Η Ιατρική της ψυχής. Α μέρος.[2]
Ο Ιπποκράτης1 στο βιβλίο του «Περί φύσιος ανθρώπου»2, αναφέρει:
ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ
Στον καθένα μας έχει συμβεί να είναι κακοδιάθετος.
Ξέρετε ότι μ’αυτόν τον τρόπο προκαλείται ανισορροπία στα κύματα του μεσημβρινού των Πνευμόνων σας, ο οποίος με τη σειρά του σας αφαιρεί κάθε ανάγκη για επικοινωνία με τους άλλους ; Και μια αναπνευστική αν - επάρκεια εγκαθίσταται, μιας και δεν έχετε πια επιθυμία ούτε να δείτε τους άλλους, ούτε να δεχτείτε κάτι εκ μέρους τους. αποσυρθείτε στη μοναξιά και στη σιωπή.
Αδειάστε τα μιάσματα της κακής σας διάθεσης προς τη κοινωνία και επιστρέψτε για να αναλάβετε ανθρώπινες επαφές όταν θα έχετε καταπραϋνθεί και δεν θα υποφέρετε πια από την αναπνευστική ανεπάρκεια.
ΑΝΑΣΤΟΛΗ
Κανείς δεν μπορεί ν’απομονωθεί ακίνδυνα, κι’αν αυτή η συμπεριφορά επεκταθεί στον χρόνο αποκαλείται αναστολή. Αυτή η ασθένεια οδηγεί στην αυτοκαταστροφή, που συνεπάγεται μια στρατιά διαταραχών:
Η ικανότητα για λόγο και επικοινωνία δεν υπάρχει πια, η φωνή παραμένει μουγκή, τα λόγια δεν μπορούν πια να εκφραστούν, μιας και ο λαιμός πονάει, είναι αδύνατον ν’ακούσεις, γιατί τα αυτιά βουήζουν. Εάν η αναστολή συνοδεύεται από εξωτερικές εξεγέρσεις, η πέψη των τροφών είναι τόσο κακή όσο και η πέψη των ιδεών.
Η αναστολή είναι ολέθρια και ανακλάται στο πρόσωπο,το οποίο σβήνει και γίνεται θαμπό.
Το ανθρώπινο ον μοιάζει με σπίτι, έχει πόρτες και παράθυρα με τις πέντε αισθήσεις του μέσω των οποίων δίνει και λαμβάνει κάθε πρωί, τα παραθυρόφυλλα και οι πόρτες του σπιτιού ανοίγουν. Μην αφήσετε τα παραθυρόφυλλα και τις πόρτες του εαυτού σας ερμητικά κλειστά. Αν το κάνετε, θα καταλήξουν να σκουριάσουν.
ΑΝΗΣΥΧΙΑ
Μια υπερβολική ηθική ευαισθησία ταράζει τη διάνοια, καθιστώντας την ανήσυχη, φοβισμένη, ντροπαλή. Η ανησυχία μετατρέπεται ταχύτατα σε ασθένεια που εξασθενίζει τα νεύρα και τον εγκέφαλο, κάνοντας τον << να βλέπει και ν’ακούει αυτό που δεν υπάρχει >>.Έχοντας φόβο,νοιώθοντας ανασφάλεια, ο ανήσυχος βρίσκεται μπροστά σε παγίδες και του χρειάζεται να κουνηθεί προκειμένου να κατευνάσει την ανησυχία του.
Γιατί πράμα ανησυχεί ;
Μια μέρα καθώς έκανα περίπατο μαζί με τον σύζυγο μου, διακρίναμε μακριά στη δεξιά πλευρά του δρόμου μια σιωπηρή ομάδα που παρατηρούσε κάτι στην γη.<< Μα τι κοιτάζουν;>> Κάποιος απάντησε: << Ένα φίδι >>. Είναι κουλουριασμένο στα αριστερά. Από μακριά το βλέπουμε καθαρά και να ‘μαι ν’αναμένω με φόβο και πολύ ανησυχητική στιγμή που θα ξεσπούσε. Όσο πιο πολύ προχωρούσαμε,τόσο πιο τρομακτικό ήταν αυτό το φίδι. Ο σύζυγος μου παρέμεινε σιωπηλός.Όταν φτάσαμε στα τρία ή τέσσερα μέτρα ,μου ζήτησε να περιμένω και να μείνω μόνη, η καρδιά μου χτυπούσε, ενώ αυτός προχωρούσε αργά αργά,αλλά με ήρεμο βήμα. Έσκυψε, έπιασε το φίδι, που έγινε σκοινί…
Η ανησυχία μπορεί να γεννηθεί από ένα θόρυβο πίσω από μια κλειστή πόρτα, η φαντασία τον μεταμορφώνει και σιγά σιγά φανταζόμαστε πως υπάρχει ένα τέρας.
Ανοίξτε τη πόρτα, πρόκειται για ένα φύλλο που παίζει με το ρεύμα του αέρα . Ακόμα και αν επρόκειτο για κάτι το σοβαρό, θυμηθείτε ότι η ανησυχία μας κάνει να χάσουμε την ψυχραιμία και να γίνουμε άχρηστοι.
ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ
Η ανθρωποκτονία θεωρείται από την αρχαία Κινέζικη ιατρική ως μια ασθένεια.
Εδώ έχει προσβληθεί ο μεσημβρινός Σπλήνας -Παγκρέατος: Έχει αδυναμία. Αυτός ο μεσημβρινός αντικατοπτρίζει τη κατάσταση της συνείδησης και της ηθικής. Λέγεται << αποθησαυριστής των ιδεών,της γνώσης και της νοημοσύνης >>.Αυτοί που τον ελέγχουν και τον κάνουν να δράσει ,είναι οι πρόσθιοι λοβοί του εγκεφάλου. Είτε γεννιέται κανείς με το ηθικό αίσθημα μέσα στη κοινωνία όπου ενσαρκώνεται,είτε γεννιέται με το αντίθετο.
Ο καθένας, ανάλογα με την ποιότητα της συνείδησης του, διευθετεί τα κύματα που τρέφουν τη Σπλήνα και το Πάγκρεας.
Η κατανόηση υπαγορεύεται απ’τη κατάσταση της καρδιάς.
Η φύση πρέπει να έρθει στο κόσμο των τσακαλιών και των αμνών.
Η ευγένεια, η ευπροσηγορία, υπαγορεύονται από τη κατάσταση των πνευμόνων, που γίνονται κακοί αν τα κύματα τους είναι πολύ ισχυρά. Αρκεί να << κοπεί το αίμα >> σ’αυτόν που έχει έναν μεσημβρινό Σπλήνας-Παγκρέατος πολύ αδύναμο και τους μεσημβρινούς Καρδιάς και Πνευμόνων πολύ ισχυρούς, προκειμένου να επιθυμεί να σκοτώσει,μάλιστα δε και να το κάνει.
ΑΝΟΡΕΞΙΑ
Όταν κάποιο ον, όποια κι’αν είναι η ηλικία του,δεν έχει πια ανάγκη να ζήσει, κλείνει τη πόρτα του στομάχου του μειώνοντας τις δαπάνες των κυμάτων του αντίστοιχου μεσημβρινού.
Πως το κάνει;
Οι επιθυμίες για δράση,για ζωή, βρίσκουν ένα μέρος της ισχύος τους μέσα στα κύματα του μεσημβρινού του στομάχου. Αν σταματήσουν οι επιθυμίες, ο μεσημβρινός στερεύει και δεν τρέφει πλέον το όργανο,το οποίο πια δεν έχει παρά να κλείσει τις πόρτες του,μιας και δεν του αρέσει πλέον η τροφή.
Το στομάχι,σύμφωνα με την Κινέζικη άποψη, είναι μια αποθήκη ή μια <<σιταποθήκη>>: Γιατί να τη γεμίζουμε,αν λόγω απελπισίας ή άγχους, δε θέλουμε πια να ζήσουμε; Πρέπει συχνά να ανερχόμαστε πολύ μακριά στον χρόνο,για να βρούμε το αίτιο της απελπισίας.
Απ’τη στιγμή που το ανακαλύπτουμε, πρέπει να το ξαναζήσουμε, να το εκλογικεύσουμε, έπειτα να το αποδεχτούμε και να επιδείξουμε καρτερία,προκειμένου να κρατήσουμε αυτή τη πόρτα ανοιχτή. Το να αρνούμαστε τη τροφή έχει καταστεί μανία…
ΑΝΥΠΟΜΟΝΗΣΙΑ
Η ανυπομονησία είναι ένας εκνευρισμός,ένα είδος ερεθιστικότητας που δεν ανέχεται ευχάριστα το φρένο που του βάζει κάποια λεπτομέρεια ,λες και η μικρότερη καθυστέρηση θα καταργούσε την επιθυμία μιας πραγμάτωσης.
Αυτές οι παράλογες παρορμήσεις θέλουν να φτάσουν στον στόχο πριν καν ξεκινήσουν.Πολλές φορές για να μειώσουν τον ρυθμό του,οι γιαγιάδες του παρελθόντος έπαιζαν πασιέντζες μόνες τους σε μια γωνία του δωματίου.Μπορεί να χαίρεσαι όταν είσαι ανυπόμονος και θες να προχωρήσεις γρήγορα,αλλά αν το παρακάνεις,τούτο θα φθείρει τα νεύρα σου.
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ
Δίχως ορμή, δίχως παρόρμηση, δίχως κίνητρο, το σώμα και η ψυχή έχουν την εντύπωση πως αδυνατούν να σκεφτούν. Ωστόσο, οι μαύρες ιδέες έχουν καταλάβει τον εγκέφαλο και δεν αφήνουν καθόλου χώρο για το ελάχιστο ίχνος φωτός που θα μπορούσε να ξαναδώσει τη ζωή.
Στη Κινέζικη ιατρική, έχουμε πρόβλημα του Μεσημβρινού Σπλήνας-Παγκρέατος, κατάπιε άσχημα,χώνεψε άσχημα τις ιδέες που τελματώνονται μέσα στη μνήμη. Αντί να αντιδράσει,να μιλήσει για να αποδεσμευτεί και να δει καθαρά, η βούληση έχει πέσει μέσα σε μια τρύπα όπου παραμένει αδρανής.
Το αντίδοτο γι’αυτή τη κατάσταση φυτού είναι η δυσαρέσκεια για τον ίδιο μας τον εαυτό. Όμως πόση προσπάθεια χρειάζεται να καταβάλουμε για να φτάσουμε σ’αυτόν τον στόχο! Ίσως μια φιλική φωνή να μπορούσε να μας προσφέρει αυτή την υπηρεσία!
Αυτή η κατάπτωση ηθικού, αυτή η αθυμία,θα έπαυε αν ακούγαμε ένα μουσικό κομμάτι σε fa ελάσσονα.
ΑΠΟΣΤΗΜΑ
Μια εσωτερική απελπισία παράγει ψεύτικες και δίχως χαρά ιδέες, που προκαλούν ένα αίσθημα αδυναμίας και αποτυχίας,που εμποδίζει τη κατανόηση του προβλήματος.
Η νοημοσύνη χάνει τη λογική της.
Η χαρά της ζωής πνίγεται μέσα στη θλίψη…Ένα απόστημα αρχίζει να σχηματίζεται.
Αυτές οι σκέψεις,που φυτρώνουν σαν αγριόχορτα μέσα σ’έναν χέρσο κήπο,παράγουν μόλυνση και πύον μέσα στο σώμα.
Τα λευκά αιμοσφαίρια εκφυλίζονται και δεν καταστρέφουν πια τα μικρόβια..Ένα απόστημα εμφανίζεται.
Σε ποιο σημείο; Σ’αυτό που αντιστοιχεί στη ρίζα της απελπισίας:
Στον ώμο, αν το φορτίο των βασάνων είναι πάρα πολύ βαρύ.
Στα γεννητικά όργανα, αν υπάρχει μια δυσκολία στο ζευγάρι ή σε θέματα σεξουαλικής ορμής, στον αυχένα ή στον λαιμό, αν πνιγόμαστε δίχως να μπορούμε να εκφράσουμε το αίτιο, στα δόντια, όταν υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα στην αυτοάμυνα, και σ’ένα δάκτυλο…
Διαβάστε, όμως καλύτερα τα περί δακτύλου στο αντίστοιχο κεφάλαιο. Όσο θα περιθάλπετε ένα απόστημα,γυρίστε προς τα πίσω χωρίς τύψεις ή θλίψεις και << σκάψτε το >> διανοητικά προσπαθώντας να καταλάβετε το πως και γιατί το << κατασκευάσατε >>.Έτσι θα είναι το τελευταίο.
ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
Η αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονή των αρθρώσεων που προκαλεί πόνο. Όταν κλαίτε , μετά από μια συγκίνηση τα μάτια σας πρήζονται: Γιατί βάζετε την ίδια συγκινησιακή ενέργεια στις αρθρώσεις σας;
Υποφέροντας, διατηρείτε μια συγκινησιακή κατάσταση,καθώς και μια κατάσταση εσωτερικής αναταραχής ανάμικτη με συναισθήματα αδυναμίας. Αυτό σας φρενάρει, κρατάτε αντί να αδειάσετε. Δίχως να το συνειδητοποιείτε συντηρείτε προσεκτικά το αίτιο του κακού τροφοδοτώντας το. Το σημείο όπου εκδηλώνεται η αρθρίτιδα, δείχνει το τι θα θέλατε να μην έχετε πια. Έτσι, στα δάκτυλα μειώνει τη ποσότητα εργασίας και ενοχλεί τις κοινωνικές ανταλλαγές: Ποιου το χέρι δε θα θέλατε να σφίξετε; Γιατί ενοχλείτε εκεί τη κυκλοφορία διανοητικά; Όταν εκδηλώνεται στα γόνατα ,η αλαζονεία δείχνει τα δόντια της: Μπροστά σε ποιον δε θα θέλατε να γονατίσετε; Αν δεν προσέξετε την αρθρίτιδα,θα σας πνίξει όπως η αγριάδα τον λαχανόκηπο. Απαλά απαλά, μπλοκάρετε τις κινήσεις σας υποφέροντας…Τι χάρμα ! Μην συλλέγετε τις συγκινήσεις που σας προσφέρει η ζωή, να παραμείνετε ευκίνητοι εώς τη τελευταία μέρα ημέρα, να μην παραλύετε τις κινήσεις σας.
ΑΡΘΡΙΤΙΚΑ
<<Τα αρθριτικά είναι μια ασθένεια φθοράς των αρθρώσεων>>,λέει το Ιατρικό Λεξικό Larousse.
Τα οστά παραμορφώνονται,είναι μια μορφή ρευματισμών.Τα οστά τρέφονται από τα κύματα του Μεσημβρινού των Νεφρών (σύμφωνα με τη ποιότητα της ενέργειας που μεταμορφώνεται από τροφή σε ελαιώδη ουσία,η οποία διεισδύει μέσα στα οστά για να ενισχύσει τον μυελό και τον εγκέφαλο),αν αυτός ο Μεσημβρινός έχει δώσει υπερβολή ζωτικότητας ή αν έχει νοιώσει φόβο ή συγκίνηση,φρενάρει τα κύματα των νεφρών που μετατρέπονται πια λιγότερο σε ελαιώδη ουσία και έτσι δημιουργούνται τα αρθριτικά.
Το κρύο και η υγρασία βοηθούν την ανάπτυξη των αρθριτικών. Όμως αυτό το κρύο,αυτή η υγρασία,βρίσκονται επίσης μέσα στη διάνοια: Η θερμοκρασία και ο χρόνος δεν προσβάλλουν εκείνον που φροντίζει να μη ξοδέψει τα κύματα του Μεσημβρινού των Νεφρών του,αλλά διατηρεί την γοητεία, την ζωτικότητα,τον ενθουσιασμό,την αποφασιστικότητα και την βούληση του ως το τελευταίο δεύτερο-λεπτό της γήινης ζωής. Φι’αυτό,είναι καλό να καλλιεργούμε την επιθυμία για ζωή κάνοντας σχέδια που μας υποχρεώνουν σε δράση.
Ευαγγέλου Μαριάννα
Βιοχημικός Μsc
Πηγή: https://fytro.wordpress.com/2014/04/18/%ce%b7-%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%88%cf%85%cf%87%ce%ae%cf%82-%ce%b1-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%bf%cf%82/
https://ygeiaerwtaspsyxikhygeia.blogspot.com/
- Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του
περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει
ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που
ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση
της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων,
παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι
απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς
απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’
οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.