Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Ασθένειες και θεραπεία μέσω βοτάνων [μέρος 16] / Diseases and herbal treatment [part 16] / Malattie e cure erboristiche [parte 16]

 

 Βότανα που καταπολεμούν τον ιό της γρίπης - Healthia


Κυστίτιδα
Το θεραπευτικό τρόφιμο: Μύρτιλα
Πώς δρουν
Πέρα από τα κράνμπερι, που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι μειώνουν τον κίνδυνο μολύνσεων του ουροποιητικού, οι ειδικοί θεωρούν βοηθητικά σε περιπτώσεις κυστίτιδας και τα μύρτιλα, χάρη στις αντισηπτικές τους ιδιότητες.
Στην πράξη
Μπορούμε να αναζητήσουμε τρόπους να τα εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Μια καλή ιδέα για πρωινό π.χ. είναι να προσθέσουμε μια χούφτα μύρτιλα στα δημητριακά μας.
Λαδανιά
Αντιφλεγμονώδες αιθέριο έλαιο
Αυτοφυής χαμηλός θάμνος, με ροζ άνθη. Τα φύλλα και οι βλαστοί της εκκρίνουν το λάβδανο, που περιέχει αιθέριο έλαιο και έχει αντιφλεγμονώδη και αντιδιαρροϊκή δράση, είναι σπασμολυτικό, αποχρεμπτικό και αντικαταρροϊκό. Εχει καταπραϋντικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την αϋπνία και τον πονόδοντο.
Από το λάδανο στο φάρμακο!
Λάμιο
Για την αϋπνία και τις νευρώσεις
Φυτρώνει κοντά σε κήπους και φράχτες ή καλλιεργείται με σπόρο. Τα φύλλα του μοιάζουν με εκείνα της τσουκνίδας, ενώ τα άνθη του είναι λευκά. Είναι τονωτικό, αντιφλεγμονώδες, αιμοστατικό, αντικαταρροϊκό και αποχρεμπτικό, ενώ χορηγείται κατά της αϋπνίας και της νεύρωσης.
Λάππα (Κολλιτσίδα)
Καθαρίζει το αίμα, διώχνει τις πέτρες από τους νεφρούς
Φυτρώνει στις άκρες των δρόμων. Εχει μακριές ρίζες, χνουδωτά φύλλα με σχήμα καρδιάς και μπλε άνθη, τα οποία βγαίνουν από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Καθαρίζει το αίμα και χρησιμοποιείται κατά της αρθρίτιδας, της πέτρας στους νεφρούς και τη θεραπεία δερματικών παθήσεων. Το λάδι της ρίζας θεραπεύει την πιτυρίδα και τη φαγούρα, ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση ενοχλήσεων από το στομάχι και το έντερο, την αρθρίτιδα και τις ρευματικές παθήσεις. Εχει, επίσης, διουρητική δράση.
Λάχανο
Χορηγείται για την αϋπνία, το άγχος και την κατάθλιψη
Γνωστό από τις σαλάτες, έχει την ιδιότητα να καθαρίζει το αίμα και τους νεφρούς. Χορηγείται για την αϋπνία, το άγχος, την κατάθλιψη, τη χρόνια κόπωση και γενικά για τις νευρολογικές διαταραχές. Οταν καταναλώνεται ωμό, αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα και τη μέθη. Ζουμί από βρασμένα λάχανα ωφελεί ανθρώπους με βήχα και από ωμά λάχανα από το έλκος του στομάχου, τον διαβήτη και την αϋπνία. Είναι, επίσης, διουρητικό και χορηγείται κατά της δυσκοιλιότητας.
Λεβάντα
Για εγκαύματα και τσιμπήματα
Μικρός θάμνος, το έλαιο του οποίου χορηγείται κατά των εγκαυμάτων και των τσιμπημάτων από έντομα. Είναι, επίσης, ελαφρά υπνωτικό, ηρεμιστικό, αντιμικρο­βιακό, τονωτικό, αντιβηχικό, ενώ έχει δράση κατά της γρίπης και του κοκίτη. Εχει ευεργε­τική δράση στα ούλα, στις πληγές και χορηγείται κατά του τυμπανισμού, της διάρροιας και προβλημάτων από νευρικό στομάχι.
Είναι ευεργετική ενάντια στον βήχα, το άσθμα και τη γρίπη.
Λεμονιά
Θαυματουργός καρπός
Ενα από τα πιο γνωστά οικιακά δένδρα στην Ελλάδα. Ο καρπός της ενισχύει τον οργανισμό, ο χυμός του λεμονιού είναι αντισηπτικός και αντιβακτηριδιακός. Χρησιμοποιείται για το άσθμα, το βήχα, το κρυολόγημα, διαλύει τις πέτρες στους νεφρούς και προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρυνση. Ελέγχει την αρτηριακή πίεση, τη διφθερίτιδα, τον ίκτερο και τη στηθάγχη.
Λεύκα
Αλοιφή για πόνους - πληγές
Ανθίζει τον Μάρτιο και Απρίλιο και περιέχει μία σειρά από χρήσιμες ουσίες, στα μπουμπούκια, τη φλούδα και τα φύλλα της. Με έγχυμα από τα μπουμπούκια τους αντιμετωπίζονται οι αιμορροΐδες, είναι αποχρεμπτικά και διουρητικά. Παράγεται, επίσης, μια αλοιφή, με την οποία αντιμετωπίζονται οι πόνοι από πληγές. Από τη φλούδα, παράγεται μια σκόνη, η οποία έχει διουρητική, τονωτική και αντιπυρετική δράση, ενώ χρησιμοποιείται και κατά της γονόρροιας και της βλεννόρροιας. Ο καρπός της χορηγείται για τη νεύρωση του στομάχου, τα μάτια της για την αρθρίτιδα και τις παθήσεις του ουροποιητικού.
Λευκαγκάθι
Βοηθά τη χρόνια δυσκοιλιότητα
Είναι βότανο που βοηθά στη χρόνια δυσκοιλιότητα, καθώς οι καρποί του είναι καθαρτικοί και διουρητικοί. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ενοχλήσεων του πεπτικού σωλήνα, των ρευματισμών και της αρθρίτιδας, ενώ θεραπεύει την υδροπεκία και τα δερματικά εξανθήματα. Ταυτόχρονα, οι καρποί του βοηθούν τη χολή.
Λινάρι
Καθαρτικοί οι σπόροι του
Οι σπόροι του είναι καθαρτικοί και μαλακτικοί και χρησιμοποιούνται με ζεστά καταπλάσματα. Το λινάρι είναι επίσης ελαφρά διουρητικό. Το τσάι του συνίσταται στις παθήσεις φλογώσεων της κοιλιάς και στις ασθένειες των νεφρών, της κύστης, των λειχήνων και κατά των πόνων του συκωτιού και της χολής. Το μείγμα λινόλαδου και κόκκινου κρασιού θεωρείται επουλωτικό των πληγών.
Λομπέλια
Για τη δύσπνοια και το άσθμα
Είναι αποχρεμπτικό και σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει εμετό. Συγκαταλέγεται στα βότανα που χρησιμοποιούνται κατά της δύσπνοιας, του άσθματος και του κοκκίτη. Επίσης λειτουργεί καταπραϋντικά και δρα κατά της κράμπας του στομαχιού και της πνευμονίας. Χρησιμοποιούνται κυρίως οι σπόροι, η ρίζα του αλλά και τα φύλλα.
Λουίζα
"Τσάι" για το αδυνάτισμα
Εχει χαρακτηριστική μυρωδιά λεμονιού και το τσάι της ενισχύει το αδυνάτισμα του σώματος. Η λουίζα είναι φυτό τονωτικό, στομαχικό, αντιπυρετικό, εφιδρωτικό και αντισπασμωδικό. Επίσης, δρα καταπραϋντικά για τους βρόγχους και τη ρινική κοιλότητα. Σταματά τη διάρροια και την αιμορραγία. Το κατάπλασμά της καταπολεμά τους νευρόπονους και ιδιαίτερα τους νευρικούς πονοκεφάλους και τους πόνους των αυτιών.
Από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Λυκίσκος
Χωνευτικό και διουρητικό
Είναι χωνευτικός, με πικρή γεύση, τονώνει τον οργανισμό και προκαλεί διούρηση. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ανορεξίας και δυσπεψίας. Θεωρείται ότι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού σε περιπτώσεις καρκίνου και δρα κατά του πριαπισμού. Στις κατάλληλες δόσεις είναι σκωληκοκτόνος και έχει καρδιοτονωτικές ιδιότητες, ενώ σε μεγάλες δόσεις λειτουργεί ως ναρκωτικό και έχει αντί-αφροδισιακά αποτελέσματα.
Λυκοπόδιο
Ανακουφίζει από τις κράμπες
Βοηθά όσους πάσχουν από ρευματισμούς και παραμορφωτική αρθρίτιδα. Αντιμετωπίζει τη χρόνια δυσκοιλιότητα και τις αιμορροΐδες. Είναι ωφέλιμο στο ουροποιητικό και το γεννητικό σύστημα, καταπολεμά τις πέτρες στο νεφρό, τις φλεγμονές και τις σκληρύνσεις των όρχεων. Ανακουφίζει από τις κράμπες στα πόδια, ενώ ενισχύει τον οργανισμό σε περιπτώσεις ηπατίτιδας, κίρρωσης του ήπατος και της νυχτερινής δύσπνοιας που τη συνοδεύει.
Λευκόρροια Αγριμόνια, αχιλλαία, βάλσαμο,βελανιδιά, ερυθραία, θυμάρι,ιτιά, καρυδιά, φασκομηλιά
Λουμπάγκο Ερίγκερο, θυμάρι, φλαμουριά.
Λαρυγγίτιδα: σκόρδο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, σύκο, λεμόνι, μέλι, φασκόμηλο, σέλινο (σέλερι).
Για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα μιας λαρυγγίτιδας, ρίξτε 50 γραμμάρια λουλούδια λεβάντας (Lavandula Αugustifolia) σε 1 λίτρο βραστό νερό και αφήστε τα 15 λεπτά. Όταν υποφέρετε από λαρυγγίτιδα, πίνετε 3 φλιτζάνια τη μέρα από αυτό το αφέψημα με όσο μέλι θέλετε. Tο αποτέλεσμα θα είναι ακόμα καλύτερο αν το πίνετε όσο πιο ζεστό μπορείτε.
Λειχήνες
Αν έχετε την τάση να εμφανίζετε λειχήνες στο πρόσωπό σας, δηλαδή κόκκινα, ξερά και τραχιά στίγματα στα μάγουλα, το σαγόνι και τη μύτη, είναι χρήσιμο να ξέρετε ότι στην κουζίνα σας υπάρχει ένα φυσικό συστατικό που μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε εύκολα το πρόβλημά σας: Το άμυλο που περιέχεται στις πατάτες. Μόλις εμφανιστούν οι λειχήνες, κόψτε μια φέτα ωμής πατάτας και τρίψτε τους με αυτήν. Επαναλαμβάνοντας 2-3 φορές καθημερινά τη διαδικασία, θα δείτε τους λειχήνες να «σβήνουν», λόγω της καταπραϋντικής και μαλακτικής επίδρασης που έχει το άμυλο τής πατάτας.
Λόξυγκας
Πάγος
Aν θέλετε να σταματήσετε έναν επίμονο και ενοχλητικό λόξυγκα, βάλτε δύο παγάκια σε μια γάζα και τοποθετήστε τα πάνω στον αφαλό σας. O λόξυγκας προκαλείται από τον σπασμό τού φρενικού νεύρου, που ελέγχει την κίνηση τού ηλιακού πλέγματος και βρίσκεται στον αφαλό. Mε το κρύο, το νεύρο θα χαλαρώσει και ο λόξυγκας θα σταματήσει. Aν ξαναρχίσει, επαναλάβετε τη διαδικασία μία ακόμα φορά. Εναλλακτικά, Ο βασανιστικός λόξυγκας μπορεί να σάς περάσει κι αν καταπιείτε ένα μικρό παγάκι. Φροντίστε όμως προηγουμένως να το βάλετε κάτω από τη βρύση για να μικρύνει αρκετά και να είναι στρογγυλό, χωρίς γωνίες. Άλλη λύση είναι να κρατήσετε την αναπνοή σας για 10-15 δευτερόλεπτα. Τέλος, μια λύση είναι να βάλετε στο στόμα σας μια μεγάλη γουλιά νερό και να κάνετε επίκυψη, σαν να προσπαθείτε να φτάσετε με τα χέρια σας στα ακροδάχτυλα των ποδιών σας. Όταν έχετε σκύψει αρκετά, τότε καταπίνετε.
Ζάχαρη
Ο λόξυγκας προκύπτει από δυσλειτουργία στο διάφραγμα τού οργανισμού. Εκεί εστιάζει η ζάχαρη ώστε να πάψουν οι μυς στο διάφραγμα να προκαλούν το πρόβλημα. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμα βρει γιατί η ζάχαρη κάνει τόσο καλό στον λόξυγκα! Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι αποδοτικό.

Μαγικά βοτάνια

Ρίζες και φυτά που αποτελούν φυσικό οπλοστάσιο κατά των ιώσεων αλλά θέλουν προσοχή. Καταφεύγετε σε εξαντλητικές δίαιτες; Έχετε συνηθίσει τον οργανισμό σας σε λίπη; Ανήκετε στην ομάδα… υψηλού κινδύνου για ιώσεις και λοιμώξεις, τώρα που ο καιρός «κρυώνει» και τα μακρυμάνικα βγαίνουν από τη ντουλάπα;  Η σωστή διατροφή αποτελεί - διαχρονικά - σημαντικό παράγοντα για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Βότανα, ρίζες και φυτά, της ελληνικής υπαίθρου και όχι μόνον, συγκαταλέγονται από καιρό στο φυσικό αυτό οπλοστάσιο, πωλούμενα σε φαρμακεία και εξειδικευμένα καταστήματα. Astragalus Ganoderma Ginseng Εχινάκεια Γλυκόριζα Πρόπολη Schisandra Σπιρουλίνα Φασκόμηλο (Είναι στην αλφαβητική σειρά)
Μαϊντανός
Δίνει στον οργανισμό πολλές βιταμίνες
Θεωρείται ένα από τα "θαυματουργά" βότανα της φύσης. Παρέχει στον οργανισμό άφθονες και εξαιρετικά δραστικές βιταμίνες εφόσον καταναλωθεί φρέσκος. Δρα κατά της υπέρτασης και ως αντισηπτικό του αίματος. Το έγχυμά του είναι εφιδρωτικό και διουρητικό. Καταπολεμά την πέτρα στο νεφρό, είναι χωνευτικός, συνίσταται κατά του ικτέρου, κατά της υδρωπεκίας και για τη διευκόλυνση του ανοίγματος ορισμένων εξανθημάτων. Αντιμετωπίζει τη διάρροια, οι σπόροι του καθαρίζουν τα έντερα από τα αέρια και παράλληλα είναι εμμηναγωγοί. Είναι χρήσιμο κατά της κυτταρίτιδας και χαρίζει καθαρό και φωτεινό δέρμα. Καταπολεμά τα αποστήματα, τα φύλλα του είναι μαλακτικά και ο χυμός του αντιπυρετικός. Ο μαϊντανός είναι ευεργετικός για το συκώτι και τις πνευμονικές παθήσεις, τα φύλλα του επί των μαστών διευκολύνουν τη ροή του γάλακτος. Ο χυμός του μαϊντανού αναμεμειγμένος με οινόπνευμα χρησιμοποιείται για εντριβές στις νευραλγίες, ενώ τα καταπλάσματά του καταπολεμούν τους πόνους των αυτιών. Δεν πρέπει να καταναλώνεται από εγκύους.
Μαντζουράνα
Για τον βήχα και τις αμυγδαλές
Βοηθά το αναπνευστικό σύστημα ως αποχρεμπτικό, είναι ευεργετική για τον νευρικό βήχα, τις αμυγδαλές, τη βρογχίτιδα και το άσθμα. Καταπραΰνει τους στομαχόπονους, σταματά τους εμετούς, διεγείρει το συκώτι και τη σπλήνα. Βοηθά στη χώνευση. Δρα ως ηρεμιστικό και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ημικρανίας, νευρασθένειας, άγχους, ψυχικών νόσων αλλά και για αϋπνίες ή ιλίγγους.
Μάραθος
Προστατεύει από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος
Οι σπόροι του εξαφανίζουν τα αέρια της κοιλιάς. Το αφέψημά του είναι διουρητικό και η χρήση του έχει αποδειχθεί ευεργετική για τα μαλλιά και το γηρασμένο δέρμα. Τα φύλλα μάραθου συμβάλλουν στην πέψη των λιπαρών ουσιών και κατ’ επέκταση στο αδυνάτισμα ενώ υποβοηθούν στη ροή του γάλακτος. Το τσάι του μαλάθρου με μέλι συνίσταται κατά των ρυτίδων και το απόσταγμά του σε συνδυασμό με μαϊδανό και δυόσμο χρησιμοποιούνταν παλαιότερα κατά των πόνων των ματιών. Θεραπεύει την άμμο και την πέτρα στα νεφρά, προφυλάσσει από τη γρίπη και τις ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.
Μαρούλι
Ωφέλιμο για το νευρικό σύστημα
Εχει ναρκωτικές ιδιότητες και είναι κατευναστικό του βήχα και των νεύρων. Κατά τον Διοσκουρίδη κατευνάζει τη λαγνεία. Ωφελεί στο νευρικό σύστημα και το συκώτι και δρα κατά του ικτέρου. Μετριάζει τους παλμούς της καρδιάς, χρησιμοποιείται κατά της νευραλγίας των εντέρων, της βρογχίτιδας, της γρίπης και των ρευματισμών. Κατά την ιατρική είναι αναφροδισιακό.
Μαρρούβιο
Διεγερτικό -αντιπυρετικό
Χρησιμοποιείται ολόκληρο το φυτό ως διεγερτικό και αντιπυρετικό. Το οινοπνευματικό εκχύλισμα του φυτού λαμβάνεται αντί του κινίνου. Εχει αποχρεμπτικές ιδιότητες, είναι αντιβηχικό και αντισπασμωδικό. Το αφέψημά του είναι τονωτικό αλλά σε μεγάλη ποσότητα λειτουργεί ως καθαρτικό.
Μελίλωτος
Αντισπασμωδικό, αντισηπτικό
Είναι βότανο καταπραϋντικό, αντισπασμωδικό και κατά των αερίων. Χρησιμοποιείται κατά των κολικών, σταματά το αίμα, προκαλεί αντισηψία και επουλώνει τις πληγές. Επίσης θεωρείται ότι θεραπεύει τον βήχα. Βρασμένος συνίσταται κατά των πρηξιμάτων με φλόγωση. Το αφέψημά του βοηθά στην επεφυκίτιδα και το ερύθημα του δέρματος. Ο χυμός του μελίλωτου χρησιμεύει κατά του καταρράκτη.
Μελισσόχορτο
Ενισχύει τη μακροζωΐα
Είναι το φυτό που θεωρείται ότι απομακρύνει το γήρας, θεραπεύει την ανικανότητα και ενισχύει τη μακροζωία. Χρησιμοποιείται κατά των δηλητηριωδών τσιμπημάτων ενώ το κατάπλασμά του απομακρύνει τους πόνους των αρθρώσεων. Ανακουφίζει από τους πόνους της δυσεντερίας και δρα κατά του βόμβου των αυτιών. Αντιμετωπίζει τις στομαχικές ξινίλες, τη δυσπεψία και του οδοντόπονου ενώ συμβάλλει στη βελτίωση της δυσώδους αναπνοής.
Μελιτζάνα
Βοηθά και στις αιμορροΐδες
Θεωρείται κατάλληλη για καχεκτικούς οργανισμούς. Το κοτσάνι της βοηθά στις αιμορροΐδες ενώ είναι διουρητική και ευκοίλια. Κατάπλασμα από τα φύλλα της μελιτζάνας έχει μαλακτικές ιδιότητες και επουλώνει φλεγμονές, εγκαύματα και καλόγερους.
Μενεξές
Διουρητικό - αποχρεμπτικό
Το αφέψημά του είναι διουρητικό, αποχρεμπτικό και βοηθά να σταματήσει ο βήχας και άλλοι ερεθισμοί του αναπνευστικού συστήματος όπως το άσθμα και ο κοκίτης. Είναι δροσιστικό σε εμπύρετες καταστάσεις, ενώ θεωρείται ότι λειτουργεί ως ήπιο ηρεμιστικό σε περιπτώσει άγχους και αϋπνίας. Ο μενεξές είναι ανθελμινθικός, θεραπεύει την πέτρα στα νεφρά, ανακουφίζει από τον πόνο και τον τυμπανισμό.
Μέντα
Συστήνεται και για την καταρροή
Η μέντα είναι σπασμολυτική, χωνευτική, που ενισχύει την παραγωγή της χολής και τη λειτουργία του συκωτιού. Θεωρείται διεγερτική και σε μεγάλες ποσότητες αφροδισιακή, ενώ συστήνεται κατά της καταρροής, των ρευματισμών και δυσμηνόρροιας, κατά της εντερίτιδας και της πέτρας στο νεφρό και τη χολή. Επίσης θεωρείται βότανο κατά της ασφυξίας.
Μερκουριάλις
Υπνωτικό και μαλακτικό
Πρόκειται για βότανο που λειτουργεί ως δραστικό ευκοίλιο ενώ είναι, επίσης, υπνωτικό. Είναι διουρητικό και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις υδρωπικίας. Καταναλώνεται με τη μορφή αφεψήματος ενώ το κατάπλασμα που φτιάχνεται από τα φύλλα του έχει μαλακτικές ιδιότητες.
Μηδική
Πλούσιο σε ασβέστιο
Βοηθά στην παραγωγή γάλακτος για τον θηλασμό. Περιέχει ασβέστιο που ωφελεί τα κόκαλα και τα δόντια. Θεωρείται καθαρτική του αίματος και βοηθητική στην αναιμία, την αρτηριοσκλήρυνση, τους ρευματισμούς, τις νευραλγίες, την αϋπνία, τον ίκτερο, τον προστάτη και τη δυσκοιλιότητα.
Μηλιά
Αποτοξινώνει τον οργανισμό
Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές διαλυτών ινών. Τα μήλα είναι στυπτικά, δρουν κατά των εντερικών διαταραχών, διεγείρουν την πεπτική λειτουργία και βοηθούν στη λειτουργία των νεφρών και του συκωτιού. Ωφελούν τον οργανισμό σε περιπτώσεις ρευματισμών και αρθρίτιδας, εκζεμάτων, αιμορροΐδων και αρτηριοσκλήρυνσης, ενώ ο χυμός από βρασμένα μήλα καταπολεμά τον βήχα, τον πονόλαιμο και την ουροδόχο κύστη.
Τα μήλα είναι στυπτικά, δρουν κατά των εντερικών διαταραχών, διεγείρουν την πεπτική λειτουργία και βοηθούν στη λειτουργία των νεφρών και του συκωτιού. Ωφελούν τον οργανισμό σε περιπτώσεις ρευματισμών και αρθρίτιδας, εκζεμάτων, αιμορροΐδων και αρτηριοσκλήρυνσης, ενώ ο χυμός από βρασμένα μήλα καταπολεμά τον βήχα, τον πονόλαιμο και την ουροδόχο κύστη.
Μηνύανθος
Ευεργετικά τα φύλλα για τα ούλα
Είναι φυτό εμμηναγωγό, που ανοίγει την όρεξη και τονώνει τον οργανισμό. Τα φύλλα του είναι ευεργετικά για τα ούλα και για εξογκωμένους αδένες, όπως οι μαγουλάδες. Είναι αντιπυρετικό, τονωτικό του στομαχιού και καταπραϋντικό των νεύρων. Παράλληλα, αντιμετωπίζει τις κράμπες και τους πόνους του στομαχιού και ανακουφίζει από τους κολικούς με αέρα. Ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος.
Μολόχα
Θεραπεύει και τον βήχα
Μαλακτικό και αποχρεμπτικό το τσάι που παρασκευάζεται από φύλλα και άνθη μολόχας θεραπεύει και τον βήχα. Παράλληλα, καταπραΰνει τις φλογώσεις του αναπνευστικού συστήματος ενώ με τη μορφή καταπλάσματος μαλακώνει τους κάλους στα πόδια. Ποδόλουτρο από το ζουμί ξεκουράζει τα κάτω άκρα.
Μπάμια
"Καίει" το λίπος
Θεραπεύει τους αρθριτικούς πόνους και συνιστάται ως ιδανική για τους παχύσαρκους, καθώς δημιουργούν τις προϋποθέσεις για το κάψιμο λίπους. Βοηθά στην αντιμετώπιση της καταρροής του αναπνευστικού συστήματος και των παθήσεων της ουροδόχου κύστης. Οι μπάμιες θεωρούνται, επίσης, μαλακτικές. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνη C.
Μπέλλα
Αντισηπτικό και για τα έλκη
Είναι καλλωπιστικό φυτό με αξιόλογες θεραπευτικές ιδιότητες. Το τσάι του δρα κατά των φλογώσεων και των εσωτερικών πληγών, ενώ η εξωτερική χρήση του με πλύσεις συμβάλλει στην αντισηψία πληγών, κοψιμάτων και ελκών. Χρησιμοποιείται, επίσης, και για πλύσεις των γεννητικών οργάνων.
Μπελαντόνα
Τοξικό αλλά καταπραϋντικό
Η εσωτερική χρήση της καταπραΰνει το νευρικό σύστημα, θεραπεύει τους πόνους και καταπολεμά τους σπασμούς. Δρα κατά της νυκτερινής ακράτειας των ούρων, κατά της σπερματόρροιας, των κολικών, των στομαχικών πόνων, των αιμορροΐδων και της δυσκοιλιότητας. Θεωρείται ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση του άσθματος, του κοκίτη και της επιληψίας και ότι αντιμετωπίζει τη ρινοβρογχική καταρροή. Λόγω της τοξικότητάς του θα πρέπει να καταναλώνεται μόνο κατόπιν ιατρικής συμβουλής.
Μπετούλα
Χωνευτικό και για δερματικά
Δρα κατά του αρθρίτη. Είναι καλό διουρητικό. Το τσάι που παρασκευάζεται από τα φύλλα της θεωρείται χωνευτικό και τονωτικό. Οταν χρησιμοποιείται για πλύσεις είναι κατά των δερματικών παθήσεων. Μικρή ποσότητα τσαγιού από μπετούλα διαλυμένη σε 1 λίτρο νερό έχει καθαρτικές, διεγερτικές και ορεκτικές ιδιότητες και αντιμετωπίζει τους πόνους στα νεφρά. Η ρίζα της θεωρείται αντιρευματική και αντιπυρετική.
Μπολντέα
Για τις παθήσεις του ήπατος
Τα φύλλα της μπολντέας, η οποία είναι βότανο της Χιλής, χρησιμοποιούνται κατά των παθήσεων του ήπατος. Είναι γενικό διεγερτικό και τονώνει την πέψη. Επίσης, έχει ελαφρώς υπνωτικές ιδιότητες. Συνίσταται σε περιπτώσεις ανάρρωσης από βαριές ασθένειες.
Μποράντζα
Αντιβηχικό το έκχυμά του
Μαλακτική και καταπραϋντική, εφιδρωτική και διουρητική και κατά συνέπεια πολύτιμη σε περιπτώσεις ρευματισμών. Το έγχυμα της μποράντζας χρησιμοποιείται ως αντιβηχικό και επιδρά ευνοϊκά στο κρυολόγημα, την πνευμονία και τη βρογχίτιδα. Σε περιπτώσεις αρθρίτιδας χρησιμοποιείται κατάπλασμα από τα φύλλα του βοτάνου.
Μπρόκολο
Προλαμβάνει τον καρκίνο
Θεωρείται όπλο για την πρόληψη του καρκίνου χάρη στην ουσία σουλφοραφάνη που περιέχει. Εκτός από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες το μπρόκολο είναι ευεργετικό για τα μάτια, τα μαλλιά και το δέρμα χάρη στην καροτίνη του. Περιέχει, επίσης, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, θείο, κάλιο, φολικό οξύ, βιταμίνες A, B και C.
Μυγκέ
Καρδιοτονωτικό και διουρητικό
Είναι το πιο ισχυρό καρδιοτονωτικό. Σταματά τους σπασμούς και είναι διουρητικό. Χρησιμοποιείται κατά της ημικρανίας και της επιληψίας, ενώ βοηθά στη χρόνια καταρροή των ματιών και των αυτιών. Προκαλεί εμετό, δρα κατά της παχυσαρκίας και της υδρωπικίας ενώ ενισχύει και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η χρήση του δεν είναι διαδεδομένη γιατί είναι δηλητηριώδες.
Μύρτιλλο
Ιδανικό για τη διάρροια
Σταματά το αίμα, είναι απολυμαντικό και θεωρείται ιδανικό φάρμακο κατά της διάρροιας. Ρυθμίζει τη λειτουργία των αδένων και καταπολεμά την καταρροή του στομαχιού και των εντέρων ενώ ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και των παθήσεων του λαιμού. Καταπολεμά τις φλεγμονές και συγκαταλέγεται στα υπογλυκαιμικά βότανα.
Μαλακτικά Αγριάδα, άκανθος, αλθαία,γλυκόριζα, καρότο, κολοκυθιά,κριθάρι, λινάρι, μολόχα, μπάμια,σαμπούκος, φλισκούνι, φλόμος
Μητρορραγία Αμαμελίδα, Βελανιδιά, γεράνι,ερίγκερο, καψέλλα, κουμαριά,λάχανο, τσουκνίδα.
Μυοτονωνικά Αλχεμίλη, κανέλα, καρυδιά, σύμφυτο.
Μώλωπες Αγγελική, αγριμόνια, αμαμέλιδα, άρνικα,γλυκάνισο, δενδρολίβανο, λεβάντα,μάραθο, πατάτα, πεπόνι, ύσωπος
Μετεωρισμός: σκόρδο, φρέσκο γλυκάνισο, βασιλικός, κανέλλα, γαρύφαλλο, κρεμμύδι, μάραθο (φινόκιο), μαρούλι, λεμόνι, μαντζουράνα, μέντα, μοσχοκάρυδο, ρίγανη, κόκκινη πιπεριά, μαϊντανός, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι, θυμάρι, γιαούρτι.
Μαύρα στίγματα
Τα μαύρα στίγματα από το λιπαρό δέρμα ενδέχεται να φύγουν, αν κάνετε συχνά μαλάξεις στο πρόσωπό αας με φλοιό φρέσκιας ντομάτας ή με ένα κομμάτι ώριμο κολοκύθι.
Μυϊκοί πόνοι
Θέλετε να ανακουφίσετε το αίσθημα μυϊκής κόπωσης που νιώθετε ύστερα από μια έντονη σωματική προσπάθεια ή να δυναμώσετε προληπτικά τους μυς σας; Aν ναι, η κούρα με φύτρες σιταριού είναι η καλύτερη. Mουλιάστε 2-3 χούφτες σιτάρι βιολογικής καλλιέργειας σε ένα μπολ με νερό για 48 ώρες. Στη συνέχεια, σουρώστε το σιτάρι, βάλτε το σε ένα βάζο καλυμμένο με μια γάζα και φροντίστε να το διατηρείτε υγρό για τις επόμενες 3-4 μέρες. Όταν οι φύτρες αναπτυχθούν, μπορείτε να τρώτε καθημερινά 3-4 κουταλιές φύτρες μαζί με κάθε γεύμα. Θα ακολουθήσετε τη θεραπεία για 15 μέρες. Oι φύτρες, το αναπτυσσόμενο τμήμα τού σπόρου, είναι μια βόμβα βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Μυκητίαση
Τώρα το καλοκαίρι είναι εύκολο να κολλήσει κανείς μύκητες από τις πισίνες, την υγρή άμμο και τη ζεστή υγρασία τών κλειστών παπουτσιών. Αν έχετε ένα αίσθημα καψίματος στις πτυχές ανάμεσα στα δάχτυλα τών ποδιών, ιδιαίτερα ανάμεσα στο τέταρτο και το πέμπτο δάχτυλο, τα οποία μπορεί να εμφανίσουν και αποξηραμένες πέτσες, τότε το πιθανότερο είναι ότι έχετε κολλήσει μια από τις πιο κοινές μυκητιάσεις: Το λεγόμενο «πόδι τού αθλητή». Ένας εύκολος φυσικός τρόπος για να την καταπολεμήσετε είναι να ρίξετε ανάμεσα στα δάχτυλα τού ποδιού μαγειρική σόδα, να την αφήσετε για λίγα λεπτά και ύστερα να ξεπλύνετε καλά τα πόδια σας με χλιαρό νερό. Επαναλαμβάνετε τη θεραπεία αυτή όσον καιρό χρειαστεί, για να εξαφανιστούν τα συμπτώματα. Αν έχετε μύκητες στα νύχια των ποδιών, μπορεί να βοηθήσει το ποδόλουτρο με αλατόνερο.
Μυρμηγκιές
Κρεμμύδι
Aν και αντιαισθητικές, οι μυρμηγκιές (ή γαρδαβίτσες) είναι κατά κανόνα ανώδυνα εξογκώματα τού δέρματος που οφείλονται στην παρουσία ενός ιού. Για να υποχωρήσουν, μπορείτε να δοκιμάσετε την ακόλουθη θεραπεία: Aφαιρέστε ένα κομμάτι από την καρδιά ενός ολόκληρου ξερού κρεμμυδιού και γεμίστε με χοντρό αλάτι το λακκάκι που σχηματίσατε. Bάλτε το κρεμμύδι σε ένα μπολ ή ένα φλιτζάνι και τρίβετε κάθε μέρα τη μυρμηγκιά με τον χυμό που θα συγκεντρώνεται κάθε μέρα στο σκεύος. Mε τη θεραπεία αυτή έχετε σοβαρές πιθανότητες να «σβήσει» η μυρμηγκιά.
Μονωτική ταινία
Κι όµως πιάνει! Αν καλύψετε την µυρµηγκιά σας µε ένα κοµµάτι µονωτικής ταινίας θα έχετε καλύτερα αποτελέσµατα απ’ ό,τι αν την πάγωνατε, σύµφωνα µε µελέτη που δηµοσιεύτηκε στο «Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine». Μάλιστα, στη µελέτη εξουδετερώθηκε το 85% του ιού. Για να το κάνετε σωστά, καθαρίστε πρώτα την περιοχή. Μετά κόψτε ένα κοµµάτι µονωτικής ταινίας λίγο µεγαλύτερο απ΄ τη µυρµηγκιά. Ανά 3 µέρες ßγάζετε την ταινία και αποµακρύνετε τα νεκρά κύτταρα τρίßοντας µε ελαφρόπετρα ή λίµα. Συνεχίστε µέχρι να εξαφανιστεί. Τα χηµικά τής ταινίας σκοτώνουν την µυρµηγκιά.
Μουρουνέλαιο
Μία από τις παλιότερες και επικρατέστερες παραδοσιακές συνταγές για την καταπολέμηση τών μυρμηγκιών, είναι η επάλειψη τους με μουρουνέλαιο. Η υψηλή περιεκτικότητα του μουρουνέλαιου σε βιταμίνη Α προκαλεί σταδιακά το «σβήσιμο» της μυρμηγκιάς.
Νεπέτα
Αντισπασμωδικό
Χρησιμοποιείται κατά της καταρροής και υποβοηθά τις αποχρέμψεις. Θεωρείται ότι βοηθά σε περιπτώσεις ατονίας του στομάχου, δυσπεψίας και αερίων. Είναι βότανο αντισπασμωδικό. Το αφέψημά του με εξωτερική χρήση θεραπεύει τα έλκη, ενώ τα φρέσκα φύλλα του ανακουφίζουν από τις αιμορροΐδες.
Νήριο 'Η Πικροδάφνη
Πολύ τοξική
Εχει παρόμοιες ιδιότητες με το βότανο δαχτυλίδα με το πρόσθετο όφελος ότι δεν αθροίζεται στον οργανισμό. Οταν χρησιμοποιείται εξωτερικά έχει ερεθιστική επίδραση και δρα κατά των άτονων ελκώσεων. Προκαλεί πτέρνισμα. Εχει τοξικές ιδιότητες με τις οποίες καταπολεμάται η ψώρα και παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής, εξαιτίας τούτου, όμως, απαιτείται περιορισμένη χρήση.
Νούφαρο
"Τσάι" κατά της αϋπνίας
Λέγεται και νυμφαία. Συνίσταται στις παθήσεις των νεφρών, της κύστης και σε περιπτώσεις δυσεντερίας. Το τσάι του είναι κατά της αϋπνίας και της ταραχής. Καταπολεμά τον βήχα και τα φύλλα του, φρέσκα, επουλώνουν τις πληγές. Τα άνθη του σε λοσιόν καθαρίζουν το δέρμα ενώ η ρίζα του θεωρείται μαλακτικό κατευναστικό.
Ντουλκαμάρα
Για τον έρπη και τα εκζέματα
Είναι καθαρτικό βότανο. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις πνευμονικού κατάρρου, ενώ έχει δράση και κατά των ρευματικών και αρθριτικών πόνων. Καταπολεμά τον έρπη και τα εκζέματα. Είναι διουρητικό και εφιδρωτικό. Περιέχει σολανίνη, η οποία έχει μυκητοκτόνες και μικροβιοκτόνες ιδιότητες.
Νεραντζιά
Αντιυπερτασικό
Σε αφέψημα, τα άνθη και τα φύλλα της νεραντζιάς είναι σπασμολυτικά και χωνευτικά. Ηρεμούν τα νεύρα, βοηθούν όσους πάσχουν από αϋπνία και ανακουφίζουν από τον στομαχόπονο και τον βήχα. Επίσης, το αφέψημα από νεραντζιά βοηθά να πέσει το σάκχαρο των διαβητικών. Κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούμε να κατεβάσουμε την πίεση αν βράσουμε ολόκληρα νεράντζια και πιούμε το ζουμί.
Νυχάκι
Αντιθρομβωτικό, σπασμολυτικό
Η κύρια δραστική του ουσία είναι το μελωτοσίδιο που, μετά την αποξήρανση, παράγει κουμαρίνη. Είναι διουρητικό, σπασμολυτικό, αντιθρομβωτικό, μαλακτικό και αρωματικό. Επίσης, δρα κατά των αερίων και θεωρείται καλό διαλυτικό, στυπτικό, επουλωτικό, αντιβηχικό, τονωτικό των φλεβών και αντισηπτικό.
Ναστούρτσιο
Ελαττώνει το σάκχαρο, επουλώνει τις πληγές
Λέγεται και νεροκάρδαμο. Καταπολεμά την πεπτική ατονία, ενισχύει την παραγωγή σάλιου, ενισχύει τον οργανισμό σε περιπτώσεις σκορβούτου και αντιμετωπίζει τον ραχιτισμό. Θεωρείται ευεργετικό για τη σπλήνα. Ως διουρητικό ενδείκνυται κατά της πέτρας στη χολή, ενώ λειτουργεί αποχρεμπτικά σε περιπτώσεις πνευμονικής καταρροής. Ελαττώνει το σάκχαρο των διαβητικών και επισπεύδει την επούλωση πληγών.
Ναυτία Γαρίφαλο, κετραρία, κολοκυθιά,λεμονιά, λουίζα, μπελαντόνα
Νευραλγίες Αγκινάρα, αμυγδαλιά, απήγανος,βάλσαμο, βέρατρο, βρυωνία, καρδαμίνη,κισσός, κρεμμύδι, κρότωνας, λάχανο,λεβάντα, λουίζα, μέντα, σκόρδο
Νευρικές Ακόνιτο, άμπελος, άρνικα,παθήσεις βαλεριάνα, δενδρολίβανο, δίκταμος,δυόσμος, καλαμπόκι, καρότο, κέδρος,κολλιτσίδα, κρεμμύδι, λάχανο, λεβάντα,μηλιά, φασκομηλιά, φλαμουριά
Νεφρολιθίαση Αγκινάρα, αγριάδα, αλθαία,ασπερούλα, αχλαδιά, ερυθραία, ήλιος,καλαμπόκι, καρότο, κερασιά, κολλιτσίδα,κρεμμύδι, λεμονιά, μαϊντανός, πρίμουλα,φλαμουριά, φραουλιά, χελιδόνιο.
Νεφρίτιδα Αγγουριά, αγκινάρα, γεράνι,καλαμπόκι, μολόχα, ντοματιά, συκιά
Νεφροπάθειες Αγγουριά, αλθαία, άμπελος, αχιλλαία,βάλσαμο, δυόσμος, καλαμπόκι,καρότο, κολχικό, λάχανο, λινάρι,μηλιά, μολόχα, μπελαντόνα,νούφαρο, πικραλίδα, φραουλιά.
Νευρωτική κατάθλιψη: βερύκοκο, κανέλλα, λάχανο, μήλο, μέντα, μοσχοκάρυδο, πρόπολη, βασιλικός πολτός, δαμάσκηνο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, σέλινο, θυμάρι.
Νεφρική ανεπάρκεια: σκόρδο, φρέσκο γλυκάνισο, αγκινάρα, λάχανο, χαιρέφυλλο, ραδίκι, κεράσι, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, μάραθο (φινόκιο), μήλο, πεπόνι, κριθάρι, αχλάδι, γκρέιπ φρουτ, ροδάκινο, πράσο, μαϊντανός, γογγύλι, ρύζι, φασκόμηλο, ταραξάκο, κολοκυθάκι.
Ναυτία
Ελιές ή λεμόνι
Οι ελιές περιέχουν τανίνες, συστατικά, τα οποία στεγνώνουν το στόµα και ανακουφίζουν από τα συµπτώµατα. Μόλις νιώσετε ότι κάτι δεν πάει καλά, ρίξτε 2 ελιές στο στόµα σας ή ρούφηξε τον χυµό από ένα κοµµάτι λεµόνι –ßοηθάει το ίδιο.
Κανέλα
Aν υποφέρετε από ταξιδιωτική ναυτία, υπάρχει ένα σχετικά εύγευστο γιατροσόφι που μπορείτε να δοκιμάσετε. Mια μέρα πριν ξεκινήσετε για το ταξίδι, φτιάξτε ένα έγχυμα με ίσα μέρη από κανέλα, γαρίφαλο και ξερή μέντα. Yπολογίστε μία πρέζα για κάθε φλιτζάνι. Aφήστε τα μπαχαρικά και το βότανο στο βραστό νερό για 10-15 λεπτά. Φτιάξτε μια ποσότητα 2-3 φλιτζανιών και πίνετε σε όλη τη διάρκεια της μέρας μερικές γουλιές. Tην επομένη, στο ταξίδι θα διαπιστώσετε ότι η ταξιδιωτική ναυτία είναι παρελθόν.
Ξίδι
Yποφέρετε από ναυτίες που οφείλονται σε εγκυμοσύνη ή σε μετακινήσεις; Tο ξίδι είναι μια εύχρηστη λύση για το πρόβλημά σας. Aνακατεύοντας 1-2 κουταλιές μηλόξιδο σε ένα ποτήρι νερό, που θα πιείτε το πρωί κατά την διάρκεια τού πρωινού και άλλο ένα το βράδυ με το δείπνο, θα απαλλαγείτε από τη ναυτία και θα σταματήσετε τούς εμετούς.
Πίεση στον καρπό
Γιατροσόφι εξ Ιαπωνίας. Πιέστε ελαφρά τούς δύο τένοντες στο εσωτερικό τού χεριού σας επί δύο λεπτά.
Νευροκαβαλίκεμα
Στραβοκοιμηθήκατε ή πάθατε ψύξη και δεν μπορείτε να κουνήσετε τον αυχένα σας; Mπορείτε να απαλλαγείτε από αυτή την ενόχληση, η οποία μπορεί να έχει μυϊκή, σκελετική ή νευρική προέλευση, ακολουθώντας την ακόλουθη θεραπεία. Θερμάνετε προσεκτικά με ένα σεσουάρ τον πονεμένο σβέρκο, προσέχοντας να μην καείτε, και στην συνέχεια κάντε για λίγα λεπτά τοπικές μαλάξεις με ένα μείγμα από έλαιο καμφοράς (με περιεκτικότητα 10%· θα το βρείτε στα φαρμακεία και στα καταστήματα βοτάνων και αιθέριων ελαίων) και 3-4 λιωμένες σκελίδες σκόρδου. Tο έλαιο καμφοράς έχει αντιφλεγμονώδεις και χαλαρωτικές ιδιότητες, ενώ η δραστική ουσία τού σκόρδου, η αλισίνη, έχει πολλαπλά θεραπευτική δράση και θα βελτιώσουν την κυκλοφορία τού αίματος τοπικά, θα χαλαρώσουν τούς μυς και σε λίγο θα μπορείτε να κινήσετε τον αυχένα σας ελεύθερα. Aν το πρόβλημα επιμένει, επαναλάβετε τη διαδικασία για όσον καιρό χρειάζεται.
Ναυτία
Το θεραπευτικό τρόφιμο: Τζίντζερ
Πώς δρα
Συνήθως συστήνεται στις εγκύους για τις πρωινές ναυτίες, θεωρείται όμως αποτελεσματικό και στην περίπτωση που ταλαιπωρούμαστε από ναυτία στα ταξίδια. Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι επιδρά στο πεπτικό σύστημα, βοηθώντας μας να απαλλαγούμε από τη ναυτία. Θεωρείται ότι οι θετικές του επιδράσεις οφείλονται στο πτητικό έλαιο και τις ελαιορητίνες που περιέχει - υπεύθυνα για τη χαρακτηριστική μυρωδιά και την καυτερή του γεύση.
Στην πράξη
Γεμίζουμε ένα θερμός με ζεστό νερό μαζί με λίγες φέτες τζίντζερ, για να πίνουμε όσο ταξιδεύουμε.
https://ygeiaerwtaspsyxikhygeia.blogspot.com/ -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.    
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.