Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Φυσική Υγιεινή ή Οικολογική Ιατρική, του Π Κουμεντάκη - Physical Hygiene or Ecological Medicine, by P. Koumendakis - there is a translator on the website - Igiene fisica o medicina ecologica, da P. Koumendakis - c'è un traduttore sul sito web - Физическая гигиена или экологическая медицина, П.Кумендакис - на сайте есть переводчик



Η Φυσική Υγιεινή ή Οικολογική ιατρική είναι βασικά ένας τρόπος ζωής, ο μόνος ομαλός, φυσιολογικός τρόπος ζωής, που βρίσκεται σε αρμονία µε τους νόμους που διέπουν τη ζωή

Κανένας γιατρός, κανένας θεραπευτής, κανένα φάρμακο… κανένα βότανο καμιά τροφή ή γιατρικό ή άλλη Θεραπεία δεν μπορεί να γιατρέψει οτιδήποτε.
Η ιδέα αυτή αποτελεί µια βασική αρχή της Φυσικής Υγιεινής ή Οικολογικής Ιατρικής.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το σώμα αυτογιατρεύεται, αυτοθεραπεύεται, αυτοεπιδιορθώνεται, όταν απομακρυνθούν οι αιτίες της αρρώστιας και ικανοποιηθούν σωστά οι ανάγκες της ζωής. Τότε οι έμφυτες ιαματικές δυνάμεις που εδρεύουν μέσα στο σώμα δρουν ανεμπόδιστα για να επιφέρουν, με
τρόπο σοφό και αψεγάδιαστο, το έργο της ίασης, δηλαδή την αποκατάσταση της υγείας και της ισορροπίας του οργανισμού.
Η επιστήμη της Φυσικής Υγιεινής ή Οικολογικής Ιατρικής ανήκει κανονικά στον κλάδο εκείνο της Βιολογίας που καλείται Βιονομική ή Οικολογία. Ξεκίνησε πριν 150 περίπου χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες από µια ομάδα ορθόδοξων γιατρών απογοητευμένων από τις φαρμακοιατρικές μεθόδους
φροντίδας του αρρώστου. Σήμερα έχει φτάσει σ' ένα σημαντικό επίπεδο εξέλιξης και διάδοσης, με βιβλία. περιοδικά. συνέδρια και συλλόγους σ' όλο τον κόσμο και μια Διεθνή Εταιρία Υγιεινιστων Γιατρών.
Η Φυσική Υγιεινή είναι η χρησιμοποίηση υλικών. δραστηριοτήτων και επιρροών, που έχουν µια ομαλή σχέση με τη ζωή. για τη διατήρηση και την αποκατάσταση της υγείας.
Με άλλα λόγια είναι η χρήση των ίδιων των μέσων της ζωής. που προσφέρει η φύση. στη φροντίδα τόσο του υγιούς, όσο και του αρρώστου.
Η Φυσική Υγιεινή αποτελεί ένα πλήρες σύστημα φροντίδας σώματος … πνεύματος τόσο στην υγεία όσο και στην αρρώστια, απαιτώντας να συμπληρωθεί. όπου είναι αναγκαίο. µόνο µε την
εποικοδομητική -διορθωτική και τραυματολογική χειρουργική.
Με τα ίδια μέσα. που διατηρούμε καλή υγεία. µε τα ίδια μέσα τροποποιούμενα. αποκαθιστούμε και την κλονισμένη υγεία.
Τα μέσα, τα υλικά και οι παράγοντες που χρησιμοποιεί στη φροντίδα τόσο του υγιούς όσο και του αρρώστου είναι απολύτως φυσιολογικά, είναι τα αιώνια, αρχέγονα μέσα και υλικά της ζωής. που βρίσκονται σε αρμονία µε τις ψυχοφυσιολογικές ανάγκες και απαιτήσεις του ανθρώπου. και σε ομαλή σχέση με τη ζωή.
Το σύστημα της Φυσικής Υγιεινής δεν είναι μια μέθοδος φαρµακοθεραπευτικών επεμβάσεων, αλλά ένας τρόπος διαβίωσης.
Χρησιμοποιεί σαν μέσα, τόσο για τη διατήρηση. όσο και για την αποκατάσταση της κλονισμένης
υγείας. όλα τα χρειώδη της σωστής, φυσιολογικής ζωής, όπως είναι ο καθαρός αέρας. ο ήλιος. το καθαρό νερό. η φυσική τροφή. η άσκηση. η ανάπαυση και ο ύπνος. η αποφυγή κάθε βιαιότητας. η συγκινησιακή γαλήνη και ηρεμία, και αποφεύγει όλα εκείνα τα πράγματα. τα οποία δεν είναι χρήσιμο και εποικοδομητικά στην υγεία ή είναι βλαπτικά στον οργανισμό.
Η Φυσική Υγιεινή βασίζεται τόσο στην βιολογία. φυσιολογία. ψυχολογία και διαιτητική. όσο και στις Ιπποκράτειες αρχές και τα μεγαλοφυή κείμενα των αρχαίων Ελλήνων Ιατρο-φιλοσόφων.
Το σύστημά μας έχει δύο βασικά κλάδους:
1) τη Συντηρητική Φυσική Υγιεινή, που σχετίζεται µε τη συντήρηση της υγείας σε όλη της τη δύναμη και καθαρότητα και
2) την Ιαματική Φυσική Υγιεινή. που αφορά την ανάκτηση της χαμένης υγείας, την ίαση της αρρώστιας…
Δηλαδή η Φυσική υγιεινή είναι μια επιστήμη της υγείας. που διδάσκει το σωστό τρόπο προσαρμογής του ανθρώπου στο περιβάλλον του, σύμφωνα µε τις οικολογικές αρχές.
Βασικός µας στόχος στη φροντίδα του αρρώστου είναι η απομάκρυνση των αιτιών της αρρώστιας και η σωστή ικανοποίηση των τρεχουσών αναγκών και απαιτήσεων του αρρώστου. του εξασθενημένου οργανισμού. Τα υπόλοιπα είναι υπόθεση των έμφυτων. Αυτό ιαματικών ιδιοτήτων
και ικανοτήτων του οργανισμού. που επιτυγχάνουν με τρόπο ομαλό και αποτελεσματικό το έργο της ίασης.
Αρκεί να τους δώσουμε την ευκαιρία να δράσουν ελεύθερα. ανεμπόδιστα.
Πιστεύουμε ότι τα ίδια μέσα και υλικά που συντηρούν και διατηρούν την υγεία. τα απλά αυτά μέσα αποκαθιστούν και την κλονισμένη υγεία, εφόσον χρησιμοποιηθούν µε µια ανάλογη προσαρμογή και τροποποίηση για να καλυφθούν οι τρέχουσες απαιτήσεις του οργανισμού. Όλα τα ανωτέρω αποτελούν επαναστατικές συλλήψεις πάνω στα προβλήματα της υγείας, αρρώστιας και ίασης. και θα χρειαζόταν πολύς χώρος για ν' αναπτυχθούν και να τεκμηριωθούν επαρκώς.
Εδώ κάνουμε απλές νύξεις.
Βασικές αρχές της Φυσικής Υγιεινής είναι:
α) Η ίαση είναι µια βιολογική διαδικασία. Δεν είναι τέχνη.
Πραγματοποιείται από έμφυτες ιαματικές δυνάμεις και διαδικασίες του οργανισμού.
Καμμιά ιαματική δύναμη δεν υπάρχει σ' οποιαδήποτε ουσία έξω από το σώμα.
β) Η σχέση ανάμεσα στο σώμα και στις ουσίες και επιρροές του περιβάλλοντος δεν αλλάζει σαν αποτέλεσμα των αλλαγών στην κατάσταση της υγείας του ατόμου. Αυτό που είναι υγιεινό και προάγει την υγεία όταν λαμβάνεται σε µια κατάσταση υγείας. είναι επίσης µε τη σωστή εφαρμογή του. υγιεινά και χρήσιμο όταν λαμβάνεται σε μια κατάσταση αρρώστιας.
 Επίσης, αυτό που είναι τοξικό. δηλητηριώδες και άχρηστο όταν λαμβάνεται σε µια κατάσταση υγείας. είναι πάντα δηλητηριώδες και µη χρησιμοποιήσιμο. όταν λαμβάνεται σε µια κατάσταση αρρώστιας.
γ) Όταν αρρωστήσει κανείς. το σώμα του δεν γίνεται ξαφνικό ικανό να οικειοποιηθεί ουσίες που θα του προξενούσαν αρρώστια, αν τις έπαιρνε όταν ήταν σε µια κατάσταση υγείας (όπως λ.χ. τα φάρμακα).
δ) Η αρρώστια δεν αλλάζει τις βασικές ανάγκες και απαιτήσεις της ζωής.
ε) Η οξεία αρρώστια συνιστά µια τροποποίηση της σωματικής λειτουργίας, που προορισμό έχει να απομακρύνει δηλητηριώδεις ουσίες από το σώμα και να επιδιορθώσει βλάβες.
Εκείνοι που παρεμβαίνουν και αναμιγνύονται στις διαδικασίες της οξείας αρρώστιας. στην πραγματικότητα μάχονται τα ίδια τα μέσα. µε τα οποία η φύση προσπαθεί να αποκαταστήσει την υγεία.
στ) Τα μικρόβια είναι σαπρόφυτα (οδοκαθαριστές) που πολλαπλασιάζονται οποτεδήποτε υπάρχει συγκέντρωση νεκρού οργανικού υλικού. Το μικρόβια δεν προξενούν αρρώστια και είναι αδύναμα να βλάψουν υγιή κύτταρα.
Οι τοξίνες και όχι τα μικρόβια είναι η βασική αιτία της αρρώστιας.
ζ) Τα φάρμακα:
1. Καταστέλλουν τις διαδικασίες της αρρώστιας, οι οποίες θα αποκαθιστούσαν την υγεία αν τους είχε  επιτραπεί να φθάσουν στη φυσική τους κατάληξη.
2. Ερεθίζουν τα όργανα και καταστρέφουν τα κύτταρα του σώματος.
3. Σπαταλούν την ενέργεια του σώματος.
4. Αποδιοργανώνουν τις λειτουργίες της πέψης, της αποβολής τοξινών και άλλες σωματικές  λειτουργίες
5. Υπονομεύουν τη θρέψη του σώματος και την αποβολή των υποπροϊόντων της θρέψης σε        κυτταρικό επίπεδο.
η) Η κατάλληλη φροντίδα ενός αρρώστου απαιτεί να καλυφθούν οι ακόλουθες ανάγκες.
1. Οι αιτίες της αρρώστιας πρέπει να απομακρυνθούν.
  Αυτό απαιτεί να σταματήσουμε κάθε φαρμακοθεραπεία, και να εγκαταλείψουμε όλες τις κακές    συνήθειες που εξαντλούν τις δυνάμεις του σώματος.
2. Οι ανάγκες και οι απαιτήσεις του οργανισμού πρέπει να ικανοποιηθούν σύμφωνα µε τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της αρρώστιας.
3. Η ζωτική ενέργεια πρέπει να συντηρηθεί και να κατευθυνθεί προς την ίαση.
   Αυτό συνεπάγεται σωματική ανάπαυση. ανάπαυση των αισθήσεων, διανοητική ανάπαυση.
   συγκινησιακή ανάπαυση και φυσιολογική ανάπαυση.
   Η φυσιολογική ανάπαυση επιτυγχάνεται με τη νηστεία και µε τις αλκαλικές δίαιτες.
θ) Οι παράγοντες της Φυσικής Υγιεινής χρησιμοποιούνται για τους ίδιους σκοπούς στη φροντίδα του    άρρωστου ατόμου. όπως χρησιμοποιούνται στη φροντίδα του υγιούς ατόμου.
   Η τροφή. για παράδειγμα. προσφέρεται για να θρέψει το σώμα. κι όχι να γιατρέψει την αρρώστια.
ι) Το σώμα φροντίζουμε και στο σώμα βασιζόμαστε για την αποκατάσταση της υγείας.
   Δεν βασιζόμαστε σε ουσίες τοξικές και ξένες προς τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του σώματος.
Ιδέες - κλειδιά της Οικολογικής Ιατρικής είναι:
1) Φροντίζουμε θεραπευτικά το άτομο κι όχι την αρρώστια.
    Φροντίζουμε άρρωστους και όχι αρρώστιες.
2) Η αρρώστια δεν είναι αναπόφευκτη. Αποτελεί μια συνέπεια των παραβάσεων των νόμων που    διέπουν τη ζωή.
3) Φροντίζουμε ολόκληρο το σώμα. σαν ενιαία δηλαδή ψυχοσωματική οντότητα. κι όχι ένα άρρωστο  «μέρος» του.
   Ολιστική δηλαδή αντιμετώπιση του αρρώστου. µε βάση τις αρχές της Ιπποκρατικής Ιατρικής.
4) Αντιμετωπίζουμε τις ριζικές. τις πρωταρχικές αιτίες της αρρώστιας και δεν περιοριζόμαστε στην    ανακούφιση των συμπτωμάτων.
  Αν δεν απομακρυνθούν οι κύριες αιτίες της αρρώστιας. γνήσια υγεία δεν μπορεί να υπάρξει.
  Τα συμπτώματα ανακουφίζονται. όταν υπάρχει ανάγκη. µε απλά. αβλαβή μέσα. κι όχι µε βλαπτικές.   τοξικές ουσίες. που προκαλούν ένα σωρό ανεπιθύμητες ενέργειες και αρρώστιες.
5) Χρησιμοποιούμε στη φροντίδα του αρρώστου μέσα που δεν προκαλούν ζημιά.
   Δηλαδή «ωφελέειν ή µη βλάπτειν» του Ιπποκράτη.
6) Ενισχύουμε µε εντελώς φυσικά. φυσιολογικό μέσα τις έμφυτες ιαματικές δυνάμεις του σώματος
Αντί να γεμίζουμε τα σώματα των αρρώστων με λογής - λογής φάρμακα - φαρμάκια. γιατί δεν ψάχνουμε στον ύπνο. στην ανάπαυση, στη νηστεία. στη δίαιτα. στον καθαρό αέρα. στον ήλιο. στην άσκηση. στην καθαριότητα. στην απλή. καθαρή τροφή. στη γαλήνη και στην ηρεμία. σαν µέσο αποκατάστασης της υγείας;
Γιατί δεν απομακρύνουμε τις αιτίες της αρρώστιας. αντί να συνεχίζουμε μια ατέλειωτη και άκαρπη έρευνα για θεραπείες. που συνήθως δεν θεραπεύουν;
Οι διάφορες φαρµακοθεραπείες. στην πλειονότητά τους. απλώς καταπνίγουν. καταστέλλουν τα συμπτώματα της αρρώστιας. δημιουργώντας πλήθος παρενέργειες και ιατρογενεις αρρώστιες.
Μια ατέλειωτη σειρά θεραπειών που αλλάζουν. σαν τη μόδα συνεχώς.
Πρέπει πια να γίνει συνείδηση πως η υγεία δεν μπορεί ν' αγοραστεί στο γωνιακό φαρμακείο, πώς δεν έρχεται βουλωμένη μέσα σ' ένα μπουκάλι, δεν βρίσκεται σ' ένα κουτί χαπιών.
Δεν μπορούμε να τη διοχετεύσουμε στο σώμα µε µια ένεση στο μπράτσο. πληρώνοντας μια επίσκεψη σ' ένα γιατρό.
Όταν το συνειδητοποιήσουμε αυτό. θα είμαστε έτοιμοι να γνωρίσουμε την πραγματική βάση της υγείας. τα αληθινά μέσα της γιατρειάς και ένα τρόπο ζωής που θα εξασφαλίζει υγεία.
Όσο συνεχίζουμε να πιστεύουμε τυφλά στα φάρμακα και παραμελούμε τους ζωικούς παράγοντες ενός έγκυρου τρόπου ζωής. θα συνεχίσουμε να υποφέρουμε χωρίς λόγο, μάταια. και να πεθαίνουμε πρόωρα.
Με το σύστημα της Φυσικής Υγιεινής. εκτός από το αλλά οφέλη στην υγεία και ευεξία των ανθρώπων. θα γλυτώσουμε επιπλέον από το αστρονομικό οικονομικό κόστος του παρόντος συστήματος των προγραµµάτων της δηµόσιας υγείας.
Πηγές: Βιβλία, Περιοδικά , Άρθρα του Π Κουμεντάκη
https://ygeiaerwtaspsyxikhygeia.blogspot.com/-  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.