Εάν η Ιρλανδική κυβέρνηση κάνει αυτό που θέλει, οι άνθρωποι θα μπορούσαν σύντομα να συλληφθούν και να φυλακιστούν για “ρητορική μίσους”- ακόμα κι αν δεν λένε ή δεν γράψουν ποτέ ούτε μία λέξη “που να εκφράζει μίσος”.
Το νέο νομοσχέδιο για την ποινική δικαιοσύνη (υποκίνηση σε βία ή μίσος ή αδικήματα μίσους) το οποίο επί του παρόντος περνά από το Ιρλανδικό κοινοβούλιο περιέχει ορισμένες συγκλονιστικά αυταρχικές διατάξεις.
Το νομοσχέδιο θα θέσει εκτός νόμου την “επικοινωνία” υλικού ή ομιλίας που μπορεί να “υποκινήσει μίσος” εναντίον ατόμων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (όπως φυλή, θρησκεία και φύλο). Στην πράξη, εάν άλλοι ευρωπαϊκοί νόμοι για την ρητορική μίσους αποτελούν οδηγό, η “υποκίνηση μίσους” τείνει να σημαίνει κάτι περισσότερο από πρόκληση προσβολής. Αυτό μπορεί να τιμωρηθεί με έως και με πέντε χρόνια φυλάκιση.
Σαν να μην ήταν αρκετά δρακόντεια όλα αυτά το να “προετοιμάζεις ή να κατέχεις υλικό που μπορεί να υποκινήσει μίσος” καθίσταται ακόμη και έγκλημα τιμωρούμενο με φυλάκιση δύο ετών.
Η “κατοχή” δεν μπορεί να σημαίνει τίποτα περισσότερο από το να έχετε αποθηκευμένο ένα προσβλητικό βίντεο στον υπολογιστή σας ή ένα άβολο μιμίδιο στο τηλέφωνό σας.
Η Ιρλανδική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο για την προστασία των μειονοτήτων.
Λέει ότι θέλει να τους προστατέψει από την παρενόχληση, τις απειλές και την κακοποίηση. “Όλοι τρομοκρατούμαστε όταν ακούμε για ομοφοβικά, ρατσιστικά και άλλα περιστατικά μίσους στη χώρα μας”, είπε η υπουργός Δικαιοσύνης Helen McEntee πέρυσι όταν παρουσίασε το νομοσχέδιο. Αλλά το αδίκημα της “κατοχής” εκθέτει αυτά τα επιχειρήματα ως ψευδή.
Τελικά πώς μπορεί η ιδιωτική “κατοχή” προσβλητικού υλικού να προκαλέσει βλάβη σε άλλους; Εάν κάτι “απεχθές” έχει αποθηκευτεί στο τηλέφωνό σας, αλλά κανείς άλλος δεν μπορεί να το δει , πώς μπορεί αυτό να υποκινήσει μίσος; Ποιος άλλος θα μπορούσε να στεναχωρηθεί ή να προσβληθεί; Το νομοσχέδιο το προσπερνά αυτό υποθέτοντας “ότι το υλικό δεν προορίζεται για προσωπική χρήση” και ότι έχετε πρόθεση να το διαδώσετε, εκτός εάν μπορείτε να αποδείξετε το αντίθετο – αντιστροφή του συνήθους βάρους απόδειξης.
Επιπλέον, εάν αρνηθείτε να παραδώσετε τους κωδικούς πρόσβασης του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας στις αρχές, όταν ψάξουν για αυτήν την ρητορική μίσους, μπορεί να σας επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ ή να έρθετε αντιμέτωποι με φυλάκιση έως και ενός έτους.
Όπως καθιστά απολύτως σαφές ο όρος της “κατοχής” ο πραγματικός στόχος αυτού του νομοσχεδίου, όπως και κάθε νόμος για την ρητορική μίσους πριν από αυτό, δεν είναι η προστασία των μειονοτήτων, αλλά ο περιορισμός των απόψεων των μαζών.
Είναι μια προσπάθεια να γίνει πραγματικότητα το “έγκλημα σκέψης” του Τζορτζ Όργουελ – να τρομάξει τους ανθρώπους έτσι ώστε να μην έχουν πεποιθήσεις που δεν εγκρίνονται από το κράτος.
Η μεγάλη ειρωνεία εδώ είναι οτι η Ιρλανδία μόλις πρόσφατα κατάργησε τους παλιούς της νόμους περί βλασφημίας. Σε δημοψήφισμα το 2018, το 65% των Ιρλανδών ψηφοφόρων υποστήριξε την κατάργηση του κώδικα βλασφημίας από το σύνταγμα. Αυτό έλαβε τελικά νομική ισχύ το 2020. Ωστόσο, μόλις τρία χρόνια αργότερα, η Ιρλανδική κυβέρνηση εισάγει ένα νέο, αναμφισβήτητα αυστηρότερο κώδικα ομιλίας για να ποινικοποιήσει τους σύγχρονους “βλάσφημους”.
Μη ξεγελιέστε, αυτός ο νόμος θα χρησιμοποιηθεί για να περιορίσει τη νόμιμη συζήτηση. Σύμφωνα με τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου για τη ρητορική μίσους, οι οποίοι είναι λιγότερο αυστηροί απο τις προτάσεις της Ιρλανδίας, γυναίκες έχουν συλληφθεί απλώς επειδή απέρριψαν τις αρχές της ιδεολογίας του φύλου. Οι Ιρλανδοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να θεωρήσουν έγκλημα το να χρησιμοποιήσουμε λάθος φύλο για κάποιον, ακόμη και στον ιδιωτικό χώρο.
Εντύπωση προκαλεί το ότι το νομοσχέδιο έχει ξεφύγει της προσοχής στην Ιρλανδία. Μέχρι αυτήν την εβδομάδα, όταν ένα viral tweet τράβηξε την προσοχή του Διευθύνοντος Συμβούλου του Twitter, Elon Musk, τα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης δεν είχαν να πουν πολλά για το νομοσχέδιο. Δεν υπήρξαν διαμαρτυρίες από τους μεγάλους και τους καλούς, ούτε από τις περισσότερες ομάδες “πολιτικών ελευθεριών”. Ούτε στο κοινοβούλιο υπήρξε καμμία αντίθεση.
Πηγή:https://www.filoi-esfigmenou.com/articles/article/16487
https://ygeiaerwtaspsyxikhygeia.blogspot.com/
- Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του
περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει
ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που
ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση
της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων,
παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι
απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς
απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’
οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.