Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Ἡ Ἰατρικὴ τῆς ψυχῆς [μέρος 2ον ]της Ευαγγέλου Μαριάννα βιοχημικός Μsc- La medicina dell'anima (parte 2), la biochimica Marianna Evangelou



ατρικ τς ψυχς [μέρος 2ον ] της Ευαγγέλου Μαριάννα βιοχημικός Μsc-

Δάκρυα
Πολλοί Μεσημβρινοί επιδρούν στα δάκρυα:
 * Τα συναισθήματα αγγίζουν τον Μεσημβρινό των Πνευμόνων και του δίνουν την δυνατότητα να παράγει δάκρυα. Προσβάλλει την μητέρα του Ήπαρ, που του απαντά χύνοντας ποταμούς δακρύων ή αν η κόπωση είναι εξαιρετική στεγνώνει τα δάκρυα.
* Ο Μεσημβρινός του Στομάχου, όταν έχουμε κάποια θλίψη ή κάποιο πένθος, προκαλεί δάκρυα ή τα καταστέλλει περνώντας από το άφημα στην νευρωτική κατάσταση, όταν ο πεπτικός κύκλος έχει διαταραχθεί από την επιρροή εξωτερικών αισθημάτων.
 * Τα δάκρυα βγαίνουν εύκολα όταν το άτομο δεν έχει πια ζωτικότητα και όταν έχει φτάσει στα έσχατα όρια του, πνιγμένο μέσα στην ευσυγκινησία.
    Ο Μεσημβρινός του Λεπτού Εντέρου, Υπουργός της συγκομιδής, αντανακλά αυτή την κατάσταση με ανεπαρκή κύματα: και αυτός έχει επίσης <<αδειάσει>>.
* Οι έγνοιες αναστατώνουν τον Μεσημβρινό της Καρδιάς που μας κάνει να κλαίμε. Κάθε ένα απ’ αυτά τα αίτια προκαλεί έκχυση δακρύων.
Δάκτυλα
Ευθύς μόλις έρθει στον κόσμο το μωρό παίζει με τα χέρια του κουνώντας τα δάκτυλα του μπροστά στα μάτια του σαν να μένει έκπληκτο μ’ αυτό που αντιπροσωπεύουν.
Σε λίγο ξεσπά σε γέλιο: «Κουνά τα δάκτυλα του σα να έπαιζε μαριονέτες». Έπειτα, μια μέρα με την βοήθεια τους ξεκινά για να κατακτήσει τα αντικείμενα που φτάνει το χέρι του. Θα σας δείξω τώρα μια χρήση των πέντε αυτών δακτύλων που είναι άγνωστη στη Δύση.
    Η Κινέζικη ιατρική διδάσκει, ότι ρεύματα κυμάτων, που ονομάζονται Μεσημβρινοί, διατρέχουν το ανθρώπινο σώμα σύμφωνα με πολύ καλά καθορισμένες διαδρομές, που αναφέρονται από την Παράδοση.
Ο εγκέφαλος είναι αυτός που διατάσσει αυτά τα ρεύματα. Το κάθε ένα απ’ αυτά τρέφει ένα όργανο και αντιστοιχεί σε μια ψυχολογική κατάσταση, σ’ ένα προτέρημα ή σ’ ένα ελάττωμα. Αν κατά μήκος ενός Μεσημβρινού έχετε μια αμυχή, ένα σπυρί, ένα συρίγγιο, μια κηλίδα, τούτο θα δείχνει ένα αδύναμο σημείο της προσωπικότητας σας. Πολλοί Μεσημβρινοί περνάνε από τα δάκτυλα, ιδού δε το τί σημαίνουν:
Στον αντίχειρα αντιστοιχούν οι πνεύμονες
Με τους πνεύμονες παίρνουμε τον αέρα της ατμόσφαιρας που μας περιβάλλει και δίνουμε τον αέρα μας στους άλλους. Είναι η κοινωνικότητα που μας θέτει σε επαφή με το κόσμο υποχρεώνοντας να δίνουμε και να λαμβάνουμε. Το παιδί που θέλει να γυρίσει μέσα στην κοιλιά της μητέρας του για να ξαναβρεί αυτό το γλυκό αίσθημα ύδατος και θερμότητας, βυθίζει τον αντίχειρα του μέσα στο στόμα του:
    Οι πνεύμονες του(ο Μεσημβρινός που καταλήγει στον αντίχειρα) ξαναβρίσκουν έτσι το νερό μέσα σ’ ένα χώρο κλειστό και θερμό.
Στο νοσοκομείο, ο άρρωστος που βάζει τον αντίχειρα του στο εσωτερικό της κλειστής γροθιάς του παρακολουθείται στενά από τις νοσοκόμες, διότι επιθυμεί να πεθάνει. Κάνει τους πνεύμονες του να «σκάσουν». Όταν θέλουμε να δείξουμε μια εξαίρετη ικανοποίηση για κάτι, σηκώνουμε προς τα πάνω τον αντίχειρα μας, δίχως να μιλάμε.
Ο θαυμασμός που διαβάζεται στα μάτια μας, έκοψε την αναπνοή.
Στις μάχες των μονομάχων στη Ρώμη, το έθιμο απαιτούσε ότι η τύχη του νικημένου εξαρτιόταν απ’ τον αντίχειρα αυτού ο οποίος προήδρευε τον αγώνα.
Έτσι, όταν ο αντίχειρας ήταν στραμμένος προς τον ουρανό έδινε την ζωή(οι πνεύμονες μπορούσαν να αναπνεύσουν),αλλά όταν ο αντίχειρας έδειχνε προς τα κάτω, ο μονομάχος καταδικαζόταν σε θάνατο(οι πνεύμονες έπρεπε να μπουν στη γη). Σύμφωνα μ’ αυτήν την εικόνα, αυτός που έχει ακρωτηριασμένο τον αντίχειρα ή έχει εκεί κάποια αμυχή, κάποιο σπυρί, κάποιο συρίγγιο ,ή το δάκτυλο του είναι ελαττωματικό ή έχει κάποια πρησμένη άρθρωση, υποφέρει από κακή επαφή με το περιβάλλον. Ο «Υπουργός των Ανταλλαγών» του σώματος του δεν νοιώθει άνετα, η κοινωνικότητα του έχει πρόβλημα.
Ο Δείκτης αντιστοιχεί στο Παχύ έντερο
Αυτός ο Μεσημβρινός που διέρχεται από τον δείκτη είναι ο «Υπουργός Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών». Ασχολείται με τις «Διοικητικές Κατευθύνσεις».
 Είναι η έδρα της ευαισθησίας.
Δείχνουμε με τον δείκτη. Μ’ αυτόν μετράμε τα χρήματα. Τον «γλείφουμε», για να γυρίσουμε τις σελίδες ενός βιβλίου.
Οι μαθητές που νοιώθουν μεγάλη ευαισθησία μπροστά στις εξετάσεις ξέρουν ότι το έντερο αδειάζει ταυτόχρονα με τον εγκέφαλο και πως τότε δεν υπάρχουν πια διοικητικές κατευθύνσεις.
Ο φιλάργυρος ή αυτός που θέλει να φυλάει είτε ένα αντικείμενο, είτε ένα συναίσθημα, είτε ένα μυστικό, παθαίνει δυσκοιλιότητα. Τα μέσα επικοινωνίας του παρακωλύονται.
Αυτός που πληγώνεται στον δείκτη ,που υποφέρει απ’ αυτόν ή που έχει χαλάσει εκεί το νύχι ,είναι ένα άτομο που η ευαισθησία του υποφέρει δύσκολα την επαφή με την ζωή… αλλά αυτό μπορεί επίσης να υποδεικνύει πως ετοιμάζεται να ξεσπάσει μια κρίση του παχέως εντέρου.
Το μεγάλο δάκτυλο (ο μέσος) αντιστοιχεί στον Κκύριο της Καρδιάς
Αυτός ο Μεσημβρινός με το παράξενο όνομα δεν τρέφει ένα όργανο, αλλά ένα σύνολο :Τα γεννητικά όργανα.
    Προστατεύει επίσης την καρδιά και έχει σχέσεις με την κυκλοφορία. Το μεγάλο δάκτυλο είναι το πιο μακρύ και το πιο σημαντικό. Είναι ένα δάκτυλο για το οποίο δεν συναντάμε γνωμικά και ρητά.
Για να το χρησιμοποιήσουμε ,το καλύπτουμε:
Η μοδίστρα το προστατεύει με μια δακτυλήθρα για να ράψει, ο γιατρός το καλύπτει με ελαστικό, προκειμένου να κάνει μια κολπική εξέταση. Το άτομο που έχει το μεσαίο δάκτυλο ακρωτηριασμένο ή κατεστραμμένο από κάποιο σπυρί, από κάποια αμυχή, από κάποιο συρίγγιο, από πρήξιμο ή που το νύχι του έχει μια υπερβολική εγκατάλειψη στο πεπρωμένο του, «κάποιο πράγμα» που εμπόδισε την πραγμάτωση μιας επιθυμίας ή μιας δημιουργίας.
Ο Δείκτης αντιστοιχεί στο παχύ έντερο
Αυτός ο Μεσημβρινός που διέρχεται από τον δείκτη είναι ο «Υπουργός Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών». Ασχολείται με τις «Διοικητικές Κατευθύνσεις».
    Είναι η έδρα της ευαισθησίας.
Δείχνουμε με τον δείκτη. Μ’ αυτόν μετράμε τα χρήματα. Τον «γλείφουμε», για να γυρίσουμε τις σελίδες ενός βιβλίου.
Οι μαθητές που νοιώθουν μεγάλη ευαισθησία μπροστά στις εξετάσεις ξέρουν ότι το έντερο αδειάζει ταυτόχρονα με τον εγκέφαλο και πως τότε δεν υπάρχουν πια διοικητικές κατευθύνσεις.
Ο φιλάργυρος ή αυτός που θέλει να φυλάει είτε ένα αντικείμενο, είτε ένα συναίσθημα, είτε ένα μυστικό, παθαίνει δυσκοιλιότητα. Τα μέσα επικοινωνίας του παρακωλύονται. Αυτός που πληγώνεται στον δείκτη ,που υποφέρει απ’ αυτόν ή που έχει χαλάσει εκεί το νύχι ,είναι ένα άτομο που η ευαισθησία του υποφέρει δύσκολα την επαφή με την ζωή… αλλά αυτό μπορεί επίσης να υποδεικνύει πως ετοιμάζεται να ξεσπάσει μια κρίση του παχέως εντέρου.
Το μεγάλο  δάκτυλο (ο μέσος ) αντιστοιχεί στον Κύριο της καρδιάς
Αυτός ο Μεσημβρινός με το παράξενο όνομα δεν τρέφει ένα όργανο, αλλά ένα σύνολο :Τα γεννητικά όργανα.
    Προστατεύει επίσης την καρδιά και έχει σχέσεις με την κυκλοφορία.
Το μεγάλο δάκτυλο είναι το πιο μακρύ και το πιο σημαντικό. Είναι ένα δάκτυλο για το οποίο δεν συναντάμε γνωμικά και ρητά. Για να το χρησιμοποιήσουμε ,το καλύπτουμε :Η μοδίστρα το προστατεύει με μια δακτυλήθρα για να ράψει, ο γιατρός το καλύπτει με ελαστικό, προκειμένου να κάνει μια κολπική εξέταση. Το άτομο που έχει το μεσαίο δάκτυλο ακρωτηριασμένο ή κατεστραμμένο από κάποιο σπυρί, από κάποια αμυχή, από κάποιο συρίγγιο, από πρήξιμο ή που το νύχι του έχει μια υπερβολική εγκατάλειψη στο πεπρωμένο του, «κάποιο πράγμα» που εμπόδισε την πραγμάτωση μιας επιθυμίας ή μιας δημιουργίας.
Ο παραμέσος αντιστοιχεί με τον τριπλό θερμαστή
Όπως και το προηγούμενο δάκτυλο, αυτός ο Μεσημβρινός δεν τρέφει όργανο. Επαναφορτίζεται με αρκετές λειτουργίες μεταξύ των οποίων η λειτουργία της κυκλοφορίας του Yang(θερμότητα και δημιουργικό πνεύμα),η δράση επί των εντάσεων των νευρικών φορτίων, το άνοιγμα και η επικοινωνία ή το κλείσιμο. Αφ’ ετέρου είναι ο «Υπάλληλος που φτιάχνει τα σχέδια οικοδομής».
Όταν γεννιέται η αγάπη ανάμεσα σε δυο όντα θερμαίνει τις καρδιές:
   Ο τριπλός θερμαστής αρχίζει να λειτουργεί. Λέει η λαϊκή έκφραση : «έχω κάψες»
Όταν επισφραγίζεται ο έρωτας ,οι δυο ερωτευμένοι κάνουν σχέδια για την οικοδόμηση του μέλλοντος, τότε δε φοράνε στον παράμεσο τη βέρα. Αυτή η βέρα, λέει η παράδοση ,πρέπει να είναι από χρυσό, γιατί αυτό το μέταλλο είναι αμετάβλητο.
    Είναι το σύμβολο του Ήλιου και του Yang. Αυτός που έχει τον παράμεσο ακρωτηριασμένο , με αμυχές ή πρησμένο, που έχει κάποιο σπυρί ή κάποιο συρίγγιο, ή κατεστραμμένο το νύχι του, υποφέρει από μια μυστική πληγή που αφορά το άτομο με το οποίο μοιράζεται τις σκέψεις ή τη ζωή του. Η «βέρα» του φαίνεται βαριά και του προκαλεί συναισθηματικά αμυχές.
Το  μικρό δάκτυλο αντιστοιχεί στην καρδιά
Ο Μεσημβρινός της Καρδιάς είναι ο επικεφαλής της ορχήστρας, η αρχή της ισορροπίας. Αυτός που δίνει το μέτρο και προειδοποιεί αν δεν επικρατεί αρμονία. Όταν λειτουργεί η καρδιά, όλα λειτουργούν.
 «Η καρδιά αγρυπνά για την μύχια Γνώση των πραγμάτων», λέει ο Κίτρινος Αυτοκράτορας. Και στη Δύση λέγεται «Το μικρό μου δακτυλάκι μου είπε»… Είναι το δάκτυλο που βάζουμε στ’ αυτί για να το καθαρίσουμε και να το κάνουμε ν’ ακούει καλύτερα. Όποιος έχει το μικρό δάκτυλο κατεστραμμένο, με αμυχές, με σπυρί, με συρίγγιο ή με ελαττωματικό νύχι, υποφέρει από ευσυγκινησία, του λείπει η εσωτερική ηρεμία.Ένας πάθος για κάποιον άνθρωπο ή για κάποιο πράγμα του προκαλεί ανισορροπία και καλύπτει την κατανόηση του για την ζωή και τους άλλους.
 Δειλία
Η δειλία είναι ο φόβος που νοιώθει κανείς όταν πλησιάζει κάτι το άγνωστο, το οποίο δίνει ένα αίσθημα κινδύνου. Μας κάνει να φανταστούμε χιλιάδες τρομερά πράγματα. Το πνεύμα δεν είναι ήρεμο, ο σφυγμός επιταχύνεται, η καρδιά χτυπά, η ευαισθησία προς το περιβάλλον, που δίνεται με τον μεσημβρινό του Παχέως Εντέρου, προκαλεί ευσυγκινησία. Γιατί να δημιουργήσουμε μια σκηνή θεάτρου; Η ηθική δύναμη δεν οπισθοχωρεί μπροστά σε καμιά δοκιμασία, σε κανένα κίνδυνο, αγνοεί την δειλία. ΔΕΡΜΑ
 Το δέρμα είναι σαν το επίχρισμα ενός σπιτιού, προστατεύει το σώμα και προφυλάσσει τα όργανα. Είναι όμορφο ή άσχημο, «εκφράζοντας» τα αισθήματα που λαμβάνει από την ζωή και από τον άλλο καθώς μεσημβρινός των Πνευμόνων (υπουργός των ανταλλαγών),του Παχέως Εντέρου(οδοί και επικοινωνίες),του τροποποιείται.
  Ο Ήπατος(άμυνα κατά του εξωτερικού), υπακούοντας στις εντολές του εγκεφάλου, του δίνουν την εξωτερική του όψη με τα προτερήματα και τα ελαττώματα του.
 * Ένα δέρμα πολύ λευκό, τρέφεται άσχημα από τον μεσημβρινό των Πνευμόνων, που τα κύματα του έχουν αδειάσει λόγω της θλίψης ή της αγωνίας.
 * Ένα δέρμα που παρακρατά το νερό, έχει πρηστεί από τις σκέψεις που συγκρατούν την ευσυγκινησία και τανύζονται.
* Ένα δέρμα με σπυριά, είναι το δέρμα μιας ευαίσθητης ψυχής που απομακρύνει ασυναίσθητα τον άλλον.
* Ένα δέρμα με ακμή ή με έκζεμα ή με ψωρίαση ή με δυνατή φαγούρα(βλέπε αυτές τις λέξεις)εκφράζει δυσκολίες επικοινωνίας και έκφρασης.
 * Ένα δέρμα τραχύ… έχει «τραχιές» κοινωνικές επαφές. Η καλύτερη μαλακτική κρέμα είναι το να έχεις ήπιες σκέψεις προς τους άλλους.
 * Ένα δέρμα που, λόγω κρίσεως, δεν ανέχεται τα ρούχα, δεν ανέχεται ούτε τις κοινωνικές επαφές. Τη στιγμή όπου έχει αυτή την ασθένεια, τα άτομα που περιβάλλουν το άτομο, προκαλούν το άτομο, προκαλούν ανατριχίλα ή δεν τα αντέχει πια.
 * Ένα δέρμα είναι ξηρό όταν η συναισθηματική καρδιά δεν έχει εντελώς αυτό που επιθυμεί, έστω κι’ αν το άτομο είναι φαινομενικά ευτυχισμένο. «Διψάει».
 * Ένα δέρμα είναι λιπαρό, όταν το ον εύκολα δυσαρεστείται, με μια ανάγκη επεκτάσως που δεν βρίσκει την ισορροπία της. Σπάνια η πέψη είναι καλή.
* Ένα δέρμα είναι πρησμένο λόγω των διαταραχών της ζωτικότητας που προκαλούνται από τα συναισθήματα(βλέπε λέξη «φούσκωμα»).
 Η Κίνα διδάσκει ό, τι «Το δέρμα ευημερεί λόγω του μεσημβρινού Σπλήνας-Παγκρέατος»: Πηγαίνετε να κοιτάξετε αυτόν τον μεσημβρινό, για να δείτε γιατί το δικό σας δέρμα δεν ευημερεί.
Ευαγγέλου Μαριάννα βιοχημικός Μsc
 φύτρο
https://ygeiaerwtaspsyxikhygeia.blogspot.com/ -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα. -763-