Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

H βιταμίνη D/ La Vitamina D



H βιταμίνη D/ La Vitamina D

H βιταμίνη D αποτελεί μια από τις πιο ευρέως μελετημένες βιταμίνες στον άνθρωπο, αφού παίζει καταλυτικό ρόλο στον μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι πηγές προέλευσης της βιταμίνης D στον οργανισμό μας (η οποία σύμφωνα με νεότερες απόψεις, θεωρείται ως στεροειδική ορμόνη) είναι δύο : η διατροφή μας και η ενδογενής σύνθεση μέσω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας (UVR) στο δέρμα.
Αν και θεωρητικά η επαρκής έκθεση στην UVR αρκεί για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη D, εντούτοις μια ποσότητα βιταμίνης D πρέπει να προέρχεται από την διατροφή μας, γεγονός που καθιστά σε αρκετούς την συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D αναγκαία.
Βιολογικός ρόλος βιταμίνης D-Ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Εκτός του σημαντικού ρόλου της βιταμίνης D στον μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου, το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί γύρω από τον ρόλο της βιταμίνης D στην ρύθμιση της ανοσιακής απόκρισης. Ο ρόλος αυτός της βιταμίνης D οφείλεται στην ρυθμιστική δράση της, στην έκφραση γονιδίων που κωδικοποιούν πρωτεΐνες που συμμετέχουν στην ανοσορύθμιση. Το γεγονός αυτό οδήγησε ορισμένους ερευνητές στην διατύπωση της άποψης, ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D πρέπει να θεωρείται ως ένας ,από τους σχετιζόμενους με τον τρόπο ζωής, μείζονος σημασίας παράγοντας κινδύνου (life style risk factor) για την αύξηση της θνησιμότητας ανεξαρτήτου αιτιολογίας.
Εκτός του κινδύνου της στεφανιαίας νόσου νεώτερες κλινικές μελέτες ανέδειξαν ότι ασθενείς με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, εμφάνισαν αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη και άλλων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων :
    Του Καρκίνου του προστάτη
    Του Καρκίνου του μαστού
    Του Καρκίνου του παχέος εντέρου
    Της Κατάθλιψης
    Της Παχυσαρκίας
    Της Αρτηριακής υπέρτασης
    Της κατά πλάκας σκλήρυνσης
    Της στεφανιαίας νόσου
    Της Υπογονιμότητας
Από τις μελέτες αυτές δεν αποδεικνύεται ότι η έλλειψη της βιταμίνης D ενέχεται στην εμφάνιση των ανωτέρω νοσημάτων, αλλά ότι ασθενείς με υψηλοτέρα επίπεδα βιταμίνης D εμφάνιζαν μειωμένο κίνδυνο στην ανάπτυξη των νοσημάτων αυτών.
Ρόλος του δέρματος στην σύνθεση της βιταμίνης D-Αντηλιακά και σύνθεση βιταμίνης D .
Όπως προαναφέρθηκε το ανθρώπινο δέρμα παίζει καθοριστικό ρόλο στην σύνθεση της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D3 συντίθεται στην επιδερμίδα, όταν η 7-διυδροχοληστερόλη (προβιταμίνη D3) μετατρέπεται σε βιταμίνη D3 υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας Β του ηλιακού φωτός (UVB). Η ικανότητα σύνθεσης την D3 εξαρτάται από τον φωτότυπο του δέρματος. Άτομα με ανοιχτό φωτότυπο δέρματος (Fitzpatrick I-III) συνθέτουν επαρκείς ποσότητες κατόπιν έκθεσης στην UVB που δεν υπερβαίνει τα 45 λεπτά εβδομαδιαίως. Αντιθέτως άτομα με σκούρο φωτότυπο (Fitzpatrick IV-VI) απαιτείται να εκτεθούν στην UVB τουλάχιστον 3 ώρες εβδομαδιαίως. Εκτός του φωτότυπου του ανθρώπινου δέρματος, άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την σύνθεση της βιταμίνης D είναι οι παράγοντες που αφορούν στον ποσότητα της UVB της ατμόσφαιρας που φθάνει στο δέρμα (γεωγραφικό πλάτος της διαμονής, καιρικές συνθήκες κ.τ.λ.)
Η αυξημένη επίπτωση και ο επιπολασμός του μελανινοκυτταρικού (κακόηθες μελάνωμα) και του μη μελανινοκυτταρικού (ακανθοκυτταρικό /βασικοκυτταρικό) καρκίνου του δέρματος στις αναπτυσσόμενες χώρες και η συσχέτιση της εμφάνισης τους με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, οδήγησε, στα πλαίσια της πρόληψης, στην ευρεία χρήση αντηλιακών από τον γενικό πληθυσμό. Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια ευρεία συζήτηση μεταξύ των δερματολόγων κατά πόσο η χρήση αντηλιακών επηρεάζει την σύνθεση της βιταμίνης D από το ανθρώπινο δέρμα. Η πλειονότητα των κλινικών μελετών που αφορούν την μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D σε άτομα που κάνουν ευρεία χρήση αντηλιακών, ανέδειξε πτώση των επιπέδων της 25(ΟΗ)D3 του πλάσματος, με παραμονή όμως εντός των φυσιολογικών ορίων (εγγύς των κατώτερων φυσιολογικών ορίων). Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι:
 1.   Τα χαμηλά, αλλά εντός των φυσιολογικών ορίων επίπεδα της 25(ΟΗ)D3 του πλάσματος σχετίζονται με πληθώρα νοσημάτων.
 2.   Το ότι υπάρχει διχογνωμία κατά πόσον οι φυσιολογικές τιμές της 25(ΟΗ)D3 χρήζουν επανεξέτασης, όσον αφορά στο εύρος τους.
Οδήγησε αρκετούς Δερματολόγους να συνιστούν συμπληρωματική χορήγηση 400iu βιταμίνης D σε άτομα που χρησιμοποιούν αντηλιακά με δείκτη προστασίας SPF (Sunburn Protecting Factor) άνω του 30.
Πηγή :
https://ygeiaerwtaspsyxikhygeia.blogspot.com/ -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.