Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Όταν το νέκταρ της πορτοκαλιάς πλημμυρίζει τα μελίσσια – Quando il nettare arancione è inondato gli alveari



Όταν το νέκταρ της πορτοκαλιάς πλημμυρίζει τα μελίσσια...

 
Φίλες και φίλοι φέτος ο MELISSOCOSMOS σχεδιάζει σπουδαία πράγματα σε ότι έχει να κάνει την ενημέρωση από τις ζυγαριές, θα τα δείτε στην ώρα τους αυτά.
Αξίζει όμως να αναφέρω ότι στα 4 χρόνια που έχω στην κατοχή μου ζυγαριά, αυτό που κατέγραψε η ζυγαριά του Παναγιώτη Καραγιάννη στην ανθοφορία της πορτοκαλιάς το 2013 δεν μου έχει ξανασυμβεί.
Το είχα ζήσει σε εντονότερο βαθμό το 2009, μα τότε δεν είχα ζυγαριά να το καταγράψω.
Ας πάρουμε μια γεύση από τα δεδομένα του 2013, μιας χρονιάς που η πορτοκαλιά δούλεψε πολύ δηλαδή ώστε να θυμηθούμε τι δυνατότητες έχει αυτή η ανθοφορία που κυριολεκτικά τρελαίνει τα μελίσσια όσο καμία άλλη, και για μένα δίνει την μεγαλύτερη ημερησία ποσότητα μελιού από κάθε άλλη νομή.
Πιο κάτω θα δείτε ότι τριώροφο δυνατό μελίσσι ράτσα Χαλκιδικής έφτασε στο αποκορύφωμα της ανθοφορίας να δώσει αύξηση βάρους 4 κιλά και 10 γραμμάρια σε μια ημέρα με τις πορτοκαλιές σε απόσταση 1.100 μέτρων μακριά από το μελισσοκομείο.
Δεν έχω συναντήσει αλλού εκτός από την πορτοκαλιά να έρχονται τόσα πολλά μέλια σε μια ημέρα στην κυψέλη, ούτε σε ανθοφορία ούτε σε μελίτωμα.
Θεωρώ ότι στο πεύκο το μέλι ασφαλώς είναι περισσότερο μα τα μελίσσια δεν είναι τόσο δυνατά όσο την άνοιξη για να το μαζέψουν.
Επίσης έχει ενδιαφέρον η τάση, η ανοδική μέρα πάρα μέρα όπως και η πτωτική, μετά την αποκορύφωση της νομής.
Το συγκεκριμένο μελίσσι είχε τρυγηθεί περίπου στις 25 Μαΐου 2013 και είχε δώσει τελικά κάτι λιγότερο από 28 κιλά μέλι πορτοκαλιάς.
Μακάρι όλα τα μελίσσια του κόσμου να πήγαιναν έτσι, και να ζήσουμε και φέτος τέτοιες στιγμές. 
https://ygeiaerwtaspsyxikhygeia.blogspot.com/ -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.