Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Η Γευσιγνωσία [μέρος 6ον ] Oι απόψεις των προγόνων μας για την διατροφή, του Όμηρου Ερμείδη/ Degustazione [parte 6] Le opinioni dei nostri antenati sull'alimentazione, da Omero Ermeidis



[συμπόσιο εξ αγγείου ευρισκομένου εις το μουσείον του Λούβρου]
Ο υγιεινός τρόπος διατροφής - δίνει δύναμη που δεν φαντάζεστε

Η Γευσηγνωσία (μέρος 6ον)


Η χώνεψη του φαγητού είναι μια διαδικασία που γίνεται από τα πεπτικά όργανα, τα οποία κατευθύνονται, συντονίζονται και ενεργοδοτούνται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα. 
Άρα για να γίνει η χώνεψη σωστά πρέπει να είναι αυτά τα δύο συστήματα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
Α) Τρώμε μόνο αν είμαστε ήρεμοι και ξεκούραστοι, ποτέ πριν από τον ύπνο. Καλύτερα αφού ξυπνήσουμε και πάντως μετά την ανατολή ως και δύο ώρες πριν την δύση. Μετά τα γεύματα, αντί για ύπνο, λίγο αργό περπάτημα, ή μια ελαφριά εργασία με κίνηση βοηθάει στην χώνεψη.
Β) Αφήνουμε τουλάχιστον 6-8 ώρες απόσταση από γεύμα σε γεύμα. ( για τα παιδιά το διάστημα είναι 5 ώρες και για τα βρέφη 3-4 ώρες). Δεν πίνουμε υγρά μισή ώρα πριν ως 1 ώρα μετά το γεύμα, το οποίο κρατά μισή ώρα με τρία τέταρτα. Σταματάμε να τρώμε αν νιώσουμε ότι χορτάσαμε ελαφρά. Αφήνουμε τη νύχτα 12-14 ώρες το πεπτικό να ξεκουραστεί χωρίς καθόλου υγρά.
Γ) Μασάμε ήρεμα και αρκετά κάθε μπουκιά ,ώσπου να γίνει λεπτόρρευστη γουλιά και ν' απορροφηθούν πλήρως τα θρεπτικά συστατικά και να μην πεινάσουμε ξανά σε λίγο, μπλέκοντας σε ένα φαύλο κύκλο πείνας - βουλιμίας - εντερικής σήψης - δυσθυμίας.
Παρόμοια, κρατάμε στο στόμα και τις γουλιές των (απολύτως απαραιτήτων για ξεκούραση των νεφρών, του συκωτιού και του εντέρου) υγρών με απομυζήσεις σάλιου, κατά την σοφή παροιμία των αιωνόβιων «Πίνουμε το φαγητό και μασάμε το νερό».
Παράλληλα με τακτική άσκηση, επαρκή ύπνο και φιλικές, μη ανταγωνιστικές-τοξικές παρέες προσπαθούμε να διατηρούμαστε αισιόδοξοι με προσανατολισμό την αφοβία και την αλληλοβοήθεια, να επιδιώκουμε τις πολύτιμες αναδασώσεις με σβώλους και την αυτάρκεια για όλους ( με ατοξικές φυσικές πολυκαλλιέργειες αντί για τις δηλητηριώδεις μονοκαλλιέργειες), να καλλιεργούμε και να τρώμε φυσικές, αψέκαστες και ανεπεξέργαστες τροφές.
Οι πιο εύπεπτες και υγιεινές - όλες με μέτρο και καλομασημένες -είναι φρέσκοι χυμοί φρούτων - λαχανικών, νερό χωρίς χλώριο, ώριμα φρούτα εποχής και (στις αποτοξωνικές περιόδους καλύτερα να μασιούνται με άσπρο - σαν πιο εύπεπτο - ξερό ψωμί ή παξιμάδι) αφεψήματα βοτάνων, λεπτοαλεσμένα μπαχαρικά, αυγά ωμά ή μελάτα, γάλα, λάδι ψυχρής εκθλίψεως, γιαούρτι, βούτυρο, τυρί, μέλι, κακάο, αλεύρι, χυλός οσπρίων ή δημητριακών, βρασμένα λαχανικά, κάστανα, άσπρο ρύζι λαπάς, παστά ή βραστά ψάρια.
Τα φρούτα να τρώγονται καλύτερα το πρωί, ενώ τα δύσπεπτα ωμά λαχανικά - όσπρια - ξηροί καρποί όχι το βράδυ, αντί για αυτά πολτοποιημένα λαχανικά, χυλός, ρύζι, λαπάς ή ρόφημα.
Αποφεύγουμε όλα τα γλυκαντικά (εκτός από το μέλι και το πετιμέζι), τα τηγανητά - καπνιστά - καβουρντισμένα και τον καφέ.
Επίσης, κάθε τι δυσάρεστο (λ.χ. έντονες συζητήσεις, κινήσεις, οδήγηση) ως μισή ώρα μετά τα γεύματα, καθώς για το ίδιο διάστημα και το πλύσιμο των δοντιών, που αναστατώνουν την πέψη.
  Ευεργετική, χαλαρωτική επίδραση στο συκώτι, το έντερο και το νευρικό σύστημα και μάλιστα πριν από το γεύμα, έχει το ηπατικό επίθεμα από μια θερμοφόρα με πολύ ζεστό νερό τυλιγμένη με ελαφρά βρεγμένη πετσέτα κάτω από τον δεξιό μαστό για 20 λεπτά ή και όλη την νύχτα.
  Βιβλιογραφία του Δόκτορα Γ. Αλ. Παπαγιαννόπουλου. Αποτοξίνωση και διατροφή «Ιπποκράτης και Αριστοτέλης»
 Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Ποιες Βιταμίνες περιέχουν οι τροφές που τρώμε
Α
Καρότα, σπανάκι, πατάτες, αντίδια, τεύτλα, δαμάσκηνα,
βερύκοκα, μουρουνέλαιο, μοσχαρίσιο συκώτι, γάλα.
Β
Συκώτι, νεφρά, χορταρικά, δημητριακά, τυριά, αυγά, κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, λαχανικά, φρούτα.
C Εσπεριδοειδή, φράουλες, κεράσια, ανανάς, λάχανα, σπανάκι, πιπεριές, τομάτες, μαϊντανός.
D
Παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό από την έκθεση μας στον ήλιο.
Ε Κρέας, αυγά, γάλα, σιτηρά, πράσινα λαχανικά, συκώτι, ελαιόλαδο.
Κ Πράσινα λαχανικά, κουνουπίδι, ντομάτες, σόγια, συκώτι, νεφρά, πατάτες, σιτηρά, λάδι, αυγά.
Ποια ιχνοστοιχεία έχουν οι τροφές
Ιχνοστοιχείο Τροφή
Fe (Σίδηρος) = Συκώτι μαγειρεμένο 7,5 -17,00 ροδάκινο 6,8
μύδια 6,0 αλεύρι ολικής αλέσεως 4,0 αναγκαίος για θηλασμό, εγκυμοσύνη, αίμα και βρέφη
Ca(Ασβέστιο) = Σκληρά τυριά 400-1200, μαλακά τυριά 60-725,
ψάρια κονσέρβα μέχρι 400, καρύδια μέχρι 250, αυγά και φρούτα μέχρι 60, αλεύρι ολικής αλέσεως μέχρι 40, ψάρια φρέσκα μέχρι 32.
Αναγκαίο το Ασβέστιο για την ραχίτιδα, την οστεοπόρωση, για εξουδετέρωση δράσης ορισμένων τοξικών μετάλλων - μόλυβδος - υδράργυρος - αργίλιο - κάδμιο, για ψυχικές διαταραχές (υπερκινητικότητα - ανησυχία - κατάθλιψη - πανικός), για θηλασμό, για αρρυθμίες καρδιάς, ελάττωση περίσσιου μαγνησίου.
Zn(Ψευδάργυρος) = Στρείδια 45,00 μύδια 9,00, γαρίδες 5,30 καβούρια 4,30 τυριά κίτρινα 3,11 τυριά λευκά 2,29 γιαούρτι φρέσκο 0,38 αμύγδαλα 2,56 ηλιόσποροι 4,58 σουσάμι 10,25
κρέας ψαχνό μαγειρεμένο 5,80χοιρινό μαγειρεμένο 4,00
κοτόπουλο μπούτι μαγειρεμένο 3,18 αυγό φρέσκο ασπράδι 0,02
αυγό κρόκος 3,38 μακαρόνια μαγειρεμένα 0,50 φασόλια μαγειρεμένα1,00 λάχανο ωμό 0,40 καρότα μαγειρεμένα 0,15
πατάτες βραστές, τηγανιτές 0,30 μήλα 0,04 ροδάκινα,πορτοκάλια,
μπανάνες 0,20
(η έλλειψη του αυξάνει το φόβο και την ανασφάλεια στον άνθρωπο). 
Mg(Μαγνήσιο) = Αμύγδαλα 252, φιστίκια 167, αλεύρι ολικής αλέσεως 140,γαρίδες 110, θαλασσινά 40-90, κρέας 25-50, μπανάνες 42.
Αναγκαίο για την παραγωγή ενέργειας, δρα μαζί με την Β1 και την Β6, το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, απαραίτητο για μεταβίβαση μηνυμάτων στα νεύρα.
P (Φώσφορος) = Γάλα, τυρί, κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, αυγά, φιστίκια. Αναγκαίος στην κατασκευή οστών, και δοντιών, για παραγωγή ενέργειας, για έλεγχο πρωτεϊνών.
Cu (Χαλκός) = Συκώτι 2,5 -11,00 μύδια 7,6 ελιές 1,60.
Αναγκαίο στην παραγωγή κολλαγόνου, μελανίνης απαραίτητη για μηνύματα των νεύρων στον εγκέφαλο. 
Κ (Κάλλιο) = - Φρούτα ξερά 710-1880, λαχανικά 140-1080,
καρύδια 350 - 940, φρέσκα φρούτα 65-430 ψάρια 230-360,
αλεύρι ολικής αλέσεως 360,αυγά 140, τυριά 100-190, τσάι 2160.
 Αναγκαίο είναι το κάλλιο για την ισορροπία ύδατος στον ανθρώπινο οργανισμό, για ενεργοποίηση ενζύμων στην παραγωγή ενέργειας για τον σχηματισμό πρωτεϊνών, για την ευαισθητοποίηση του καρδιακού μυ και των μυών του σκελετού.
Se(Σελήνιο) = Γαρίδες 61,4 καβούρια 99,2 καραβίδες 81,4 ρέγκα παστή 61,4 τόνος κονσέρβα σε νερό 71,2 τόνος κονσέρβα σε λάδι 59,0 χταπόδι 55,4 - ανθότυρο 6,2 φέτα 6,6 γραβιέρα 11,2
αυγό ολόκληρο 8,7 αυγό ασπράδι 5,2 αυγό κρόκος 16,2καλαμπόκι 15,8 φασόλια ξερά 14,3 ψωμί λευκό 19,4 ψωμί ολικής αλέσεως 35,2 ψωμί σικάλεως 25,8 ηλιόσποροι 48,1 καρύδια 5,5 μανιτάρια 11,0
σκόρδα 4,4 αλάτι 3,1 μέλι 0,7 πιπέρι κόκκινο 3,9 μπανάνες 1,0
βερύκοκα 1,3 κεράσια 1,3 πορτοκάλια 1,0.
Το Σελήνιο προστατεύει από τον καρκίνο και ορισμένες βαριάς μορφής αρθροπάθειες.
Μn (Μαγγάνιο) Μαύρο ψωμί 4,3 κάστανα 3,7 φουντούκια 3,7
αμύγδαλα 1,9 ελιές 1,2.
Έλλειψη Μαγγανίου έχουν οι πάσχοντες από διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια, σχιζοφρένεια, αρτηριοσκλήρωση, ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Οι αριθμοί που αναφέρονται είναι σε χιλιοστά ανά 110 γραμμάρια τροφίμου.
 Άρθρο του συγγραφέως Ομήρου Ερμείδη εις το περιοδικό ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ – Μαΐου 2005
Τέλος στ μέρους
https://ygeiaerwtaspsyxikhygeia.blogspot.com/   -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.112.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.