Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Πώς έκαναν τον εγκέφαλο να μαθαίνει τρεις φορές γρηγορότερα μόνο με σύντομο τρεμόπαιγμα σε μια οθόνη! / How they made the brain learn three times faster just by briefly flickering on a screen! / Come hanno fatto in modo che il cervello imparasse tre volte più velocemente semplicemente lampeggiando brevemente su uno schermo!

Γίνεται κατανοητό το πόσο εύκολα μπορεί να επηρεαστεί η λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου
ακόμα και από την προβολή ενός σύντομου μηνύματος σε μια οθόνη.

Η μελέτη της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου έχει οδηγήσει σε μερικά αρκετά εντυπωσιακά αποτελέσματα μόνο τα τελευταία χρόνια. Ερευνητές έχουν μελετήσει πώς το σχήμα του εγκεφάλου επηρεάζει τη λειτουργία του, μεθόδους για την καταπολέμηση της κατάθλιψης με μαγνητική διέγερση ορισμένων τμημάτων του εγκεφάλου αλλά και έναν τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος μπορεί να προετοιμαστεί για να μάθει τρεις φορές πιο γρήγορα από το κανονικό.

Ο εγκέφαλος είναι ένα σταθερό κέντρο ηλεκτρικής δραστηριότητας και όταν μετράται μέσω ηλεκτροεγκεφαλογράμματος (EEG), εμφανίζονται ορισμένα μοτίβα, με τη μορφή τακτικής ταλάντωσης της δραστηριότητας των εγκεφαλικών κυμάτων. Όταν αισθάνεστε ήρεμοι και χαλαροί τα εγκεφαλικά σας κύματα τείνουν να ταλαντώνονται μεταξύ 8-12 Hz – το φάσμα των κυμάτων άλφα.

Κάθε άτομο έχει τη δική του συγκεκριμένη συχνότητα κυμάτων άλφα σε αυτό το εύρος, σύμφωνα με την καθηγήτρια Ζωή Κουρτζή, ανώτερη συγγραφέα σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cerebral Cortex – και αν μπορείτε να διεγείρετε ολόκληρο τον εγκέφαλο να συγχρονιστεί σε αυτή τη συχνότητα, μπορείτε να πετύχετε ριζική επιτάχυνση της μαθησιακής απόδοσης.

«Προομοιώσαμε αυτές τις διακυμάνσεις, ώστε ο εγκέφαλος να είναι συντονισμένος με τον εαυτό του – και στην καλύτερη κατάσταση για να ανθίσει», λέει η κα Κουρτζή. “Η πλαστικότητα του εγκεφάλου μας είναι η ικανότητα του να αναδομεί και να μαθαίνει νέα πράγματα, βασιζόμενη συνεχώς σε προηγούμενα μοτίβα νευρωνικών αλληλεπιδράσεων. Αξιοποιώντας τους ρυθμούς των εγκεφαλικών κυμάτων, μπορεί να είναι δυνατό να ενισχυθεί η ευέλικτη μάθηση σε όλη τη διάρκεια της ζωής, από τη βρεφική ηλικία έως την ενήλικη ζωή.”

Η κα Κουρτζή και μια ομάδα νευροεπιστημόνων πήραν μετρήσεις ΗΕΓ από 80 συμμετέχοντες στη μελέτη, βρίσκοντας τη μοναδική συχνότητα κυμάτων άλφα κάθε υποκειμένου.

 Στη συνέχεια δημιούργησαν «οπτικούς παλμούς» – λευκά τετράγωνα που αναβοσβήνουν σε μια οθόνη υπολογιστή, συντονισμένα ώστε να ταιριάζουν με ακρίβεια με τα κύματα άλφα του ατόμου.

Έδειξαν αυτούς τους παλμούς στα άτομα για 1,5 δευτερόλεπτο, υποθέτοντας ότι αυτό θα «συμπαρασύρει» την εγκεφαλική δραστηριότητα σε μια πιο συγχρονισμένη κατάσταση. Και στη συνέχεια δόθηκε στα υποκείμενα μια γρήγορη γνωστική εργασία, στην οποία έπρεπε να διαλέξουν συγκεκριμένα σχήματα ανάμεσα στη χαοτική οπτική ακαταστασία. Κάθε υποκείμενο επανέλαβε αυτή την άσκηση 800 φορές και σε διαφορετικές ομάδες δόθηκε η σωστή συχνότητα συγχρονισμένη με τις κορυφές της ανάγνωσης του ΗΕΓ, η σωστή συχνότητα συγχρονισμένη με τα κατώτατα όρια της ανάγνωσης του ΗΕΓ, τυχαία κύματα ή κύματα που είχαν σκοπίμως συντονιστεί ώστε να είναι ελαφρώς υπερβολικά. αργή ή πολύ γρήγορη.

Ο «ρυθμός μάθησης» με τον οποίο αυτές οι ομάδες βελτίωσαν την απόδοσή τους ήταν ριζικά διαφορετικός, με τα υποκείμενα που έλαβαν τη σωστή συχνότητα που ταιριάζουν με τα κατώτατα όρια στο ΗΕΓ τους να έχουν την καλύτερη απόδοση. Αυτή η ομάδα βελτιώθηκε τουλάχιστον τρεις φορές πιο γρήγορα από τις ομάδες ελέγχου και διατήρησε τα κέρδη της απόδοσής της την επόμενη μέρα που επαναλήφθηκε η άσκηση.

Μόνο ένα σύντομο τρεμόπαιγμα σε μια οθόνη

«Η ίδια η παρέμβαση είναι πολύ απλή, μόνο ένα σύντομο τρεμόπαιγμα σε μια οθόνη», λέει η συν-συγγραφέας Δρ Ελίζαμπεθ Μάικλ, «αλλά όταν χτυπάμε τη σωστή συχνότητα συν τη σωστή ευθυγράμμιση φάσης, φαίνεται να έχει ισχυρό και διαρκές αποτέλεσμα. ”

«Αισθανόμαστε σαν να παρακολουθούμε συνεχώς τον κόσμο, αλλά στην πραγματικότητα ο εγκέφαλός μας τραβά γρήγορα στιγμιότυπα και μετά οι νευρώνες μας επικοινωνούν μεταξύ τους για να συνδυάσουν τις πληροφορίες μαζί», δήλωσε η συν-συγγραφέας καθηγήτρια Victoria Leong, από το NTU και το Παιδιατρικό Τμήμα του Cambridge. . “Η υπόθεσή μας είναι ότι ταιριάζοντας την παράδοση πληροφοριών στη βέλτιστη φάση ενός εγκεφαλικού κύματος, μεγιστοποιούμε τη σύλληψη πληροφοριών επειδή αυτό συμβαίνει όταν οι νευρώνες μας βρίσκονται στο ύψος της διεγερσιμότητας.”

Πράγματι, αυτό το είδος συμπαρασύρσεως εγκεφαλικών κυμάτων μπορεί να έχει ανάλογο στον τρόπο που οι ενήλικες μιλούν στα παιδιά. «Όταν οι ενήλικες μιλούν σε μικρά παιδιά υιοθετούν μια πιο αργή ομιλία», λέει ο Leong. «Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι ο τρόπος ομιλίας προς τα παιδιά (από τους ενήλικες), μπορεί να είναι ένας αυθόρμητος τρόπος αντιστοίχισης ρυθμών για να παρασύρουν τα πιο αργά εγκεφαλικά κύματα των παιδιών για να υποστηρίξουν τη μάθηση».

Η ομάδα λέει ότι αυτή η τεχνική είναι πιθανό να λειτουργήσει σε ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων και εργασιών και ότι θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει με πολύ προσιτά καλύμματα κεφαλής EEG. «Ενώ η μελέτη μας χρησιμοποίησε πολύπλοκα μηχανήματα EEG, υπάρχουν πλέον απλά συστήματα κεφαλόδεσμου που σας επιτρέπουν να μετράτε πολύ εύκολα τις συχνότητες του εγκεφάλου», είπε η κα Κουρτζή. 

Η έρευνα είναι ανοιχτής πρόσβασης στο περιοδικό Cerebral Cortex[https://academic.oup.com/cercor/article/33/9/5382/6814397 ]  

Πηγή: https://www.el.gr/ygeia/pos-ekanan-ton-egkefalo-na-mathainei-tr/  

https://ygeiaerwtaspsyxikhygeia.blogspot.com/ -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.