρώνοντας τα τρία στρώματα των αρτηριών θα χαρούν να ξαναπαίξουν τον πραγματικό τους ρόλο και να ξαναγίνουν ήρεμα αγγεία.

Στη Δύση η μόδα να βάζουμε τους γέρους στην άκρη και να καταπολεμάμε την σωματική γήρανση,ξεχνώντας την κούραση της ψυχής. Στην Κίνα, διδάσκεται ο σεβασμός προς αυτούς, οι οποίοι, στο τέλος της ζωής τους απέκτησαν επιείκεια, εμπειρία, αυταπάρνηση.

ΑΣΘΜΑ

Κάθε ανθρώπινο ον έχει τα όρια του και δεν μπορεί να τα ξεπεράσει δίχως κίνδυνο,τούτο δεν ισχύει σε όλους τους τομείς.Αν ένας δρομέας κάνει μεν κάποιο αριθμό χιλιομέτρων δίχως να χάσει την ισορροπία του,αλλά προσπαθήσει να διανύσει τον διπλάσιο αριθμό σε κάποιο μαραθώνιο,εξαντλεί τις δυνάμεις του και δεν πετυχαίνει τίποτα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον ασθματικό.

Το άσθμα είναι η ασθένεια αυτού ο οποίος δεν αναζητά την τελειότητα μέσα σε ότι του ταιριάζει, είναι η ασθένεια αυτού που δεν γνωρίζει πώς να γεύεται τα όμορφα πράγματα της ζωής, γιατί επιθυμεί να νοιώσει δυνατός, πιο δυνατός απ’όσο μπορεί να είναι.

Κατά τρόπο ενστικτώδη και συχνά βίαιο,ξεχνά να σκεφτεί τις δυσκολίες μιας πράξης ή μιας επιθυμίας.Δεν θέτει μέσα σ’αυτές τις πράξεις καμιά γλυκύτητα,αλλά μονάχα ένα σθένος υπερβολικά μεγάλο σε σχέση με την αδυναμία του.Πρόκειται για μια έλλειψη διακρίσεως του ηθικού που περνά από την μελαγχολία στη δράση,από το άγχος στην εμπιστοσύνη στον εαυτό,δίχως όμως έλεγχο,γιατί αρνείται να δει τα όρια του.

Όταν βρίσκεται σε κρίση ο ασθματικός νοιώθει μόνος.Βλέπει πως δεν έχει αυτά που επιθυμεί.Ασθμαίνει καθώς συγκρούεται με τις συγκινήσεις του.

Πνίγεται καθώς πιστεύει πως έχει απογοητευτεί συναισθηματικά.

Σφυρίζει, για να καλέσει σε βοήθεια,το σύστημα λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα. Το περιβάλλον είναι σκλάβος αυτού του ενστικτώδους ανθρώπου, που αναπτύσσει τις δυνάμεις του προς κάθε κατεύθυνση για να προσελκύσει αυτούς που τον αγαπούν, μέσω μιας συμπεριφοράς νευρικής αναταραχής.

Βλέποντας τον να χτυπιέται και να πνίγεται,τον λυπούνται και τον οικτίρουν δίχως να ξέρουν πως στην πραγματικότητα αυτή η κατάσταση προκαλείται από κάποιον αδύνατο που θα του άρεσε να παίξει τον ρόλου του ισχυρού.

Το άσθμα μπορεί να εκδηλωθεί από τους πρώτους κι’όλας μήνες της ζωής.

Για τους δυτικούς, συχνά αποδίδεται στην κληρονομικότητα,για τους ανατολικούς αποδίδεται στο κάρμα, δηλαδή λένε πως στην προηγούμενη ζωή υπήρχε αυτό το πρόβλημα που δε το είχε λύσει το άτομο.

Στην Αίγυπτο, τους νεογέννητους τους αποκαλούσαν <<γέρους του χθες>> και τους τύλιγαν με τις ίδιες ταινίες υφάσματος που χρησιμοποιούσαν για να τυλίξουν τους νεκρούς. Στην Ανατολή,προσπαθούν να βρουν ποιος είναι ο πρόγονος που επέστρεψε στη γη.

Επιστρέφουμε, μας λένε αυτές οι αρχαίες παραδόσεις,για να λύσουμε τα προβλήματα του χαρακτήρα μας. Ο ασθματικός πνίγηκε την τελευταία φορά, ξαναρχίζει δε, την ίδια διαδικασία και αυτή τη φορά. Σ’αυτόν εναπόκειται να μάθει πως να γεύεται τα όμορφα πράγματα της ζωής δίχως να προσπαθεί να ξεπεράσει τις δυνάμεις που του έδωσε το πεπρωμένο του

Ευαγγέλου Μαριάννα

Βιοχημικός Μsc

Πηγή: https://fytro.wordpress.com/2014/04/18/%ce%b7-%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%88%cf%85%cf%87%ce%ae%cf%82-%ce%b1-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%bf%cf%82/

https://ygeiaerwtaspsyxikhygeia.blogspot.com/ -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.