Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Η ΔιαβολοMonsanto και ο Γάμος με την Βayer [μέρος 4] / DevilMonsanto and Marriage to Bayer [μέρος 4] /DevilMonsanto e il matrimonio con Bayer [parte 4] / Дьявол Монсанто и брак с Байером [часть 4]

 


Bayer: Ναζί και ηρωίνη, μια ιστορία ντροπής

Η Bayer, είναι μια Γερμανική εταιρεία με ειδίκευση στα χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα. Ήταν θυγατρική από το 1925 της εταιρείας που ξεχώρισε στο φασιστικό καθεστώς της Γερμανίας, IG Farben, κατασκευάστρια του χημικού «Zyclon Β» που χρησιμοποίησαν οι Ναζί στους θαλάμους αερίων. Αποδεδειγμένα υπό την διεύθυνση του Fritz Τer Meer, η IG Farben ήταν αυτή που παρασκεύαζε το θανατηφόρο αέριο που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί στους θαλάμους αερίων. Ήταν το μεγαλύτερο καρτέλ του κόσμου εκείνη την εποχή και η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ευρώπη. Η IG Farben ήταν αναμφισβήτητα συντηρητική και αντίθετη στις πιο φιλελεύθερες πολιτικές της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Μεγάλες δωρεές από την IG Farben δόθηκαν στους Ναζί.

Η ηγεσία της Bayer / IG Farben εντάχθηκε στο Ναζιστικό Κόμμα από το 1937, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενορχήστρωση της ναζιστικής θηριωδίας. Μάλιστα ακολουθούσε τα ναζιστικά στρατεύματα και αναλάμβανε σημαντικά τμήματα της βιομηχανίας χημικών, άνθρακα και πετρελαίου στα κατεχόμενα έθνη. Όλα αυτά τεκμηριώνεται και στο βιβλίο του Joseph Borkin, το έγκλημα και η τιμωρία του IG Farben. Εξάλλου στις δίκες εγκληματιών πολέμου στην Νυρεμβέργη, το καρτέλ IG Farben ήταν κι αυτό κατηγορούμενο.

Κι ενώ πολλοί καταδικάστηκαν ως εγκληματίες πολέμου στην Νυρεμβέργη, κανένα από τα στελέχη της IG Farben δεν εξέτισε ποινή μεγαλύτερη των τεσσάρων ετών και όλοι ήταν σε θέση να συνεχίσουν την εταιρική τους σταδιοδρομία. Από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στα εργαστήρια της IG Farben πραγματοποιήθηκαν έρευνες, παρασκευάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν διάφορα αέρια χημικού πολέμου, όπως το νευροτοξικό «αέριο μουστάρδας» ένα από τα πιο τρομακτικά όπλα πολέμου.

Αέριο μουστάρδας – από τον Μεγάλο Πόλεμο στην χημειοθεραπεία.

Τον Ιούλιο του 1917, στρατεύματα με έδρα το Υπρ, στο Βέλγιο, ανέφεραν ένα αστραφτερό σύννεφο γύρω από τα πόδια τους και μια περίεργη μυρωδιά πιπεριού στον αέρα. Μέσα σε 24 ώρες άρχισαν να φαγουρίζονται ανεξέλεγκτα και ανέπτυξαν φρικτές φουσκάλες και πληγές. Κάποιοι άρχισαν να βήχουν βγάζοντας αίμα. Είχαν δηλητηριαστεί από αέριο μουστάρδας – που όπως προείπαμε ήταν το πιο θανατηφόρο χημικό όπλο που χρησιμοποιήθηκε σε μάχη.

Και επειδή το αέριο μουστάρδας μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα, οι μάσκες αερίων ήταν άχρηστες. Ακόμη και οι πλήρως ντυμένοι στρατιώτες δεν ήταν πλήρως προστατευμένοι. Μπορεί να χρειαστούν έως και έξι εβδομάδες για να πεθάνεις από αέριο μουστάρδας και ήταν ένας τρομερός τρόπος να πεθάνεις.

Προς το τέλος του Μεγάλου Πολέμου, αυτό το αέριο όχι μόνο είχε σκοτώσει και ακρωτηριάσει, αλλά είχε ενσταλάξει τον τρόμο σε όλο το πεδίο της μάχης.  Το αέριο μουστάρδας ήταν ένα από τα πολλά οπλισμένα δηλητηριώδη αέρια που αναπτύχθηκαν από τον Fritz Haber, καθηγητή στο διάσημο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης.  Ακόμη και μετά τον πόλεμο, ο Haber προώθησε με ενθουσιασμό την χρήση δηλητηριωδών αερίων. Και οι συνάδελφοί του θα συνέχιζαν να φτιάχνουν και άλλα θανατηφόρα αέρια – ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι γνωστός σε ορισμένους ως ο πόλεμος των χημικών.

Αλλά η ιστορία του αερίου μουστάρδας δεν τελείωνε εκεί. Δύο δεκαετίες αργότερα, με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο να πλησιάζει, οι ερευνητές στο πλευρό των Συμμαχικών Δυνάμεων φοβήθηκαν την επανάληψη των επιθέσεων με αέριο μουστάρδας του Μεγάλου Πολέμου. Έτσι προσπάθησαν να δημιουργήσουν αντίδοτα. Αυτό που ανακάλυψαν τους οδήγησε σε μια πολύ διαφορετική μάχη.

Δύο γιατροί στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, ο Λούις Γκούντμαν και ο Άλφρεντ Γκίλμαν, έψαξαν τα ιατρικά αρχεία στρατιωτών που είχαν προσβληθεί από αέριο μουστάρδας και παρατήρησαν ότι πολλοί από αυτούς είχαν έναν εκπληκτικά χαμηλό αριθμό ανοσοκυττάρων στο αίμα τους – κύτταρα που, αν μεταλλαχθούν, μπορούν να εξαφανιστούν.

Οι Goodman και Gilman υπέθεσαν ότι εάν το αέριο μουστάρδας μπορούσε να καταστρέψει τα φυσιολογικά λευκά αιμοσφαίρια, φαινόταν πιθανό ότι θα μπορούσε να καταστρέψει και τα καρκινικά. Μετά από επιτυχημένες δοκιμές σε ζώα, ο Goodman και ο Gilman αναζήτησαν έναν άνθρωπο εθελοντή με καρκίνο των λευκών αιμοσφαιρίων για να δοκιμάσει το αέριο μουστάρδας ως θεραπεία καρκίνου. Βρήκαν έναν ασθενή με προχωρημένο λέμφωμα, γνωστός σήμερα μόνο με τα αρχικά του: JD

Χωρίς πού αλλού να στραφεί, ο JD συμφώνησε να δοκιμάσει το νέο πειραματικό φάρμακο. Στις 10 το πρωί της 27ης Αυγούστου 1942 του έγινε η πρώτη ένεση αυτού που αποκαλούσαν «συνθετική λεμφοκτόνο χημική ουσία». Αυτό ήταν στην πραγματικότητα μουστάρδα αζώτου, η ένωση που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή αερίου μουστάρδας. Λόγω του πολέμου, η θεραπεία του JD ήταν μυστική και αναφερόταν στα αρχεία του μόνο ως «ουσία Χ». Αυτή ήταν μια μνημειώδης στιγμή στην ιστορία της ιατρικής. Ήταν η αρχή αυτού που σήμερα γνωρίζουμε ως χημειοθεραπεία.

Αν και αρχικά λειτούργησε, ο JD έχασε τη ζωή του έξι μήνες μετά την έναρξη της πειραματικής θεραπείας του. Υπάρχει μόνο μία καταχώρηση στα ιατρικά του αρχεία την 1η Δεκεμβρίου 1942. Λέει απλώς «Πέθανε». Ο JD πέθανε χωρίς να γνωρίζει τον αντίκτυπο που θα είχε η ζωή και ο θάνατός του.

Οι εφευρέσεις αερίων χημικού πολέμου συνεχίστηκαν και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα.

Όπως το Sarin, το αέριο που χρησιμοποιήθηκε στο Τόκιο σε επίθεση στο μετρό το 1995 και σκότωσε 12 ανθρώπους και πιο πρόσφατα, κατά της Συρίας σκοτώνοντας μεμιάς 1.200 σουνίτες αντάρτες.

Η μεγάλη επιτυχία της Bayer ήταν η ανακάλυψη και η παρασκευή της ηρωίνης, που την λάνσαρε ως αντιβηχικό φάρμακο και ως μη εθιστικό υποκατάστατο της μορφίνης και πωλούνταν ελεύθερα από το 1898 ως το 1910.

Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η Bayer ανεξαρτητοποιήθηκε και πάλι και σαν να μην είχε συμβεί ποτέ τίποτα και καθιερώθηκε σε πολύ λίγα χρόνια ως μία από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες του κόσμου. Περιορίστηκε στην παραγωγή και την εμπορία των προϊόντων της στις ΗΠΑ, την Γαλλία, την Αγγλία και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Όμως, για να κρύψει το παρελθόν της και να συνεχίσει την εταιρική ηγεμονία της στις ΗΠΑ, η Bayer ενορχήστρωσε μια συγχώνευση με την Monsanto το 1954, που οδήγησε στην Mobay Corporation.

Το 1964, όμως, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ «είδε» τις επιθετικές πρακτικές της Mobay Corporation και κατέθεσε αγωγή εναντίον της, για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας των ΗΠΑ, ζητώντας να «σπάσει». Το 1967, ένας ομοσπονδιακός δικαστής αποφάνθηκε υπέρ και διέταξε την Monsanto να «επιστρέψει» το 50% της Mobay στην Bayer. Επίσης, η θυγατρική της Bayer, Cropscience, αναπτύσσει σήμερα τεχνολογίες για την μετάλλαξη του καλαμποκιού αλλά και φυτοφάρμακα.

Εν ολίγοις ψεκάζουμε με τα φυτοφάρμακα τις μεταλλαγμένες τροφές που φτάνουν στο πιάτο μας, φυσικά αρρωσταίνουμε, οπότε μετά παίρνουμε το χημικό χάπι της για να αντέξουμε.

Αγωγές και διακανονισμοί για προϊόντα Bayer

Ορισμένα από τα πιο δημοφιλή φάρμακα και συσκευές της Bayer ήταν προβληματικά. Οι αναφερόμενες παρενέργειες οδήγησαν σε αγωγές για σωματικές βλάβες.

Yaz/Yasmin τύπος ορμονικού ελέγχου αντισύλληψης.
Περισσότερες από 10.000 γυναίκες κατέθεσαν αγωγές για τα Yaz κατά της Bayer. Η εταιρεία διευθέτησε περισσότερες από 8.000 υποθέσεις για 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Περίπου 60 ομοσπονδιακές αγωγές παρέμεναν σε εκκρεμότητα από τον Μάιο του 2018.

Mirena ενδομήτρια αντισυλληπτική συσκευή (IUD).
Περισσότερες από 520 αγωγές για το
Mirena εκκρεμούσαν στην Νέα Υόρκη τον Μάιο του 2018. Οι αγωγές  αυτές αναφέρουν ότι η Bayer δεν προειδοποιεί ότι η συσκευή μπορεί να μετακινηθεί στο σώμα.

Essure μια μορφή μόνιμου ελέγχου των γεννήσεων.
Η
Bayer συμφώνησε να διευθετήσει σχεδόν 39.000 αγωγές για το Essure έναντι 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι αγωγές της Essure κατηγορούν την συσκευή για σοβαρούς τραυματισμούς και θάνατο.

Xarelto αντιπηκτικό χάπι (αραιωτικό αίματος).
Η
Bayer μάχεται για περίπου 22.000 αγωγές για σοβαρές αιμορραγίες του Xarelto. Οι αγωγές βρίσκονται σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Λουιζιάνα.

Trasylol νοσοκομειακό φάρμακο, το οποίο χορηγείται σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις καρδιάς.
Η
Bayer διευθέτησε περίπου 150 αγωγές Trasylol για 60 εκατομμύρια δολάρια το 2010. Μελέτες συνέδεσαν το Trasylol με αυξημένο κίνδυνο θανάτου και άλλους σοβαρούς τραυματισμούς όπως νεφρικής βλάβης, συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Baycol χρησιμοποιούνταν για την μείωση της χοληστερόλης και την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.
Το 2005, η
Bayer πλήρωσε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει περίπου 3.000 αξιώσεις θανάτου και τραυματισμών Baycol. Οι αγωγές επικεντρώθηκαν στην ραβδομυόλυση, μια σοβαρή μυϊκή πάθηση που μπορεί να προκαλέσει θάνατο.

Avelox και Cipro είναι αντιβιοτικά φθοριοκινολόνης.
Η
Bayer αντιμετωπίζει περισσότερες από 780 αγωγές για φθοροκινολόνες όπως η Cipro και η Avelox. Οι αγωγές για το Cipro και οι αγωγές για το Avelox λένε ότι τα αντιβιοτικά προκάλεσαν τραυματισμούς στην αορτή.

Η Bayer ανακάλεσε ορισμένα από τα προϊόντα της λόγω λανθασμένης επισήμανσης, κινδύνου πνιγμού και θανάτου. Ορισμένες ανακλήσεις δεν ήρθαν αρκετά σύντομα. Ιατρικοί ερευνητές λένε ότι οι ζωές 22.000 ανθρώπων θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν ο FDA απαιτούσε νωρίτερα ανάκληση του Trasylol.

Σκάνδαλο Bayer

Στην δεκαετία του 1980, η Cutter Biological πούλησε εκατομμύρια δολάρια μολυσμένων με τον ιό HIV φαρμάκων για την πήξη του αίματος σε αιμορροφιλικούς.

Η Bayer πούλησε εν γνώσει της παράγοντες πήξης του αίματος που είχαν μολυνθεί από τον ιό HIV στην Ασία και την Λατινική Αμερική μήνες μετά την απόσυρσή τους από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η Cutter Biological, τμήμα της φαρμακευτικής εταιρείας Bayer, στα μέσα της δεκαετίας του 1980 πούλησε ένα φάρμακο για την πήξη του αίματος αξίας εκατομμυρίων δολαρίων που είχε υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του HIV για την θεραπεία αιμορροφιλικών στην Ασία και την Λατινική Αμερική, ενώ πούλησε ένα νέο, ασφαλέστερο προϊόν στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες δυτικές χώρες, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας, αναφέρουν οι New York Times (Bogdanich/Koli, New York Times , 22/5 /2003). Το προϊόν, που ονομάζεται συμπύκνωμα Factor VIII, βοήθησε να σταματήσει η δυνητικά θανατηφόρα αιμορραγία σε άτομα με αιμορροφιλία.

Στα πρώτα χρόνια της επιδημίας του AIDS, τρεις εταιρείες (Alpha, Baxter και Cutter – τμήματα της Bayer) χρησιμοποίησαν συγκεντρωτικές δωρεές πλάσματος από περίπου 10.000 άτομα για να φτιάξουν το φάρμακο. Στρατολόγησαν και πλήρωσαν δότες από πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων πρώην κρατουμένων, χρηστών ναρκωτικών ουσιών και από κέντρα ομοφυλόφιλων δωρητών.

Ωστόσο, επειδή δεν υπήρχε ακόμη τεστ για τον HIV, χιλιάδες αιμορροφιλικοί μολύνθηκαν μέσω της χρήσης του παράγοντα VIII. Η Cutter παρουσίασε την ασφαλέστερη, θερμικά επεξεργασμένη εκδοχή του φαρμάκου τον Φεβρουάριο του 1984. Ωστόσο, η εταιρεία όμως συνέχισε να πουλά το παλιό μολυσμένο φάρμακο (γιατί να πετάξεις τόση πραμάτεια με εκπληκτικό κέρδος άλλωστε) (McHugh, AP/Philadelphia Inquirer, 23/5).

Αποτέλεσμα; 30.000 άτομα με μολυσμένο αίμα! χαρακτηρίζοντάς την τη μεγαλύτερη καταστροφική θεραπεία στην ιστορία του NHS.

Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν.

Η έρευνα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε μετά από χρόνια εκστρατείας από τα θύματα, τα οποία ισχυρίζονταν ότι οι κίνδυνοι δεν εξηγήθηκαν ποτέ και το σκάνδαλο συγκαλύφτηκε.

Η Bayer δεν παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος. Δημιούργησε ένα ταμείο 600 εκατομμυρίων δολαρίων με τις τρεις εταιρείες για την διευθέτηση αγωγών.@Alanna Ketler – The Last American Vagabond

@GYPAS / μετάφραση, διασκευή για το terrapapers.com

Πηγή : https://terrapapers.com/diavolomonsanto-kai-gamos-me-tin-vayer/

https://ygeiaerwtaspsyxikhygeia.blogspot.com/ -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.