Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πρωτοποριακή μελέτη «Μολύνει» ζώα με Αλτσχάιμερ μέσω μικροβιώματος της Έιμι Ντένι / Studio rivoluzionario "Infetta" gli animali con l'Alzheimer tramite il microbioma di Amy Denny / Groundbreaking study 'Infects' animals with Alzheimer's through microbiome by Amy Denny / Революционное исследование Эми Денни «заражает животных болезнью Альцгеймера через микробиом»

 

Πρωτοποριακή μελέτη «Μολύνει» ζώα με Αλτσχάιμερ μέσω μικροβιώματος  

 

Οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων από συμπτωματικούς ασθενείς σε στείρους αρουραίους προκαλούν γνωστικά ελλείμματα και νευροεκφυλισμό-πρώιμα σημάδια του Αλτσχάιμερ

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ σε νεαρά, υγιή ζώα μεταφέροντας το μικροβίωμα του εντέρου ανθρώπινων ατόμων με Αλτσχάιμερ σε αρουραίους χωρίς μικρόβια.

Δημοσιεύτηκαν στις 18 Οκτωβρίου στο Brain , τα ευρήματα εδραιώνουν ότι το μικροβίωμα -η συλλογή βακτηρίων, ιών και μυκήτων που ζουν κυρίως στο παχύ έντερο- παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ, της πιο κοινής μορφής άνοιας, που επηρεάζει 6,7  εκατομμύρια Αμερικανοί.
«Αυτή η μελέτη αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην κατανόησή μας για την ασθένεια, επιβεβαιώνοντας ότι η σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου μας έχει έναν αιτιολογικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου», δήλωσε η καθηγήτρια νευροεπιστήμης του King's College του Λονδίνου, Sandrine Thuret, μια από τις ανώτερες συγγραφείς της μελέτης. είπε σε δήλωση.
Τα έντερά μας φιλοξενούν τρισεκατομμύρια από αυτά τα μικροσκοπικά σφάλματα, τα οποία ως επί το πλείστον ζουν σε συμβίωση με το ανθρώπινο σώμα. Πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών , της γλυφοσάτης , των φαρμάκων και του στρες, έχει αποδειχθεί ότι σκοτώνουν ωφέλιμους μικροοργανισμούς και προκαλούν μια ανισορροπία που συχνά αναφέρεται ως δυσβίωση.

Το τι ακριβώς προκαλεί τη μικροβιακή μετατόπιση σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ είναι ασαφές.

«Μεγαλύτερη εικόνα, είναι πιθανό ότι κανένας παράγοντας, η τροφή ή η αλλαγή του τρόπου ζωής δεν θα μειώσει από μόνος του τον κίνδυνο ανάπτυξης γνωστικής έκπτωσης καθώς γερνάμε», δήλωσε ο Percy Griffin, διευθυντής επιστημονικής δέσμευσης της Ένωσης Αλτσχάιμερ, σε δήλωση στο The Epoch Times.

"Αν και αυτή η εργασία είναι ενδιαφέρουσα, εξακολουθεί να είναι πολύ προκαταρκτική. Απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες σε ζωικά μοντέλα, και στη συνέχεια σε ανθρώπους, για να γίνουν γενικεύσεις σχετικά με το τι μπορεί να γίνει σε αυτόν τον τομέα για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ."

Μεταφορά Απομειώσεων

Στη μελέτη συμμετείχαν 69 υγιή άτομα ελέγχου και 64 ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ είχαν μεγαλύτερη αφθονία βακτηρίων που προάγουν τη φλεγμονή σε δείγματα κοπράνων και αυτές οι αλλαγές σχετίζονταν με τη γνωστική τους κατάσταση. Αυτά τα χαρακτηριστικά βρέθηκαν στη συνέχεια μέσω μιας σειράς δοκιμών συμπεριφοράς μόνο σε αρουραίους στους οποίους χορηγήθηκαν μοσχεύματα από ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

«Τα τεστ μνήμης που ερευνήσαμε βασίζονται στην ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων στην περιοχή του ιππόκαμπου του εγκεφάλου. Είδαμε ότι ζώα με βακτήρια του εντέρου από άτομα με Αλτσχάιμερ παρήγαγαν λιγότερα νέα νευρικά κύτταρα και είχαν εξασθενημένη μνήμη», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας καθηγήτρια Ιβόν Νόλαν.

Η σύνδεση της νόσου του Αλτσχάιμερ με το μικροβίωμα έχει ήδη διερευνηθεί σε πρόσφατες μελέτες, αν και δεν είναι σε μεγάλο βαθμό ασαφές εάν η ασθένεια προκάλεσε τη δυσβίωση ή εάν -όπως δείχνει αυτή η έρευνα- αλλαγές στην εντερική κοινότητα προκαλούν συμπτώματα άνοιας.

Ο κ. Griffin, ο οποίος κατέχει διδακτορικό στη μοριακή κυτταρική βιολογία από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, σημείωσε ότι οι μελέτες σε αρουραίους δεν δείχνουν πάντα ότι παρόμοια ευρήματα θα συμβούν στο ανθρώπινο σώμα. Για να χτιστεί η αξιοπιστία, η έρευνα πρέπει να επαναληφθεί, είπε.

«Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα μελέτη που προσθέτει στην αυξανόμενη κατανόησή μας για το πώς τα βακτήρια στο έντερο μπορεί να συμβάλλουν στον κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αλλά αυτή η μελέτη είναι σε αρουραίους και οι αρουραίοι δεν είναι άνθρωποι», είπε. «Τούτου λεχθέντος, αυτά τα ευρήματα καταδεικνύουν έναν πιθανό ρόλο των βακτηρίων του εντέρου να επηρεάσουν τις περιοχές του εγκεφάλου που (α) σχετίζονται με τη μνήμη και (β) εμπλέκονται στη νόσο του Αλτσχάιμερ».

Προσυμπτωματική αναγνώριση της νόσου

Ωστόσο, η απορρύθμιση του μικροβιώματος θα μπορούσε να δώσει πρώιμες γνώσεις για τη νόσο, η οποία έχει συσχετιστεί εδώ και πολύ καιρό με συστηματική φλεγμονή.

«Η κατανόηση του ρόλου των μικροβίων του εντέρου κατά τη διάρκεια της πρόδρομης ή πρώιμης άνοιας, πριν από την πιθανή έναρξη των συμπτωμάτων, μπορεί να ανοίξει δρόμους για ανάπτυξη νέας θεραπείας ή ακόμα και εξατομικευμένη παρέμβαση», είπε η κ. Nolan. «Τα άτομα με Αλτσχάιμερ συνήθως διαγιγνώσκονται κατά ή μετά την έναρξη των γνωστικών συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να είναι πολύ αργά, τουλάχιστον για τις τρέχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις».

Μια μελέτη στο Cell Death and Differentiation το 2019 διαπίστωσε ότι η εξασθενημένη νευρογένεση είναι ένας βιοδείκτης για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η νευρογένεση είναι η συνεχής ανάπτυξη νευρώνων που συμβαίνει σε δύο μέρη του εγκεφάλου των ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένου του ιππόκαμπου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη μάθηση και τη μνήμη.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι πρόσφατα έχει περιγραφεί ότι η νευρογένεση επιμένει σε γνωστικά υγιείς ανθρώπους μέχρι το τέλος της ζωής τους, αλλά μειώνεται δραματικά καθώς επικρατεί η παθολογία του AD [νόσος του Alzheimer]», αναφέρει η μελέτη.

Νέα έρευνα δείχνει ότι η εξασθένηση της νευρογένεσης ξεκινά πριν από το σχηματισμό αμυλοειδούς πλάκας, τη συσσώρευση κομματιών πρωτεΐνης που βρίσκονται στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ. Συνολικά, η νευρογένεση και το μικροβίωμα προσφέρουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η ασθένεια μπορεί να εντοπιστεί σε στάδια στα οποία η ανάπτυξή της θα μπορούσε να σταματήσει πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή αιτία άνοιας, η οποία χαρακτηρίζεται από απώλεια μνήμης και άλλες γνωστικές αναπηρίες που παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή. Σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ, 1 στους 3 ανθρώπους είναι πιθανό να εμφανίσει Αλτσχάιμερ.

«Το Αλτσχάιμερ είναι μια ύπουλη πάθηση για την οποία δεν υπάρχει ακόμη αποτελεσματική θεραπεία», είπε η κ. Θουρέτ. «Αυτή η συλλογική έρευνα έχει θέσει τις βάσεις για μελλοντική έρευνα σε αυτόν τον τομέα και ελπίζω ότι θα οδηγήσει σε πιθανές προόδους στις θεραπευτικές παρεμβάσεις».

Τι επηρεάζει το μικροβίωμα;

Το μικροβίωμα αποτελεί βασικό τομέα της έρευνας για το Αλτσχάιμερ παγκοσμίως λόγω της ευπάθειας του στον τρόπο ζωής και στους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Η Ένωση Αλτσχάιμερ ηγείται της μελέτης POINTER των ΗΠΑ , η οποία ολοκλήρωσε την πρόσληψη τον Μάρτιο και αναμένεται να αρχίσει να αναφέρει αποτελέσματα το 2025. Η διετής κλινική δοκιμή αξιολογεί εάν οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής που στοχεύουν ταυτόχρονα πολλούς παράγοντες κινδύνου μπορούν να προστατεύσουν τη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για γνωστική έκπτωση.

«Όλα τα συστήματα του σώματός μας είναι αλληλένδετα και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς συνεργάζονται για να επηρεάσουν τον κίνδυνο και την ανθεκτικότητα κατά του Αλτσχάιμερ», είπε ο κ. Γκρίφιν. «Για συνεχή και γενική καλή υγεία, οι άνθρωποι θα πρέπει να μιλήσουν στους γιατρούς τους για την υγεία του πεπτικού τους συστήματος και τρόπους για να το διατηρήσουν υγιεινά, όπως να πίνουν αρκετό νερό και να τρώνε αρκετές διαιτητικές ίνες».

Ελπίζει ότι η μελέτη POINTER θα βοηθήσει στον καθορισμό μιας βιώσιμης, βασισμένης στην κοινότητα συνταγή παρέμβασης στον τρόπο ζωής για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης γνωστικής έκπτωσης καθώς γερνάμε.

Είναι το είδος της δουλειάς που έχουν ήδη κάνει ορισμένοι οργανισμοί, ακόμη και χωρίς μελέτες που συμπληρώνουν τα κενά της αιτιότητας με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ο Δρ Dale Bredesen έχει αντιστρέψει τα συμπτώματα με ένα πρωτόκολλο που βασίζεται στην έρευνα . Το Sharp Again Naturally προσφέρει προγράμματα που αφορούν τη διατροφή και δημιουργούν ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα για να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να διατηρήσουν και να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου τους.

Η νέα μελέτη είναι ελπιδοφόρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Sharp Again Naturally, Steve Ledvina, ο οποίος είναι επίσης πιστοποιημένος προπονητής υγείας και ευεξίας και ιδρυτής του Knowing Alz.

«Αυτή η συναρπαστική μελέτη επεκτείνει τα στοιχεία για την ισχυρή σύνδεση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και του εγκεφάλου και υποδηλώνει ότι η κακή υγεία του εντέρου έχει αιτιώδη ρόλο στα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ», έγραψε ο κ. Ledvina σε ένα email στους The Epoch Times. «Για τα άτομα, τονίζει ότι η σκόπιμη διατήρηση ή θεραπεία του εντέρου μας και η προώθηση ενός υγιέστερου μικροβιώματος του εντέρου είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του εγκεφάλου μας υγιή».

Είπε ότι πιθανές αιτίες κακής υγείας του εντέρου περιλαμβάνουν την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης ή αλκοόλ, αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα που διαταράσσουν το έντερο και το στρες.

«Μπορούμε να προωθήσουμε την υγεία του εντέρου μας τρώγοντας πρεβιοτικές ίνες σε λαχανικά όπως τα σπαράγγια και τις καρδιές της αγκινάρας και προβιοτικά όπως το ξινολάχανο, το kimchi και η κομπούχα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη», είπε ο κ. Ledvina.

Η Amy Denney είναι δημοσιογράφος υγείας για τους The Epoch Times. Η Έιμι έχει μεταπτυχιακό στο ρεπορτάζ δημοσίων υποθέσεων από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Σπρίνγκφιλντ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία για το ρεπορτάζ έρευνας και υγείας. Καλύπτει το μικροβίωμα, τις νέες θεραπείες και την ολοκληρωμένη ευεξία.

https://ygeiaerwtaspsyxikhygeia.blogspot.com/ -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.