Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2017

Οι βιταμίνες οι αξίες και τα προβλήματα που δημιουργούν οι ελλείψεις των !!!



ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ 
Οι Βιταμίνες είναι φυσικές ουσίες (οργανικές ενώσεις μικρού μοριακού βάρους) χωρίς τις οποίες είναι αδύνατη η ζωή. 
Μία ἀπὸ τις βασικές λειτουργίες των βιταμινών είναι η συμμετοχή τους σε εκείνες τις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού που μετατρέπουν τα συστατικά των τροφών (πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, λίπη) σε ενέργεια. 

Βοηθούν στο μεταβολισμό, την αναπαραγωγή την ανάπτυξη και είναι απαραίτητες για την άμυνα του οργανισμού. 
Ακόμα και μία πολύ μικρή έλλειψη βιταμινών στον οργανισμό μας, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ατονίας, εκνευρισμού, υπνηλίας, άγχους, μειωμένης ενεργητικότητας, κακής διάθεσης, ευαισθησία σε κρυολογήματα, έλλειψη συγκέντρωσης, παχυσαρκία κ.λ.π. 
Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τις συνθέσει απο μόνος του και έτσι προσλαμβάνει τις απαραίτητες για τη ζωή βιταμίνες, από την τροφή ή τα συμπληρώματα διατροφής. 
Οι βιταμίνες, που βρίσκονται σε μικρές ποσότητες στις περισσότερες τροφές, βοηθούν στον έλεγχο ζωτικών σωματικών λειτουργιών. 
Οι βιταμίνες πρέπει να παρέχονται μέσω της διατροφής, αφού ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να παράγει τις περισσότερες. 
Η ανεπάρκεια βιταμινών έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, είτε αυξάνοντας την ευπάθεια σε ασθένειες ή προκαλώντας συγκεκριμένη αβιταμίνωση. 
Στα παιδιά, η αβιταμίνωση μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη. 
Οι βιταμίνες είναι μεν απαραίτητες, χρειάζονται όμως σε πολύ μικρές ποσότητες. Παρόλο που ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων λαμβάνει συμπληρώματα βιταμινών, σπανίως είναι αυτό αναγκαίο, και οι βιταμίνες είτε συγκεντρώνονται στο σώμα -πράγμα ενδεχομένως επικίνδυνο - ή αποβάλλονται γρήγορα ανάλογα με τη διαλυτότητά τους. 
Σύμφωνα με τη διαλυτότητά τους, οι βιταμίνες χωρίζονται σε λιποδιαλυτές (A, D, E, K) που διαλύονται στα λίπη, και σε υδατοδια-λυτές (B και C) που διαλύονται στο νερό. 
Οι λιποδιαλυτές αποθηκεύονται κυρίως στο συκώτι και παραμένουν στο σώμα περίπου 24 ώρες. 
Οι υδατοδιαλυτές αποθηκεύονται στο σώμα σε μικρότερες ποσότητες και αποβάλλονται με τον ιδρώτα και τα ούρα. 

ΠΙΝΑΞ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ 









1
Βιταμίνη Α. ΣΗΔ






2
Ανδρες2500 - 5000 ΔΜ






3
Γυναίκες2000 - 4000 ΔΜ






4
Παιδιὰ1250 -3500 ΔΜ






5
Τροφές.Δ.Μ./100 gr






6
Μουρουνέλαιο.200000






7
Συκώτι ἀρνιοῦ32000






8
Συκώτι μοσχαρίσιο32700






9
Ραδίκια14000






10
Κάρδαμο9300






11
γλυκοπατάτα8000-9000






12
Μαϊντανὸς8500






13
Σπανάκι 8100






14
Κοκ. Πιπεριὲς4450






15
Ἀντίδια3300






16
Βούτυρο 2864






17
Βερύκοκκα 2700






18
Μπρόκολα2500






19
Καβούρι 2200






20
Ξιφίας 2100






21
Ξερά δαμάσκηνα1600






22
Νεκταρίνια 1600






23
Κόκκινη Κολοκύθα1600






24
ροδάκινα1330






25
Τυριὰ1300






26
2 αὐγὰ1180






27
Ντομάτες900






28
Σπαράγγια900






29
Ἀρακὰς640






30
Καρπούζι 590






31
Μπάμιες 520






32
Γκρέϊπφροὺτ480






33
Μαρούλι 330






34
Βιταμίνη Β1 ἢ Θιαμίνη. ΣΗΔ






35

1 -2 mg






36
Τροφὲςmg/100 gr.






37
Μαγιὰ μπύρας4,5






38
Βασιλικὸς πολτὸς0,93






39
Χοιρινὸ κρέας0,7






40
Σιτάρι0,6






41
Χαρούπια 0,58






42
Σουσάμι 0,5






43
Φουντούκια 0,46






44
Φακὲς0,37






45
Ἀρακὰς0,35






46
Καρύδια 0,33






47
Σόγια 0,31






48
Ρεβύθια 0,31






49
Κριθάρι0,21






50
Φυστίκια Αἰγίνης0,2






51
Σπαράγγια 0,16






52
Σίκαλη 0,15






53
Μπιζέλια 0,15






54
Φασόλια 0,14






55
28 γραμ. Μελάσσα0,11






56
Σινάπια 0,11






57
Σταφίδες 0,11






58
Καλαμπόκι 0,11






59
Βιταμίνη Β2 ἢ Ριβοφλαβίνη. ΣΗΔ






60
Ἐνήλικοι1,3 -2 mg






61
Παιδιὰ 0,5-2,5 mg






62
Τροφὲςmg/100 gr.






63
Συκώτι 4,17






64
Βασιλικὸς πολτὸς1,9






65
Σουσάμι 1,61






66
Μαγιὰ μπύρας1,2






67
Κριθάρι0,7






68
Τυριὰ, Γάλα0,46






69
Μανιτάρια 0,33






70
Κρέας βοδινὸ0,31






71
2 κρόκοι αὐγοῦ 0,3






72
Ἡλιόσποροι0,28






73
Κρέας ἀρνίσιο0,27






74
Ἀμύγδαλα0,26






75
Κάρδαμο0,26






76
Μαϊντανὸς0,25






77
Φακὲς0,22






78
Σιτάρι πλῆρες0,2






79
Σαρδέλες 0,2






80
28 γραμ. Μελάσσας0,19






81
Δαμάσκηνα ξερὰ0,18






82
Κρέας ἀρνίσιο0,18






83
Σπαράγγια 0,16






84
Κοτόπουλο0,14






85
Σπανάκι 0,14






86
Σόγια 0,13






87
Ρεβύθια 0,15






88
Χαρούπια 0,15






89
Ἀβοκάντο0,14






90
Καλαμπόκι 0,1






91
Βιταμίνη Β3 ἢ Νιασίνη. ΣΗΔ






92

3-20 mg






93
Τροφὲςmg/100 gr.






94
Συκώτι 16






95
Σολωμὸς13






96
Ψάρι, τόνος12






97
Ψάρι, ξιφίας11






98
γαλοπούλα11






99
Κουνέλι 11






100
Μαγιὰ μπύρας11






101
κοτόπουλο8,2






102
Βασιλ. πολτὸς8,2






103
Πίτουρα σταριοὺ6






104
Ἡλιόσποροι5,6






105
Σαρδέλες 5,4






106
Σουσάμι5,4






107
Φυστίκια ἀράπικα5






108
Μοσχάρι ψητὸ4,2






109
Μανιτάρια4,2






110
Ἀμύγδαλα3,7






111
Γαρίδες 3,3






112
Μπακαλιάρος 3






113
Ἀρακὰς 2,9






114
Στρείδια 2,5






115
Χαρούπια2,2






116
Φακές, Ρεβύθια2






117
Πατάτες1,7






118
Σπαράγγια1,4






119
Σιτάρι, Σόγια1,2






120
Ἀμύγδαλα 1






121
Μπιζέλια 0,9






122
Φασόλια 0,7






123
Φράουλες 0,6






124
Σπανάκι 0,5






125
Σταφίδες 0,5






126
Βιταμίνη Β5 ἢ Παντοθενικὸ ὀξὺ. ΣΗΔ






127
Ἐνήλικοι5-10 mg






128
Παιδιὰ 2,5 mg






129
Τροφὲςmg/100 gr.






130
Βασιλικὸς πολτὸς35






131
Μαγιὰ μπύρας11






132
Ρύζι ἀγυάλιστο8,9






133
Ἡλιόσποροι5,5






134
Σόγια 5,2






135
Καλαμπόκι 5






136
Φακὲς4,8






137
Κρόκος αὐγοῦ4,2






138
Ἀρακὰς3,6






139
Σιτάρι 3,2






140
Σίκαλη 2,6






141
Ρεβύθια1,2






142
Ἀβοκάντο1,1






143
Μανιτάρια 1






144
Κοτόπουλο 0,9






145
Σαρδέλλες 0,9






146
Γαλοπούλα 0,9






147
Καρύδια 0,9






148
Γλυκοπατάτες 0,7






149
Ἀρνὶ0,6






150
Χοιρινὸ0,5






151
Πατάτες 0,5






152
Κριθάρι0,5






153
Μοσχάρι 0,5






154
Μπρόκολο 0,5






155
Τυρὶ 0,5






156
Ἀμύγδαλα0,5






157
Φασόλια 0,4






158
Γαρίδες 0,3






159
Γάλα 0,3






160
Λαχανικὰ 0,3






161
Βιταμίνη Β6 ἢ Πυριδοξίνη. ΣΗΔ






162
Ἐνήλικες 1-6 mg






163
Παιδιὰ 0,3-1,2 mg






164
Τροφὲςmg/100 gr.






165
Μαγιὰ μπύρας4






166
Ρύζι 3,6






167
Σιτάρι2,9






168
Βασιλικὸς πολτὸς2,4






169
Σόγια 2






170
Φακὲς 1,7






171
Ἡλιόσποροι1






172
Σολωμὸς 0,98






173
Κυταρίνη Πεπόνι0,85






174
Καρύδια0,73






175
Κοτόπουλο0,68






176
Μπιζέλια 0,67






177
Συκώτι0,67






178
Ἀβοκάντο0,57






179
Χαρούπια 0,57






180
Γαρίδες 0,6






181
Μπανάνες 0,5






182
Γαλοπούλα 0,4






183
Καλαμπόκι 0,3






184
Σπανάκι, ἀρνὶ0,28






185
Πιπεριὲς0,26






186
Κάρδαμο 0,24






187
Κριθάρι 0,22






188
Πατάτες0,2






189
Σαρδέλλες 0,18






190
Σταφίδες 0,18






191
Φουντούκια 0,16






192
Ἀρακὰς0,16






193
Λαχανικὰ0,15






194
Γάλα 0,1






195
Βατόμουρα 0,09






196
Βιοτίνη ἢ Βιταμίνη Η. ΣΗΔ






197

?






198
Τροφὲςmg/100 gr.






199
Σίκαλη 0,33






200
Βασιλικὸς πολτὸς0,29






201
Μαγιὰ μπύρας0,2






202
Σόγια 0,2






203
Συκώτι 0,12






204
Βούτυρο 0,1






205
Ἡλιόσποροι0,07






206
Ρύζι 0,07






207
Κρόκος αὐγοῦ52






208
Ἀρακὰς42






209
Φακὲς42






210
Καρύδια 0,04






211
Ρεβύθια 32






212
Κριθάρι31






213
Σιτάρι 27






214
Σαρδέλες 24






215
Καλαμπόκι 21






216
Ἀμύγδαλα18






217
Φασόλια 17






218
Κουνουπίδι 17






219
Μανιτάρια 16






220
Κυταρίνη0,14






221
Φολικὸ Ὀξὺ. ΣΗΔ






222

400 mcg






223
Τροφὲςmcg/100 gr.






224
Μαγιὰ μπύρας200






225
Ρεβύθια 199






226
Ἀντίδια63,7






227
Ἀβοκάντο56,7






228
Ἀρακὰς35,5






229
Φακὲς 34






230
Αὐγὰ (2)32






231
Χουρμάδες 24,9






232
Λάχανο6,-42






233
Φυστίκια ἀράπ.17,7






234
Φουντούκια 17,7






235
Γκρέϊπφροὺτ15






236
Τυρὶ τσένταρ12,4






237
Μπανάνα10,9






238
Σταφίδες 10,6






239
Μαρούλι10,3






240
Κρεμύδια10






241
Ραπανάκια10






242
Πιπεριὰ9,8






243
Σίκαλη 8,6






244
Σέλινο 8,5






245
Πεπόνια 8,4






246
Μανταρίνια 7,4






247
Λεμόνι (χυμὸς)7






248
Ἀγγούρι6,7






249
Σῦκα6,7






250
Ντομάτες 6,4






251
Πορτοκάλια 5






252
Σταφύλια 5






253
Βατόμουρα 5






254
Φράουλες 4,6






255
Δαμάσκηνα 2,90-4,80






256
Ἀρνὶ ψητὸ3,3






257
Κοτόπουλο ψητὸ3,1






258
Βερύκοκα2,5






259
Ἀχλάδια 2,3






260
Βιταμίνη Β12 ΣΗΔ






261

6 mcg






262
Τροφὲςmcg/100 gr.






263
Γάλα 871






264
Συκώτι 86






265
Σαρδέλες 34






266
Μύδια 0,02






267
Σκουμπρὶ0,01






268
Ρέγγα 0,01






269
Καλαμάρια 5






270
Σολωμὸς 47






271
Ἀρνὶ31






272
Χταπόδι 29






273
Ἐλβετικὸ τυρὶ21






274
Αὐγὰ 2






275
Μπακαλιάρος 17






276
Ξιφίας 15






277
Μοσχάρι 15






278
Ἀστακὸς13






279
Βιταμίνη Β15 ἢ Πανγκαμικὸ ὈξὺΣΗΔ






280

?






281
Τροφὲςmg/100 gr.






282
Καλαμπόκι 500






283
Ἀγυάλιστο ρύζι200






284
Κουάκερ 110






285
Στάρι 70






286
Κριθάρι 12






287
Μαγιὰ μπύρας?






288
Κουκούτσια βερύκοκου?






289
Βιταμίνη Β17 ἢ Ἀμυγδαλίνη ΣΗΔ






290

?






291
Τροφὲςmg/100 gr.






292
Πικραμύγδαλα4200






293
Φύτρα φασολιὼν2000






294
Λιναρόσποροι900






295
Ἀμύγδαλα φρέσκα (πράσινα)30






296
Ἀμύγδαλα15






297
Παρα-ἀμινο-βενζοϊκὸ ὀξὺ-PABA.ΣΗΔ






298

?






299
Τροφὲςmg/100 gr.






300
Ἡλιόσποροι62






301
Συκώτι 0,52






302
Μαγιὰ μπύρας0,49






303
Σιτάρι 37






304
Χολίνη. ΣΗΔ






305

10-50 mg






306
Τροφὲςmg/100 gr.






307
Κρόκος αὐγοῦ1700






308
Ρεβύθια 780






309
Φακὲς710






310
Ρύζι 650






311
Συκώτι 550






312
Σιτάρι 400






313
Φασολάκια 340






314
Ἀρακὰς270






315
Λάχανο 250






316
Σπανάκι 240






317
Μαγιὰ μπύρας240






318
Ἡλιόσποροι 220






319
Φύτρα σπόρων210






320
Κυταρίνη 140






321
Κριθάρι 140






322
Χοιρινό κρέας120






323
Ἀρνίσιο110






324
Λιναρόσποροι 110






325
Πατάτες 110






326
Λαχανικὰ100






327
Καρότα 95






328
Καλαμπόκι 92






329
Λαχούρι 70






330
Τυρὶ 50






331
Φροῦτα 10






332
Ἰνοσιτόλη.ΣΗΔ






333

100-1000 mg






334
Τροφὲςmg/100 gr.






335
Λεκιθίνη σόγιας2100






336
Φύλλα τσαγιοὺ1000






337
Ρεβύθια 760






338
Ρύζι 700






339
Φακὲς 410






340
Χοιρινὸ κρέας410






341
Κριθάρι 390






342
Βοδινὸ340






343
Συκώτι 340






344
Μοσχαρίσιο 260






345
Φασόλια 240






346
Πορτοκάλια 210






347
Σιτάρι 170






348
Ἀρακὰς160






349
Γκρέϊπ φρούτ150






350
Ἡλιόσποροι 150






351
Φράουλες 120






352
Κουνουπίδι 95






353
Λάχανο 95






354
Φροῦτα80






355
Βιταμίνη C. ΣΗΔ






356

50-400 mg






357
Τροφὲςmg/100 gr.






358
Καρπὸς τριαντάφυλλου3000






359
Μαῦρες σταφίδες200






360
Μαϊντανὸς 175






361
Πράσινες πιπεριὲς128






362
Σινάπια 97






363
Μπρόκολα 90






364
Ἀμάραντος 80






365
Γκρέϊπφροὺτ76






366
Κάρδαμο 69






367
Φράουλες 59






368
Κουνουπίδι 55






369
Πορτοκάλια 50






370
Λεμόνια 50






371
Λάχανο 47






372
Συκώτι 37






373
Κρεμμυδάκια 32






374
Μανταρίνια 31






375
Σπανάκι 28






376
Σπαράγγια 26






377
Ἀρακὰς27






378
Βατόμουρα 25






379
Ραδίκια 25






380
Ραπανάκια 24






381
Ντομάτες 23






382
Γογγύλια 22






383
Γλυκοπατάτες 22






384
Πατάτες, Μπάμιες 20






385
Σόγια, Ἀνανὰς17






386
Πράσα 15






387
Ἀβοκάντο 14






388
Νεκταρίνια 13






389
Ἀγγούρια 11






390
Ἀντίδια, Μπανάνες10






391
Βερύκοκα, Κεράσια10






392
Κολοκύθα 9






393
Καρότα, Ἀγγινάρες8






394
Καλαμπόκι 7






395
Ροδάκινα, Καρπούζι7






396
Δαμάσκηνα φρέσκα6






397
Μαρούλι, Παντζάρια6






398
Μῆλα, Ἀχλάδια4






399
Σταφύλια 4






400
Βιταμίνη D. ΣΗΔ






401

250-400 Δ.Μ.






402
ΤροφὲςΔ.Μ./100 gr.






403
Μουρουνόλαδο 20000






404
Σαρδέλες 500






405
Σολωμὸς 400






406
Τόνος (ψάρι) 250






407
Μανιτάρια 150






408
Μύδια 150






409
Γαρίδες 150






410
Ἡλιόσποροι 90






411
Αὐγὰ 70






412
Βούτυρο 40






413
Τυριὰ κατεργασμένα 14






414
Συκώτι 10






415
Φέτα 4






416
Γάλα ἀγελαδινὸ 4






417
Γάλα παστεριωμένο3,4






418
Βιταμίνη Ε. ΣΗΔ






419
Ἄνδρες 15 Δ.Μ.






420
Γυναῖκες12 Δ.Μ.






421
Παιδιὰ 4-12 Δ.Μ.






422
ΤροφὲςΔ.Μ./100 gr.






423
Ἡλιόσποροι31






424
Σουσαμέλαιο 26






425
Καρύδια 22






426
Καλαμποκέλαιο 21






427
Σογέλαιο 16






428
Ἐλαιόλαδο14






429
Φουντούκια 8






430
Φυστίκια 8






431
Μουρουνέλαιο 5,4






432
Λεκιθίνη σόγιας4,8






433
Βατόμουρα 4,5






434
Στάρι, σπόρος 4,5






435
Σπανάκι 2,9






436
Σπαράγγια 2,5






437
Ἀμύγδαλα 2,1






438
Ἀρακὰς2,1






439
Ἀντίδια, Μπρόκολα2






440
2 αὐγὰ 2






441
Βούτυρο 1,9






442
Καλαμπόκι 1,7






443
Ἀβοκάντο 1,5






444
Ρύζι 1,2






445
Καρύδια 1






446
Κάρδαμο 0,7






447
Σταφύλια,Μῆλα 0,7






448
Συκώτι 0,6






449
Μαρούλι, Καρότα0,5






450
Βερύκοκα 0,5






451
Κοτόπουλο 0,2






452
Φασόλια 0,2






453
Ω-3 Λιπαρά ὁξέα. ΣΗΔ






454

1-3 gr.






455
Τροφὲςgr./100 gr.






456
Σκουμπρί. 1,8






457
Κολιός.1,8






458
Πἐστροφα.1,6






459
Ρέγγα.1,5






460
Σαρδέλα.1,4






461
Σολομος.1,4






462
Τόνος φρέσκος.1,3






463
Γατόψαρο.0,4






464
Μπακαλιάρος.0,3






465
Τόνος κονσέρβα.0,2






466
Γλώσσα.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ. 
Οι περισσότερες φυσικές τροφές περιέχουν κάποιες βιταμίνες. 
Όλες οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την υγεία, ωστόσο πρέπει να αποφεύγονται οι συνθετικές και να προτιμούνται τα τρόφιμα που τις περιέχουν. 
Αλλά τι είναι τέλος πάντων αυτές οι βιταμίνες, πού τόσο ρόλο παίζουν στη ζωή μας; 
Είναι άραγε αυτές που μας δίνουν ζωή, (μια και το μισό τους όνομα είναι η λέξη βίτα, που σημαίνει ζωή, στα λατινικά) 
Μήπως δεν είναι η πρώτη και βασικότερη γνώση της ιατρικής, αφού ο Ιπποκράτης, πριν από 2500 χρόνια έλεγε ότι πρέπει να αναζητούμε τη θεραπεία στην τροφή μας; 
Έτσι κι αλλιώς οι βιταμίνες άρχισαν να απασχολούν για τα καλά τους επιστήμονες όλου του κόσμου όταν το 1912 επισημάνθηκαν πανηγυρικά η ύπαρξη τους και ο ρόλος τους στην υγεία μας από τον Πολωνό δόκτορα Φούνκ ,ο οποίος συνέχιζε έρευνες των Έυκμαν και Λίμπιγκ στο ινστιτούτο Λίστερ. 
Η νέα αυτή γνώση έκανε τους ερευνητές να καταλάβουν ότι πρέπει να δίνουμε περισσότερη προσοχή στην ποιότητα της τροφής που τρώμε , παρά την ποσότητα . 
ΠΟΣΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ; 
Αλήθεια ποια είναι η ποσότητα των βιταμινών που χρειαζόμαστε καθημερινά; 
Τέτοιες ερωτήσεις έκαναν αρκετοί. Λοιπόν οι απόψεις είναι τόσο διαφορετικές στο θέμα ώστε άλλοι να λένε 2500 Διεθνείς μονάδες Βιταμίνης Α είναι αρκετές για τον οργανισμό μας και άλλοι να τις ανεβάζουν σε 10000 Δ.Μ. 
Φυσικά οι διαφορές δεν οφείλονται στην στραβοξυλιά των μεν και των δε. 
Υπάρχουν γιατί έχουν μετρηθεί οι ανάγκες διαφορετικών ανθρώπων και είναι αλήθεια ότι οι ανάγκες του ενός ανθρώπου διαφέρουν από τις ανάγκες του άλλου . Άλλοι έχουν ανάγκη μεγαλύτερης ποσότητας βιταμινών από κάποιο άλλο άτομο που έχει την ίδια ηλικία, το ίδιο φύλλο κ.λ.π. όπως οι καπνιστές και οι ηλικιωμένοι. 
Πρέπει ακόμα να πούμε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά του παίρνω τόσες βιταμίνες για να μην αρρωσταίνω και παίρνω τόσες βιταμίνες για να έχω αρίστη υγεία. 
Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν παγκόσμια αποδεκτά στάνταρτς για τις ποσότητες βιταμινών που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να είναι υγιής. Υπάρχει και άλλο ένα πρόβλημα. 
Ότι η ποσότητα μιας βιταμίνης που βρίσκεται σε ένα τρόφιμο ποικίλει ανάλογα με την εποχή που τρώμε, το χώμα στο οποίο έχει μεγαλώσει, τις συνθήκες ανάπτυξης του και, συχνά, από την φρεσκάδα του. 
Έτσι παρόλο που οι τροφές περιέχουν βιταμίνες δεν είναι τόσο εύκολο, όσο φαίνεται να παίρνουμε κάθε μέρα την ακριβή ποσότητα, που χρειάζεται ο οργανισμός μας. 
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑ. 
Δεν πρέπει να σας φανεί παράξενο αν σας πούμε ότι η εμφάνιση μας φανερώνει τι είδους υγεία έχουμε. Ή μήπως δεν ξέρεται ότι για να μένουν λαμπερά τα μάτια , καθαρό το δέρμα και λαμπερά τα μαλλιά , πρέπει να περιέχει η διατροφή μας όλες τις απαραίτητες βιταμίνες. Μια διατροφή πλούσια σε «βιταμίνες ομορφιάς» μπορεί να έχει πιο καταπληκτικά αποτελέσματα στην εμφάνιση από τα πιο ακριβά καλλυντικά της αγοράς. 
ΠΕΡΙ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ 
Η βιταμίνη Α αποθηκεύεται στο συκώτι, στα νεφρά, στους πνεύμονες , στους επινεφρίδιους αδένες, και στο λίπος του σώματος. 
Βοηθάει στην δημιουργία υγιούς δέρματος , ματιών, δοντιών, ούλων και πολλών αδένων, επηρεάζει τον μεταβολισμό των λιπών και των απαραίτητων λιπαρών οξέων. 
Έτσι είναι απαραίτητη για την διατήρηση της νεότητας, τη μακροζωία, αλλά και για πιο «πεζά» πράγματα, όπως είναι η καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, του αναπνευστικού και απεκκριτικού συστήματος. 
Επίσης είναι απαραίτητη για την υγεία των αδένων, της ακοής και ρυθμίζει τον κύκλο των εμμήνων των γυναικων. 1.β-Καροτένιο Προβιταμίνη της Βιταμίνης Α. 
Βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Μετατρέπεται στον οργανισμό σε Βιταμίνη Α, η οποία ενισχύει την αδύνατη όραση, βοηθά στην άρτια λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συντελεί στην ανάπτυξη και συμβάλλει σε γερά οστά, υγιές δέρμα, μαλλιά, δόντια και ούλα. 
2.Βιταμίνη D3 
Ενεργοποιεί σημαντικά το ασβέστιο και τον φώσφορο και είναι απαραίτητη για την ακεραιότητα των οστών. Βοηθά στην αφομοίωση της βιταμίνης Α και στην πρόληψη των κρυολογημάτων σε συνδυασμό με τις βιταμίνες Α και C. 
3.Βιταμίνη Ε 
Άριστο αντιοξειδωτικό. 
Προλαμβάνει και διαλύει τους θρόμβους. Μειώνει την κόπωση και επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων. Προστατεύει τα αγγεία από την αρτηριοσκλήρωση, συμβάλλοντας στην μείωση της στεφανιαίας νόσου. 
4.Βιταμίνη C 
Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό προλαμβάνοντας μολύνσεις από βακτήρια και ιούς. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου. Διατηρεί υγιές το δέρμα και τα ούλα και επιταχύνει την ανάρρωση. 
5.Βιταμίνη Β1 (Θειαμίνη) 
Βοηθά στην ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος. Οι ανάγκες αυξάνονται κατά τη διάρκεια ασθενειών, εγχειρήσεων ή άγχους. Αυξάνει την πνευματική δραστηριότητα. 
6.Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη) 
Βοηθά στην ανάπτυξη και στην αναπαραγωγή. Συμβάλλει στη δημιουργία υγιούς δέρματος, νυχιών και μαλλιών. Βοηθά την όραση και καταπραΰνει οιδήματα στόματος, χειλιών και γλώσσας. 
7.Νιασίνη (Βιταμίνη Β3) 
Απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και του πεπτικού συστήματος. Αυξάνει την ενέργεια αξιοποιώντας κατάλληλα τις τροφές. 
8.Βιταμίνη Β5 (Παντοθενικό οξύ) 
Βοηθά στην ομαλή σωματική ανάπτυξη και στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος. Είναι ιδιαίτερα σημαντική για την άρτια λειτουργία των επινεφριδίων και απαραίτητη για την μετατροπή του λίπους και της ζάχαρης σε ενέργεια. 
9.Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη) 
Συμμετέχει στον μεταβολισμό αμινοξέων και πρωτεϊνών. Απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού και του μυϊκού συστήματος. Απαραίτητη για τη δημιουργία αντισωμάτων και των ερυθρών αιμοσφαιρίων. 
10.Βιταμίνη Β12 (Κοβαλαμίνη) 
Σχηματίζει και αναζωογονεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Διατηρεί υγιές το νευρικό σύστημα. Αυξάνει την ενεργητικότητα και μειώνει την ευερεθιστότητα. Βελτιώνει την αυτοσυγκέντρωση, τη μνήμη και την ισορροπία. 
11.Φολικό Οξύ 
Ανήκει στο σύμπλεγμα των Β βιταμινών. Μειώνει την αρτηριοσκλήρωση και είναι εξαιρετικά σημαντικό για την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του DNA και RNA του οργανισμού και συμβάλλει στην υγεία του δέρματος. 
12.Βιοτίνη (Βιταμίνη Η) 
Συστατικό «κλειδι» για το μεταβολισμό των λιπιδίων και των αμινοξέων.Έχει θετική επίδραση στην τριχόπτωση. 
 ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΟΥΣ 
1. Τρόπος μαγειρέματος τροφίμων. 
Οι βιταμίνες είναι ευαίσθητα συστατικά που δυστυχώς καταστρέφονται εύκολα από παράγοντες όπως το μαγείρεμα, η έκθεση των τροφίμων στον ήλιο, κακή συντήρηση. Το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητά η ποσότητα βιταμινών μέσα σε ένα τρόφιμο έως και να εξαφανίζεται. Το ιδανικό μαγείρεμα για να κρατηθούν όσο πιο πολλές βιταμίνες γίνεται σε ένα τρόφιμο είναι σε χαμηλή θερμοκρασία, σε σκεύη με αεροστεγή συσκευασία, χωρίς πολύ νερό για να γίνεται ο βρασμός με τα ίδια συστατικά του τροφίμου. 
2. Κάπνισμα. 
Το κάπνισμα μειώνει σημαντικά τα επίπεδα ορισμένων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β12 , φολικό οξύ, σελήνιο. Αυτοί που καπνίζουν πολύ είναι σίγουρο ότι έχουν αν μη τι άλλο σοβαρή έλλειψη βιταμίνης C. (Ένα τσιγάρο καταστρέφει 25-100 kg). 
3. Αλκοόλ. 
Μια από τις κυριότερες αιτίες έλλειψης σημαντικών βιταμινών στον οργανισμό μας είναι το αλκοόλ. Στην εποχή μας δε, θεωρείται η πιο κύρια. Το αλκοόλ καταλαμβάνει τη θέση απαραίτητων πρωτεϊνών και εμποδίζει την απορρόφηση και αποθήκευση των βιταμινών. Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι αυτοί που καταναλώνουν συχνά αλκοόλ να χρειάζονται πολύ περισσότερες βιταμίνες από αυτούς που δεν καταναλώνουν αλκοόλ. 
4. Μη προσεγμένο διαιτολόγιο αυστηρή δίαιτα αδυνατίσματος (κακές διατροφικές συνήθειες). 
Η παράλειψη ορισμένων τροφών από το διαιτολόγιό μας ή η διαφοροποίηση του καθημερινού μενού έχει σαν αποτέλεσμα τον ελλιπή ανεφοδιασμό του οργανισμού μας σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. 
5. Μελαγχολία – στρες. 
Η σημερινή εποχή παρουσιάζει πολύ συχνά το σύμπτωμα της μελαγχολίας σε όλους μας, που εναλλάσσεται με περιόδους άγχους και στρες. Οι περίοδοι στρες και μελαγχολίας έχουν σαν αποτέλεσμα την έλλειψη βιταμινών με βασικότερη αιτία την μείωση της ορέξεως που οδηγεί σε ελλιπή διατροφή. 
6. Αντισυλληπτικά. 
Τα αντισυλληπτικά οδηγούν σε ανεπάρκεια βιταμίνης C, Β12, Β6 και φολικό οξύ και ψευδάργυρο. 
7. Αντιβίωση. 
Όταν παίρνουμε αντιβίωση για μεγάλα διαστήματα καταναλώνουμε από τον οργανισμό μας κυρίως βιταμίνες Β και Κ. 
Οπότε συγχρόνως με την θεραπευτική αγωγή πρέπει να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας και με επιπλέον βιταμίνες. 
8. Μη προσεγμένη χορτοφαγία. 
Οι αυστηροί χορτοφάγοι (που δεν τρώνε ούτε γάλα ούτε αυγά) έχουν τάση έλλειψης Β12 (προβλήματα αναιμίας). 
Γι' αυτό πρέπει οπωσδήποτε να εμπλουτίζουν το καθημερινό τους μενού με φυσικό σύμπλεγμα Β. 
ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ 
Προβιταμίνη Α (β-καροτένιο). 
Το β-καροτένιο είναι η προβιταμίνη της βιταμίνης Α και το βρίσκουμε στο συκώτι, στα νεφρά, στα καρότα, στο βούτυρο, στο τυρί, στο γάλα, στα ψάρια, στα αυγά, στο σπανάκι, το μπρόκολα και τη ντομάτα. 
Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη). 
Η βιταμίνη Β1 βρίσκεται στα όσπρια, τις πατάτες, το αλεύρι ολικής άλεσης, το χοιρινό κρέας, το μαύρο ρύζι, το συκώτι, τα καρύδια, τα δημητριακά, τα λαχανικά, το γάλα και τα κρεμμύδια. Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη). Η βιταμίνη Β2 βρίσκεται στο γάλα, στο τυρί, το γιαούρτι, τα αυγά, τις φακές, τα λαχανικά, το ψάρι, το συκώτι και το κρέας. 
Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη ή νικοτιναμίδιο). 
Η βιταμίνη Β3 βρίσκεται στα δημητριακά, τις πατάτες, το συκώτι, το κρέας, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς τα πουλερικά, τα σύκα, τα δαμάσκηνα και τις ντομάτες. 
Βιταμίνη Β5 (Παντοθενικό οξύ). 
Η βιταμίνη Β5 βρίσκεται στα αυγά, το αλεύρι, το ρύζι, τα μανιτάρια, το καρπούζι, το κοτόπουλο, τα νεφρά, τα καρύδια και τα φυστίκια. 
Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη). 
Η βιταμίνη Β6 βρίσκεται στο κρέας, το συκώτι, τις μπανάνες, το πεπόνι, τα ψάρια, τα δημητριακά, τις πατάτες, το λάχανο και τα όσπρια. 
Βιταμίνη Β12 (Κοβαλαμίνη). 
Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται στο γάλα, το κρέας, το συκώτι, τα αυγά, το τυρί και τα ψάρια. Φολικό ή φυλλικό οξύ. 
Το φολικό οξύ βρίσκεται στα σκούρα πράσινα λαχανικά, το συκώτι, τα νεφρά, το γάλα, το γιαούρτι, το ρύζι, τα όσπρια, τα καρότα και τα ροδάκινα. Βιταμίνη C (Ασκορβικό οξύ). 
Η βιταμίνη C βρίσκεται στα εσπεριδοειδή φρούτα, τα μούρα, το κουνουπίδι, τα λαχανικά και τις πατάτες. 
Βιταμίνη D3 (Καλσιφερόλη). 
Η βιταμίνη D3 βρίσκεται στα ψάρια, τα αυγά, το βούτυρο, το τυρί, το γάλα και στα ιχθυέλαια. 
Βιταμίνη Ε. 
Η βιταμίνη Ε βρίσκεται στο ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, τους ξηρούς καρπούς, το σιτάρι, το βούτυρο, το σπανάκι, τα αυγά, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τις γαρίδες. 
Βιταμίνη Η (Βιοτίνη). 
Η βιταμίνη Η βρίσκεται στο συκώτι, τα μανιτάρια, το αλεύρι ολικής άλεσης, τα αμύγδαλα, τα φυστίκια, και τα αυγά. 
Βιταμίνη Κ. 
Η βιταμίνη Κ βρίσκεται στα πράσινα λαχανικά, το γιαούρτι, τον κρόκο του αυγού και το σογιέλαιο. 
ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ 
Υπάρχουν δύο κατηγορίες βιταμινών : οι λιποδιαλυτές και οι υδατοδιαλυτές. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι Α, D, E, K, F, στη δεύτερη ανήκει όλο το σύμπλεγμα Β, η C, η Η και η Ρ. Στις λιποδιαλυτές ανήκουν αυτές που διαλύονται μόνο σε λίπος και μεταφέρονται συνδεδεμένες με λιπαρά οξέα. Σε αυτές ανήκουν η βιταμίνη Α, η βιταμίνη D, η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη Κ. Αυτές, σε αντίθεση με τις υδατοδιαλυτές, μπορούν και αποθηκεύονται στο ήπαρ και στα λιποκύτταρα του λιπώδους ιστού, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα έλλειψης να καθυστερούν να εμφανισθούν. 
Βιταμίνη Α . 
Η Βιταμίνη Α αποθηκεύεται στο συκώτι. Προβιταμίνες της βιταμίνης Α είναι οι καρωτίνες α, β, γ και η κυπτοξανθίνη. 
Η βιταμίνη Α περιέχεται στο γάλα, το βούτυρο, τον κρόκο του αβγού, τα καρότα και τα άλλα λαχανικά. 
Μετέχει στο σχηματισμό ουσιών που είναι απαραίτητες για την όραση στο ημίφως, καθώς και στην οστέωση και την οδοντοφυΐα. 
Η αβιταμίνωση Α είναι δυνατόν να προκληθεί από ανεπαρκή πρόσληψη βιταμίνης D, καθώς και από τη μη κατανάλωση τροφών που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ασβεστίου, όπως το γάλα και τα προϊόντα του. 
Βιταμίνη Ε. 
Κύρια πηγή της βιταμίνης Ε είναι τα φυτικά λίπη. 
Οι ημερήσιες ανάγκες για τον άνθρωπο δεν είναι γνωστές με ακρίβεια. 
Σε βρέφη μικρού βάρους γέννησης έχει περιγραφεί αιμολυτική αναιμία, που αναστέλλεται με τη χορήγηση βιταμίνης Ε. 
Τελευταία χρησιμοποιείται για την πρόληψη της νόσου οπισθοφακικής ινοπλασίας των προώρων, καθώς και για την πρόληψη εγκεφαλικών αιμορραγιών σε πρόωρα με πολύ μικρό βάρος γέννησης. 
Βιταμίνη Κ
Υπάρχουν δύο είδη της βιταμίνης Κ: η Κ1, η οποία βρίσκεται κυρίως στα πράσινα λαχανικά, και η Κ2, η οποία συντίθεται από την εντερική χλωρίδα. 
Σε περιπτώσεις σοβαρής έλλειψης βιταμίνης Κ, εκδηλώνονται αιμορραγίες σε διάφορα ενδοκοιλιακά όργανα, στον εγκέφαλο κ.ά. 
Ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ μπορεί επίσης να αναπτυχθεί μετά τη νεογνική ηλικία σε περιπτώσεις κακής απορρόφησης του λίπους, όπως στον αποφρακτικό ίκτερο, καθώς και σε περιπτώσεις καταστροφής της εντερικής χλωρίδας, που μπορεί να συμβεί έπειτα από παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών. 
ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ 
Στις υδατοδιαλυτές ανήκουν αυτές που μπορούν να διαλύονται και να μεταφέρονται σε νερό. Αυτές είναι η βιταμίνη C και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, νιασίνη, πυριδοξίνη, παντοθενικό οξύ, φυλλικό οξύ και βιοτίνη). 
Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν έχουν την δυνατότητα αποθήκευσης στον ανθρώπινο οργανισμό, με συνέπεια τα συμπτώματα έλλειψης να παρουσιάζονται σε μικρό χρονικό διάστημα. 
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Συμπλέμγατος Β : 
Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα βιταμινών, βιολογικά ομοίων μεταξύ τους. Αποτελούν μέρος των πιο πολύπλοκων ενζυματικών μηχανισμών που ρυθμίζουν τη ζωή στους ζώντες οργανισμούς. 
Στο σύμπλεγμα Β ξεχωρίζουμε τις ομάδες Β1, Β2, Β3, Β6, Β12 και ΡΡ. 
Έπειτα το σύμπλεγμα Β με τις ομάδες Η είναι ο πιο δυναμικός συνδυασμός, γιατί καθορίζει τη λειτουργία των βιταμινών στον οργανισμό. 
Β1 : δημητριακά, πίτουρο, μαγιά μπύρας. 
Β2 : σχεδόν σ΄ όλες τις τροφές. 
Β3,Β6, Β12 : εμφανίζονται σχεδόν σ΄ όλες τις τροφές και συνθέτονται στον οργανισμό, με χημικούς μηχανισμούς, αρκετά πολύπλοκους. 
Η λειτουργία τους παίζει καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη και την προστασία πολλών οργάνων. 
Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη). 
Περιέχεται κυρίως στη βύνη, στο γάλα και στα δημητριακά. Συμμετέχει ως συνένζυμο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων. 
Είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της ουσίας "ακετυλοχολίνη", της οποίας η έλλειψη συνδέεται με νευρολογικές διαταραχές. 
Η μακροχρόνια έλλειψη της βιταμίνης Β1 προκαλεί τη νόσο beri-beri, που χαρακτηρίζεται από περιφερειακή νευρίτιδα, οιδήματα και καρδιακή ανεπάρκεια. 
Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη). 
Συμμετέχει στις οξειδωτικές αντιδράσεις του κυττάρου. 
Περιέχεται κυρίως στα πράσινα λαχανικά, το γάλα και το αβγό. 
Η έλλειψή της εκδηλώνεται με φωτοφοβία, δακρύρροια, γλωσσίτιδα, γωνιακή χειλίτιδα, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα κ.ά. Νιασίνη. Βρίσκεται κυρίως στο γάλα, το κρέας και τα πράσινα λαχανικά. 
Σε περιπτώσεις αβιταμίνωσης εμφανίζεται πελάγρα, η οποία εκδηλώνεται με φωτοευαίσθητο ερύθημα στο πρόσωπο και τα ακάλυπτα μέρη των άκρων, διάρροια, στοματίτιδα, γλωσσίτιδα, κατάθλιψη, αϋπνία και παραλήρημα. 
Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη). 
Βρίσκεται κυρίως στο γάλα, το κρέας και τα δημητριακά. 
Αποτελεί συστατικό των συνενζύμων τα οποία συμμετέχουν στο μεταβολισμό των αμινοξέων. 
Η ανεπάρκειά της προκαλεί στα νεογνά και τα βρέφη ανησυχία, σπασμούς και υπόχρωμη αναιμία, ενώ σε ενήλικους ασθενείς, κατά τη διάρκεια θεραπείας με ισονιαζίδη, περιφερειακή νευρίτιδα. 
Πρόσφατα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπεροξαλουρίας, με πολύ καλά αποτελέσματα. Βιταμίνη Β12 (κυανοκοβαλαμίνη). Περιέχεται αποκλειστικά στις ζωικές τροφές. 
Μετέχει στη σύνθεση των πρωτεϊνών του πυρήνα των κυττάρων. 
Η αβιταμίνωση Β12 εκδηλώνεται με μεγαλοβλαστική αναιμία και νευρολογική συνδρομή. 
Φυλλικό οξύ. 
Περιέχεται στα μη αποφλοιωμένα δημητριακά, στις ζωικές τροφές και στο μητρικό και αγελαδινό γάλα. 
Το γάλα της κατσίκας στερείται φυλλικού οξέος και γι' αυτό η αποκλειστική διατροφή βρεφών με γάλα κατσίκας προκαλεί αβιταμίνωση από φυλλικό οξύ. 
Το φυλλικό οξύ μετέχει στη διαδικασία ωρίμανσης και πολλαπλασιασμού των κυττάρων. 
Η ανεπάρκεια του φυλλικού οξέος προκαλεί μεγαλοβλαστική αναιμία, που συνοδεύεται από πυρετό, γαστρεντερικές διατραχές και αύξηση των ορίων του ήπατος και του σπλήνα. Βιοτίνη (Βιταμίνη Η). 
Συντίθεται από την εντερική χλωρίδα και περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα στη ζύμη, στα αβγά και στο γάλα της αγελάδας. 
Βιταμίνη C. 
Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) συμμετέχει σε πολλά ενζυμικά συστήματα και είναι απόλυτα απαραίτητη για το σχηματισμό και τη διατήρηση του κολλαγόνου. 
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και κυρίως ο χυμός του λεμονιού και του πορτοκαλιού. Καταστρέφεται με το βρασμό. 
Ο άνθρωπος, σε αντίθεση με όλα τα άλλα θηλαστικά, δεν συνθέτει βιταμίνη C. Η έλλειψη της βιταμίνης C προκαλεί σκορβούτο, που εμφανίζεται κλινικά με ανησυχία, πετεχιώδες εξάνθημα, υπερτροφία και αιμορραγία των ούλων και υποπεριοστικές αιμορραγίες, κυρίως των κάτω άκρων, που εκδηλώνονται με έντονο πόνο κατά την κίνηση. 
Οι αιμορραγίες αυτές, οι οποίες αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό της νόσου, οφείλονται στην αδυναμία παραγωγής και διατήρησης του κολλαγόνου του τοιχώματος των τριχοειδών. 
Η διάγνωση γίνεται από το ιστορικό της διατροφής, την κλινική εικόνα (αιμορραγίες, οστικά άλγη) και τον προσδιορισμό του ασκορβικού οξέος στο αίμα. Η ημερήσια χορήγηση 100-200mg ασκορβικού οξέος αρκεί για τη γρήγορη υποχώρηση των συμπτωμάτων. 





https://ygeiaerwtaspsyxikhygeia.blogspot.com/-  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα