Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Τεράστιο το συναισθηματικό τραύμα στον εγκέφαλο των παιδιών(εικόνα)/ Massima trauma emotivo nel cervello dei bambini (immagine)



Τεράστιο το συναισθηματικό τραύμα στον εγκέφαλο των παιδιών(εικόνα)/ Massima trauma emotivo nel cervello dei bambini (immagine)

Οι εικόνες δείχνουν την συγκλονιστική επίδραση του συναισθηματικού τραύματος στον εγκέφαλο ενός παιδιού
Ρίξτε μια ματιά στην εικόνα των δύο εγκεφάλων παρακάτω. Παρόλο που ανήκουν σε παιδιά της ίδιας ηλικίας, θα παρατηρήσετε ότι η μία στα αριστερά είναι πολύ μεγαλύτερη και έχει λιγότερες θολές δομές από αυτή που βρίσκεται στα δεξιά.
Αυτή η ριζική διαφορά δεν προκαλείται από ασθένεια ή σωματική βλάβη, είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα από ακραία συναισθηματικού τραύματος και παραμέλησης.
Η εικόνα προέρχεται από ένα έγγραφο  του καθηγητή Bruce D Perry, αρχηγού ψυχιατρικής στο νοσοκομείο του Τέξας. Σύμφωνα με τα λόγια του: «Η CT σάρωση στα αριστερά είναι μια εικόνα από έναν υγιή 3χρονο με μέσο μέγεθος κεφαλής. Η εικόνα στα δεξιά είναι από ένα παιδί ηλικίας 3 ετών που πάσχει από σοβαρή παραμέληση λόγω αισθητηριακής στέρησης. Ο εγκέφαλος αυτού του παιδιού είναι σημαντικά μικρότερος από τον μέσο όρο και έχει διευρυνόμενες κοιλίες και φλοιώδη ατροφία».
Είναι καθιερωμένο ότι τα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας μπορούν να επηρεάσουν βαθιά την υπόλοιπη ζωή ενός ατόμου, είτε μέσω της έκφρασης ορισμένων γονιδίων είτε από τον κίνδυνο να αναπτύξει αργά το άσθμα . Ωστόσο, είναι λιγότερο γνωστό ότι μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη φυσική δομή και το μέγεθος του εγκεφάλου σας.
Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει την καταπληκτική σχέση μεταξύ της ανάπτυξης του εγκεφάλου και του ακραίου τραύματος.
Μια μελέτη του 2007  διαπίστωσε ότι τα παιδιά με μετατραυματική διαταραχή άγχους και υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης της ορμόνης του στρες ήταν πιθανό να παρουσιάσουν μείωση στο μέγεθος του ιππόκαμπου, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα και την επεξεργασία της μνήμης.
Προς την τελευταία δεκαετία της βίαιης κομμουνιστικής δικτατορίας της Ρουμανίας, ο Νικολάε Τσαουσέσκου εξαφάνισε όλες τις αντισυλληπτικές μεθόδους και τις αμβλώσεις, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη χιλιάδων παιδιών στα λεγόμενα «ορφανοτροφεία», όπου αφέθηκαν εν τη μάζα σε περιορισμένες συνθήκες χωρίς σχεδόν καθόλου φροντίδα και λίγο φαγητό.
Μια μελέτη το 2015 εξέτασε τους εγκεφάλους 26 παιδιών σε αυτές τις φρικτές συνθήκες και ανακάλυψε ότι είχαν σημαντικά λιγότερο αναπτυγμένη λευκή ύλη σε τουλάχιστον τέσσερα μέρη του εγκεφάλου τους. Οι περιοχές εγκεφάλου που ευθύνονται για τα συναισθήματα επηρεάστηκαν ιδιαίτερα, όπως και οι περιοχές που συνδέονται με τη διατήρηση της προσοχής, την εκτελεστική λειτουργία και την αισθητική επεξεργασία.
Περιττό να πούμε ότι όλες αυτές οι ιδέες υπογραμμίζουν την αδιαμφισβήτητη σημασία ενός προσεγμένου και αγαπημένου περιβάλλοντος για τα παιδιά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.
https://ygeiaerwtaspsyxikhygeia.blogspot.com/ -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.