Στην ελληνική
παραδοσιακή κουζίνα βρίσκει κανείς πολλά και διαφορετικά είδη πίττας, τα
οποία ποικίλουν ανά γεωγραφικό διαμέρισμα. Εκφράζοντας απόλυτα το
ελληνικό γαστρονομικό πνεύμα της απλότητας, οι πίτες είναι γευστικά
αριστουργήματα από λιτά υλικά που συνδυάζουν την σοφία της μαγειρικής
οικονομίας με την υψηλή γαστρονομία. Αποτελούν κάποιες φορές το
απαραίτητο συνοδευτικό του πλούσιου τραπεζιού ή ένα γευστικό και υγιεινό
σνακ μέσα στην ημέρα!
Όλα γίνονται Πίττα! Εκτός από παραλλαγές στο φύλλο, η ποικιλία της γέμισης μιας πίτας δεν έχει όρια!
~ Υλικά:
Για 11 φύλλα:
1 κιλό αλεύρι
½ φλιτζανάκι λάδι
λίγο αλάτι
νερό όσο πάρει
~ Για τη γέμιση:
1 ½ κιλό μελιτζάνες
1 κιλό κρεμμύδια ξερά
1 φλιτζάνι τραχανά
1 φλιτζάνι λάδι
4 αυγά
αλάτι
~ Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το φύλλο όπως στην παραδοσιακή τυρόπιτα.
Για τη γέμιση:
Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρούς κύβους. Σε κατσαρόλα
τσιγαρίζουμε στο λάδι τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, προσθέτουμε το αλάτι,
ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, στο
νερό που θα βγάλουν, για 15 λεπτά. Κατόπιν, ρίχνουμε τον τραχανά και
κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα
και το πιπέρι και ανακατεύουμε.
Σε ταψί
στρώνουμε 3 από τα φύλλα που ανοίξαμε και απλώνουμε το ¼ της γέμισης.
Σκεπάζουμε τη γέμιση με 2 φύλλα λαδώνοντας το πρώτο. Επαναλαμβάνουμε τη
διαδικασία άλλες τρεις φορές. Λαδώνουμε το τελευταίο φύλλο και το
χαράζουμε ελαφρά με μυτερό μαχαίρι σε κομμάτια.
Ραντίζουμε την πίτα με λίγο νερό και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Από το Εδεσματολόγιον Θεσσαλίας
https://ygeiaerwtaspsyxikhygeia.blogspot.com/
- Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του
περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει
ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που
ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση
της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων,
παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι
απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς
απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’
οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.